• Agydaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok Dr.nő.Kérésére,hogy írjak többet az orvosi leletekről az agydaganattal kapcsolatban,csak annyit tudok,hogy a bal szem mögött tojás nagyságú daganat van,ha túl is éli a kisfiú állítólag elveszíti a bal szeme látását,és ez mellett örök életében míg él,ha túléli valami cső lesz a fejében.Azt mondták az írországi orvosok,hogy 30.százalék a túlélési esélyei a kisfiúnak.Sajnos csak ennyit tudok,az egyik barátoméknál történik mindez,én csak azt tehetem,hogy együtt érzek vele.Arra kérem amint tud írjon nekem,mégis mennyire lehet ezek szerint komoly a betegség,mik a gyógyulás esélyei,mennyi idő kb.a felépülés?

        Dr. Molnár Anna válasza a agydaganat témában

        Kedves Kérdező! Először is tudnia kell, hogy az agydaganatoknak nagyon sokféle típusa van. Ahhoz, hogy megállapítsuk az agydaganatok melyik nagy csoportjával állunk szemben fontos meghatározni az elhelyezkedésüket (a daganat által okozott tünetek azzal vannak összefüggésbe, hogy az agy melyik területét érintik) – ebben az orvos által elvégzett fizikális vizsgálat, képalkotók vannak segítségünkre: CT, MR. Emellett fontos tudni, hogy milyen szövettani típusba sorolható (erről általában már a képalkotó vizsgálat sejtet előzetes információt, de a tényleges kórisme műtét során eltávolított tumorszövet patológus által leírt szövettani elemzése alapján állítható fel.) Mivel az agyunk zárt, tágulásra képtelen koponyán belül helyezkedik el, extrém ritka esetnek tartom azt, hogy az agyban egy daganat tojás méretűre növekedjen és csak ekkor adjon tünetet. A „szemben” gyermekkorban (főként fiatal életkorban) leggyakrabban az ún. Retinoblasztoma nevű daganat fordul elő, mely a látóideghártyából indul ki, elhelyezkedését tekintve lehet egy vagy kétoldali. A daganat megjelenésének bevezető tünetei közé tartozik a „vörös szem”, látásromlás, később az ún. „macskaszem tünet”, mikor a szembogárban a vörös helyett sárgás visszfényt látunk. Az időben felismert daganat gyógyulási esélye közel 100%, de sajnos ez esetben is előfordulhat végleges látásvesztés, szem eltávolítása. A „szem mögött” kialakuló daganatok spektruma igen széles, ezért annak viselkedéséről csak pontos diagnózis birtokában lehet felvilágosítást adni. Koponyán belül megjelenő szinte minden daganat esetében gondolni kell arra is, hogy az agy ill. gerincvelői hártyán, az agyidegek mentés és az agyvízen keresztül könnyen adhat áttéteket az agy más területeire ill. a gerincvelőbe. A kérdésére válaszolva: • A betegség komoly, hiszen az agyat érinti és daganatos elváltozásról van szó (függetlenül annak természetétől, azaz jó vagy rosszindulatú voltától). Leírás alapján igen nagy kiterjedésű! • A gyógyulási esélyeket diagnózis birtokában lehet megbecsülni. • A gyermek felépülése függ az esetlegesen bekövetkező operáció eredményességétől: minél jobban sikerül eltávolítani a tumort, annál jobbak a túlélési esélyek. • Emellett természetesen a gyógyulás összefügg azzal, hogy a daganat miatt ill. a műtét során milyen agyi működések esnek ki, és a meglévő agyterületek mennyire képesek azt átvenni. • Mindemellett fontos szem előtt tartanunk a tervezett kezelés: kemoterápia? sugár? mellékhatásait, szövődményeit. A kis cső, amit említ bizonyára ún. „shunt” lehet, mely az agyvíz szabad elfolyását biztosítja a betegek számára. Remélem sikerült nagyjából „elhelyeznie” ezt a betegséget, természetesen további konkrétumokat is szívesen írok, amennyiben több információt tud szerkesztőségünkbe beküldeni! Kitartást, sok erőt és mielőbbi gyógyulást kívánok a gyermeknek és az egész családnak!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. június 27., 19:22; Megválaszolva: 2010. július 01., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: