• Tumormarker

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Férjem daganatos beteg, hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak nála 1,5 évvel ezelőtt. Megoperálták, kivették a hnym. farok részét. 2009 októbere óta folyamatosan kemoterápiát kap hetente. Idén januárban csináltak tumormarkert ami nem mutatott eltérést a tavalyihoz képest. Márciusban megismételték a vizsgálatot, ekkor az egyik érték egy nagyon kicsivel, de magasabb volt a januárinál. Most újra csináltak tm-t és az értékek kiugróan magasak lettek. Az onkológusunkal nem tudtam megbeszélni, hogy ez mit jelenthet mert nagyon elfoglalt. Önt kérdezem,hogy mennyire kell aggodni ha ezek az értékek ilyen magasak lettek. Tudom, hogy a tm-nek nincs önálló diagnosztikai értéke, a nemrég készült CT nem igazol daganatot. Befolyásolhatja-e valami a tm eredményét? Pld. valamilyen gyógyszer, vagy étel stb. Köszönettel várom válaszát. Az értékek: 2010 01.18. CA 19-9 :14,13 CEA 1,71 2010.03.22. CA 19-9: 34,39 CEA 4,02 2010.08.09. CA 19-9190,60 CEA 15,20 Bízom benne, hogy jól írtam be az értékeket. Köszönettel: Rné

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a tumormarker témában

        Kedves Rné! Az utolsó CA 19-9 az 9190.60, vagy "csak" 190.60 - mert egybe van írva?! Mert a 9190 az tényleg őrület lenne, de a 190 is bizony túl sok. Hogy állunk az egyéb leletekkel (SGOT, SGPT, GGT, foszfatázék, albumin, stb.)? Egyébként mostanában szinte csak olyan leveleket kapok, melyek a tumormarkerekről kérdeznek. A betegek és hozzátartozóik szinte csak ezeken lovagolnak. Nem érdekes a szövettan, nem érdekes a CT, nem érdekes a műtét, a kemoterápia (ezeket rendszerint nem is írják meg nekem), csak az a fránya tumormarker. Újra, és újra elmondom, hogy millió dolog befolyásolja a tumormarkerek szintjét a vérben, tehát egyedüli leletként - mondjuk egy teljesen tünet és panaszmentes betegnél - nagyon nehezen lehet értékelni.("Unum symptoma nullum symptoma", mondja a deák-nyelv, tehát "Egy tünet nem tünet"). Ha persze valami más jel is van, például fogyott, fájdalmai vannak, vagy rossz a legutóbbi hasi ultrahang, CT, vagy MR lelet, akkor már ezt az emelkedett értéket sem szabad figyelmen kívül hagyni, azaz nagyon alaposan ÚJRA KI KELL VIZSGÁLNI tetőtől talpig a beteget! Jobbulást a férjének


        Kérdés: 2010. augusztus 26., 19:22; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 13:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: