Létezik ennyi betegség egyszerre?

Tisztelt Doktornő/Úr!

December 25-én feltettem egy kérdést, mely tegnap még nem volt megválaszolva, mára pedig eltünt. Ezért ismét leírom a problémámat, mert nekem fontos a válasz.

Köszönöm szépen.

Vándorló nagyízületi (váll, csípő, térd, csukló) fájdalom 24-48 óránál tovább egyik sem fáj,   ? ugrál, recseg-ropog az ízület. Tavaly tél végén jelentkezett először, tavasszal 1-2 havonta még csak a vállakon jelentkezett mozgáskieséssel, a nyaki gerincsérvemnek tudtam be, nyáron szünetelt, ősztől folyamatosan fáj valamelyik, jellemzően váltott oldallal.

Ezt követően a térdek egyidejű, folyamatos fájdalma kb. 20 napja, leginkább elsőként a patella, majd a csont is, leülni, felállni, guggolni, térdelni nagyon nagy fájdalom, csak a karokra támaszkodással lehetséges. Jellemző, hogy az ízületek és a térdcsont is csak mozgáskor, vagy nyomásra fáj. Ha sikerül felállni, akkor olyan érzés, mintha nem tartaná semmi az ízületet, enyhén rotál. Ezt elinduláskor is tapasztalom.

Duzzanat csak a csukló ízületében volt látható, nagyon heves fájdalommal, a kézfejemet sem kifeszíteni, se marokra szorítani ne tudtam a fájdalom miatt.


Néhány nappal ezelőtt izomgyengeséget és -fájdalmat figyeltem meg a karokban és a lábakban. Ezt időnként remegés és finom rángás is kíséri. A remegés terheléskor figyelhető meg. A talp izmok? fájdalma, ha ráállok.

Szintén nyáron kezdődő méhvérzés. Nem menstruációs jellegű vérzések több héten át. Hormonra, vérzéscsillapítóra nem reagál. Abráziót követő szövettan hiperpláziás endometriumot mutatott. Ez 2 alkalommal ismétlődött, a 2. vérzés nagyon erős volt és egy hónapig állt fenn.

Bőrtünet kb. 20 éve (azt mondták herpesz, vagy gomba), a LS gerinc mellett kb. 100-200 Ft érme nagyságú erősen viszkető, vakarásra fokozodo piros kidomborodás, melyen kis hólyagok láthatok. Általában 1-3 nap alatt elmúlik, pici, tűszúrásnyi sebek maradnak utána. Ez most kb. egy hete fennáll, az egyik el sem múlt, jön a másik.

Bőrtünet, kb. 4-5 éve kezdődött. Ha meleg éri a bőrfelületet (napsütés csak! ruhán keresztül melegíti a bőrt, napozásnál nem; meleg fürdő, vagy zuhany, fűtőtestnek támaszkodás, meleg bögre fogása, stb.) rendkívül heves viszketést vált ki, ha nem vakarom (nagyon nehéz megállni), akkor csak közepes pír, libabőrhatáshoz hasonlító fehér kis elváltozások, melyek 10-30 perc múlva megszűnik. Amennyiben megvakarom, akkor erős vörösödés és kb. 2-3 mm-es fehér hólyaghoz hasonlító (nem tartalmaz semmit) púpocskák keletkeznek. Ebben az esetben csak órák múlva tűnik el az elváltozás, a vakarás helyén livid vakarásnyomok, vagy véraláfutás marad.

10 hete rutin tüdőszűrés alkalmával kerekárnyékot találtak a bal felső lebenyben (CT-n 2 cm-es), melynek biopsziáját nem végezték el a következő okok miatt:

Az első UH alkalmával a borda mögött elhelyezkedő elváltozást szúrhatónak minősítették, mire időpontot kaptam a beavatkozásra addigra regrediált és fellazult. Ezt kontroll CT követte, melyen láthatóan felritkult, de méretében nem változott (2x3 cm) az elváltozás. A radiologus a leletben leírta, hogy inkább gyulladásnak tekinti az elváltozást. Serologiai vizsgálat IgA: Micoplazma pneumoniae pozitivitást adott, ezért 3 havi ciklikussággal Sumamedet adtak, melynek 2 adagjával végeztem, amikor újabb RTG vizsgálat készült. Az elváltozás jelenleg is látható. Mellkasátvilágítás után megállapították, hogy az árnyék teljesen kiürült, nem tartalmaz semmit, s kisebb, mint a borda, ami mögött van, így csak műtét marad.

 Vérvételi eredmények:

Hgb: 118 (régebben 154 volt)

Fvs: 9.0 (a limfociták száma a régebbi 40%-rol 18%-ra csökkent, enyhe eozinofília 6, 8)

We: 44

Vércukor, kémia, enzimek rendben, kivéve:

CRP: 21, RF: 60, C4: 0, 488 (C3c: 1, 56)

CCP: 72 (norm: 25-ig)

CA 125: 76 (norm: 35-ig)

Mióta a tudatomba került, hogy? beteg? vagyok, egyre rosszabbul vagyok, egyik tünetet követi a másik, romlanak a véreredményeim, az orvosok szerint egyik eredményem sem jellemzően magas. Szeretném a tüdőműtétet elkerülni, hisz az autoimmun folyamat lehetősége is fennáll.

Tegnap a hasi ultrahang diagnozisa: Tu. ovarii l.d. susp.

 

 

 

Dr. Koór Sándor válasza egyéb témában

Tisztelt Kérdező! A sok szervet érintő problémák között lehet összefüggés. Mindenképpen autoimmun betegség irányába is ki kell terjeszteni a kivizsgálást. Keressen fel speciális immunológiai szakrendelést (egyetemi centrumokban működnek). A tüdőben lévő elváltozás szövettani igazolása szükséges. Emiatt konzultáljon a tüdőgyógyászával, de elképzelhető, hogy a műtét nem elkerülhető. A nőgyógyászati kivizsgálás folyatása is szükséges. Sajnos létezik, hogy egy időben ennyi betegség, tünet is kialakuljon.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. január 04.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Nőgyógyászati /Endokrin problémák,...
Kedves Doktornő / Doktor Úr! Nőgyógyászati, endokrinológiai problémákkal kapcsolatban érdeklődnék elsődlegesen, illetve említek, majd olyan véreredményeket...
Lehet baja?
Tisztelt doktor/doktor nő! Sajnos az történt, hogy Szeptember 19-23. menstruáltam és valahogy bennem maradt egy tampon, nem éreztem semmit és a zsinórja se...
Császármetszés utáni menzesz
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly novemberben szültem császármetszéssel, február közepéig szoptattam. A menzeszem januárban már megjött és egészen májusig a...
Vizes folyás
Kedves Doktor Úr! Soha nem szültem és egészséges életmódot folytatok. Tavalyi leletemen ez van: tátongó méhszáj, portio folytatásában rendesnél kisebb uterus...
[email protected]
Szép estét! Azt szeretném mondani, hogy hormonzavaral küszködök és rendszertelen a menstruációm is! Lenne egy kérdésem is! Párommal szexuális életet élünk és...
Ez mit jelezhet? Terhesség, vetélés?
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a panasszal/kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 4.napja késik a menstruációm, 3 pozitív tesztem van, a tegnapi a legerősebb. Néha...