• Nyirokcsomó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Elnézést kérek, hogy így, ismeretlenül írok Önnek! A következő problémával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni, mint laboratóriumi szakorvos. Elöljáróban, a teljesség miatt szeretném ismertetni az előzményeket is. Július elején, az esti órákban arra lettem figyelmes, hogy nyeléskor fáj, szúr a torkom jobb oldala, amely tipikusan (véleményem szerint) gyulladás jellegű díszkomfort érzet volt. Amint a fájlalt területre nyúltam, egy babnyi csomót tapintottam, amely akkor érzékeny volt a nyomásra. Ultrahang vizsgálat a nyakam mindkét oldalán, szimmetrikusan elhelyezkedő 2 és 2.5 cm-es nyirokcsomót látott. A 2 cm-es nyirokcsomót észre sem vettem, mert nem igazán tapintható, még most sem, de egyértelműen érzékeny nyomkodásra. A nagyobbik csomó pedig már fájdalmatlanná vált, mobilis. Ezenkívül a nyaki lágy részben, pontosabban a jobb oldali parotis-ban néhány apró, ki nem tapintható nyirokcsomócska van. Fontosnak tartom leírni, hogy a nyakam mindkét oldalán még most is érzek néha kellemetlen, enyhe szúró érzést, amely vagy egy pillanatig tart vagy 1-2 percig húzódik. Testem többi tájékán nem észleltem csomót. A múlt héten szerencsére soron kívül elvégeztettem egy teljes vérképet ismerősömnek köszönhetően, ahol mindent rendben találtak. Minden lehetséges elemzést elvégeztek. Mindösszesen annyi eltérés volt, hogy az egyik pajzsmirigyem túlműködik, valamint a közelmúltban a leletek alapján átestem egy EBV fertőzésen is. A laborszakorvosom azt mondta, hogy a közelmúltban zajlott a fertőzés, mert a vérvételkor még emelkedett volt a lymphocita számom. Az orvos rögtön a lényeggel indított, hogy mivel a trombocita-, fehér- és vörösvérsejt számom szuper, ezért rákos nem vagyok. Én kezdetektől a limfómára koncentráltam, hogy tuti biztos, hogy az a baj. Így a nyaram fele a semmibe veszett a rossz kedv miatt. Szeretném kérdezni Önt, mint hozzáértő szakembert, hogy ezek alapján tényleg kizárható ez a rettegett betegség? Fontolgatom egy fül-orr-gégészeti magánrendelés felkeresését. Megtisztelő válaszát, véleményét megköszönve, üdvözlettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó témában

        Kedves Kérdező! Ami a kérdését illeti: A klinikai tünetei alapján valószínű az Epstein-Barr vírusfertőzés lehetősége, amelyet a laborlelete is alátámasztott. A nyirokcsomók ebben a betegségben megnagyobbodnak, fájdalmasak, torokfájdalom is megjelenik. Önnél ez mind fennállt. A fertőzést a szervezet legyűri, de maga a vírusfertőzés sokáig igénybe veszi az immunrendszert, a tünetek elhúzódóak, kellemetlenek, főként az Ön életkorában. Legyen türelemmel, el fognak múlni, és Ön ismételten egészséges lesz. Részemről ebben az esetben nem gondolnék rosszindulatú betegségre, és emiatt igazán kár lenne ezt a meleg és szép nyarat a továbbiakban tönkre tenni. Bármikor szívesen állok rendelkezésére válaszaimmal, ha kétségei lennének a későbbiekben is, vagy bármiben segíthetek.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. augusztus 10., 17:23; Megválaszolva: 2010. augusztus 12., 09:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: