Hallott már az álcázott magas vérnyomásról?

szerző: Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

Az álcázott hypertonia, azaz az orvosi rendelőben mért normális, de a megszokott napi tevékenység során magas vérnyomás gyakori probléma, amely jelentős szív-érrendszeri kockázati tényező.

Egyes vizsgálatok szerint a vérnyomáscsökkentő gyógyszert nem szedők közel 20%-ban fordul elő. Cukorbetegségben szenvedőkben ez az arány 29%.

Egy amerikai vizsgálat szerint férfiak között 24%, a nők között 17,6% volt az álcázott hypertonia gyakorisága, az eseti vérnyomásmérés során talált normális érték mellett. Az álcázott hypertonia az életkor figyelembe vételét követően összefüggést mutatott az esti, az éjszakai vagy a változó műszakban végzett munkával, valamint a munkahelyi megterhelés - az ennek megfelelő munkahelyi kompenzáció aránytalanságával. 10 lehetséges befolyásoló tényező figyelembe vételét követően a váltott műszakban végzett munka továbbra is alapvető, statisztikailag jelentős tényezője maradt a maszkírozott hypertoniának. Az álcázott hypertonia és a teljes heti munkaidő között nem lehetett statisztikailag jelentős összefüggést kimutatni. Következésképpen, az álcázott hypertonia mind az egyén, mind a társadalom szempontjából jelentős probléma.

Az álcázott hypertonia gyakran társul elhízással

Cukorbetegségben az álcázott magas vérnyomás magas szív-érrendszeri kockázatot mutat. Ezzel szemben, a vérnyomás gyógyszerekkel kezelésben részesülő diabeteses, álcázott hypertoniában szenvedő betegek szív-érrendszeri kockázata nem különbözött szignifikáns mértékben a normális vérnyomású személyek rizikójától. Tehát a korai diagnózis és a megfelelő kezelés bevezetése hatékony. Az otthon vagy a munkahelyen, az orvosi rendelőben mértnél magasabb vérnyomás gyanút kell, hogy keltsen az álcázott magas vérnyomás jelenlétére!

24 órás, folyamatos vérnyomás-monitorozással (ABPM) diagnosztizálható.

Belgyógyász vagy kardiológus által beállított kezeléssel, ami nem feltétlenül gyógyszeres terápia, a fokozott szív-érrendszeri kockázat jelentősen csökkenthető vagy megszüntethető.

(Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.