• Kihez forduljak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! Kétségbeesésemben írok önnek. Még fiatal vagyok, ahhoz hogy bármilyen komoly problémám legyen, de mostanában egyre rosszabb a helyzet. A vérnyomásom túl ingadozó, már kicsi korom óta. Viszonylag rendszeresen sportolok.Eközben, ha ugyan azt a trükköt többször próbálom,egyszer csak összecsuklanak a végtagjaim, szabályozott légzés mellett is. Sokszor előfordul. A vádlim sokszor megkeményedik. Nem vagyok túlsúlyos, nem hordok szoros zoknit, és így is pár óra alatt körédagad a bokám. Az állandó fejfájás, szédülés, a jéghideg végtagok már megszokottak kicsi korom óta. De mostanában már csak lassan tudok a székről is felállni, hogy ne essek vissza rá. Ilyenkor egy kicsit várnom kell míg az agyam reagál, és a lábamba is megfelelő mennyiségű vér jut, különben az első lépésnél összecsuklok. A háziorvos nem mond semmit. azt hiszi kitalálom ezeket. De a héten volt rá eset, hogy felébredtem az ágyba, el akartam indulni, de a szememen kivül nem tudtam mozgatni semmimet. A párom masszírozta a végtagjaimat majdnem egy órán keresztül, míg végre lábra tudtam állni. Akkor nagyon megijedtem és az orvosom mégsem tud beutalni sehová. a családunkban gyakori a szív és az érrendszeri megbetegedés is, de hasonló még nem fordult elő. Szeretnék tanácsot kérni, hogy kihez fordulhatnék, vagy hova kérjek beutalót ezügyben. Illetve szeretném emgtudni, hogy ennek lehet- e köze a hemangiómához (bal mellben) amivel születtem. Előre is köszönöm a választ

        Dr. Bene Orsolya válasza a kardiológia témában

        Kedves kérdező! Eléggé szerteágazóak a panaszok, nehéz konkrét diagnózist felállítani. Kiindulásnak egy belgyógyászati vizsgálat, rutin labor is jó lenne - nincs-e vérszegénység az erőtlenség hátterében pl. Nem egyértelmű, mit ért ingadozó vérnyomás alatt - ha nyugalomban többször mér 140/90 feletti értéket, mindenképpen kivizsgálásra van szükség, egyébként a vérnyomást számos dolog (érzelmi állapot, mozgás stb.) befolyásolja, nem tud mindig ugyanolyan értéket mérni. A lábdagadás hátterében is több dolog húzódhat meg, befolyásolják hormonális tényezők (menstruációs ciklus is), lehet kardiológiai oka, visszerek is állhatnak a háttérben, ezt vizsgálat nélkül ismét nehéz elkülöníteni. Szintén nem egyértelmű, mit ért összecsuklás alatt - ilyenkor elsötétül a világ, elájul? Megüti magát? Elképzelhető, hogy a vérnyomás esik le, több folyadékot kellene fogyasztani, de ritmuszavar/vezetési zavar, neurológiai ok kizárása is megfontolandó. A vádli keményedése hátterében állhat pl. ionzavar - kicsit több banán fogyasztása, magnéziumpótlás lehet, hogy rendezi is a tüneteket, de itt is szerepet játszhat veseprobléma, hormonális eltérés. Mindezek mellett pszichés okok szerepe is felmerül, ha szervi eltérés nem igazolódik. Tehát első körben belgyógyászati vizsgálat jön szóba, ennek és a laborok függvényében lehet többet mondani - az is lehet, hogy kisebb életmódbeli változtatásokkal orvosolhatók a panaszok.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. november 22., 21:04; Megválaszolva: 2010. november 23., 21:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: