• Méhnyakrák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A történetem 2015 novemberében kezdődött amikor levették a szokásos éves rákszűrésemet. Az eredmény decemberben érkezett meg miszerint HSIL gyanús a leletem és 3 hónap múlva kontrollt illetve HPV szűrést javasoltak. Januárban megkaptam a HPV leletemet miszerint pozitív vagyok HPV 16.-ra. A februári ismételt rákszűrésem a HPV leletem tudatában már igazolt HSIL CINII-CINIII. Márciusban ezért loop konizáció következett. A szövettanom teljesen negatív lett orvosom szerint egy atipusos sejtet sem találtak. A méh kaparékom is teljesen negatív volt. Azt mondta más teendő nincs, csak kontroll rákszúrés 3 hónap múlva. Majd az eredményem után 2 héttel felhívott, hogy őt mégis nyugtalanítja ez az eredmény, hogy ennyire ellentétes a szövettanom illetve a rákszűrésem. Ezért áprilisban újabb rákszűrést csinált most csak a nyakcsatornából vett mintát. Sajnos ismét pozitív eredményt kaptunk. HSIL CINII és CINIII kérdőjelezve. Illetve maradt a 16-os HPV és a cintekplussz vizsgálat is pozitív lett. Azt mondta ismételten konizáció vár rám, de most hidegkéses. Ami megrémiszt és ami miatt most írokÖnnek az az, hogy orvosom azt mondtaegy hatalmaskérdőjel vagyok a számára. Azt mondta a méhszájamon semmi látható elváltozás nincs és a nyakcsatornában nem laphám van ha ott van az elváltozásom akkor nem ennek a az eredménynek kellett volna kijönnie rákszűrésen. Véleménye szerint azon sem lepődne meg ha ez csupán egy gyulladás lenne annak ellenére, hogy a loopkonizációnál kevés szövetet vettek ki. 2mm vastag volt csupán a szövet. A kérdésem az, hogy Ön mit gondol az esetemről? Lehetséges negatív szövettan és méhkaparék mellett, hogy a második konizációnál elprehaladott rákot találjanak? Nagyon félek, 3 gyermekem van akiket fel kell még nevelnem... Előre is nagyon köszönömmegtisztelő válaszát!

        Dr. Tóth Judit válasza a méhnyakrák témában

        Kedves Kérdező! Kezdem azzal, hogy valóban nem egyszerű az esete. A nyakcsatornában előfordulhat un. kulissza daganat, amire éppen az jellemző, hogy a nyakcsatorna belsejében, keveredve a "belülről kifele" terjedő sejtekkel takarva alakulhat ki. A "hidegkéses" kimetszés jó irány. Azt gondolom, hogy teljes biztonságban van ilyen szoros kontrollok és ennyire lelkiismeretes orvos mellett.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2016. május 18., 16:53; Megválaszolva: 2016. május 29., 19:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! A problémám a következő: hasi puffadás, teltségérzet, időnként vizes hasmenés. EZ évekkel ezelőtt kezdődött, sokáig nem jöttem rá, hogy a hasmenések összefügghetnek. A puffadás, teltségérzet is később jött...
        Tiszteletem Doktor Úr! 32 éves 80Kg Férfi vagyok. Elmesélném a történetemet. Remélem meg tud erősíteni engem. Kb. 3 éve kezdődtek a problémáim. Először kisebb savasodások jelentkeztek idébb odább de ezt szódaporral le lehetett küzdeni....
        Egy honapja orvos szerint kotohartya gyulladas lepett fel a bal szememben ami azota se gyogyult meg teljesen, mar a 4. fajta szemcseppet hasznalom. Nappali orakban javul, alvas utan, hosszabb tv nezes utan romlik. Kicsit faj ilyenkor a szem, szukebben tudum...
        Tisztelt Doktor Úr! A követező kérdéssel fordulok Önhöz: A problémám kb 5 évvel ezelőtt kezdődött. Először csak egy hirtelen hasi görcsöt éreztem, majd futnom kellett a wc-re, és jött egy kirobbanó vizes hasmenés, amiben szinte csak...
        Tisztelt Doktor úr! A problémám a hasnyálmirigyhez kapcsolódik. Anyai nagyapám 56 évesen, édesanyám pedig 65 éves (15 éve)korában halt meg hasnyálmirigyrákban. Tisztában vagyok, hogy a hajlamot nagy valószínűséggel örököltem, ezért mit...
        Tegnap este hat óra körül Magnosolv granulátumot vettem be, azóta fáj a vesém. Esetleg befolyásolhatja_e a gyógyszert, hogy délben citromlé, fahéj, és gyömbér keveréket ittam!(nem sokat, egy teáskanállal, egy pohár vízben) A gyógyszert...
        Tisztelt Doktor Úr! Refluxos- gyomorfekélyes milyen nyugtatót szedhetne ami kíméletes a gyomorhoz mégis hat? Csak néha lenne rá szükségem, nem rendszeresen, de gyógyszer nevet szeretnék, mert a gyógyteák semmit nem érnek nekem. Még azt is...
        Tisztelt Doktor Úr! Júliusban egy vizsgálat során találtak az uterus hátsó halából kifelé növekvő közel 40mm mióma gócot. Orvosom szerint az elhelyezkedése és a mérete miatt nem indokolt műtéti eltávolítás,mivel tünetem nincs és a...
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan ügyben keresem fel, hogy barátnőmmel történt egy kis "baleset". November 2.án aktus közben kiszakadt az óvszer! Ezt érzékeltem és 3-4 másodperc múlva ki is húztam! Nem az aktus végén történt, tehát nem "mentem...
        Jó napot kívánok! Kedves Dr. Szappanos Zsuzsanna! Több évvel ezelőtt sokszor előfordult, hogy egy hirtelen fej-mozdulatnál a fejemben, sokszor a tarkómnál vagy valamelyik oldalon, akár fent, meleg folyó érzést érzek mintha egy hajszálér...