• futás intenzitás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő Nemrég pszichofiziológiai kutatásban vettem részt, aminek részeként holter-EKG volt rajtam három napig. Az eredményeket egy professzionális sportprogrammal elemezték, és az derült ki, hogy nagyon magas pulzusszámon szoktam edzeni. A rendszeres sport sok éve az életem része, a terhességemet kivéve heti 2-3x futok évek óta, szoktam még kerékpározni is. 189 volt a maximális mért pulzusom (itt hegynek föl kerékpároztam hazafelé, tényleg fárasztó), a resting heart rate pedig 45. Átlagban 72. Azt írták, hogy nap közben szinte semmi aktivitás nincs (igen, ülőmunkát végzek), viszont az edzést szinte mindig a 80-90%os "high intensity" pulzuszónában futom. Azt nem értem, hogy évek óta ugyanígy futok, hegyes völgyes vidéken, és tulajdonképpen azt mondanám, hogy edzésben vagyok. Nem vagyok se nagyon fáradt közben, inkább kényelmes tempónak mondanám kb 7 perces kilóméterekkel, bőven tudnék gyorsabban is futni. A pulzusom viszont úgy tűnik, szinte csak a sétálós részen volt megfelelő tartományban. Ha van ehhez kapcsolódó tanácsa, észrevétele, azt szívesen olvasnám. Veszélyes ez? Kell valahogy csökkenteni a tempót? Köszönettel: Krisztina

        Dr. Molnár Dóra válasza a pulzusszám témában

        Kedves Kérdező, gratulálok, hogy ilyen aktív, és rendszeresen időt szakít a sportolásra. A terhelésre adott pulzusválaszt sok tényező befolyásolja, egyéni adottságok- testsúly, öröklött tényezők, napi folyadékbevitel, külső hómérséklet, esetleg egy kis vashiány stb. A nyugalmi és napi irodai aktivitás alatt normális a szívverés a fentiek alapján. Hegynek fölfele kerékpározásnál felmehet a pulzusszám valóban 180-190/perc-re is, az edzés intenzitását ilyenkor érdemes csökkenteni- 150-160/perc fölé nem engedni a szívverést. Két kérdésre nem találok választ a fentiekben: szokott-e bemelegíteni? A bemelegítés során a keringési rendszer felkészül a terhelésre, az alkalmazkodás során optimalizálódik a pulzus és a vérnyomás is. A másik: egy alkalommal milyen hosszú az edzés? Bemelegítés utáni fél- egy órás, változó tempójú futás szintén hozzájárulhat az edzéspulzus hosszabb távú csökkentéséhez. Levezetés és nyújtás is feltétlenül ajánlott. A fenti leírás alapján aggodalomra nincs oka, az edzésmódszeréről érdemes lenne egy személyi edzővel konzultálnia. Tisztelettel. Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. június 08., 14:57; Megválaszolva: 2017. június 11., 16:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: