Az agydaganat öt figyelmeztető jele

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

A rendkívül összetett és máig csak részben ismert szervünk, az agyunk ezernyi támadási felületet nyújthat rákos daganat kialakulásához.

Több szempontból is rendhagyó betegséget takar ez a szó – agydaganat –, nem csupán azért, mert valójában többféle betegség gyűjtőneveként használjuk, és megjelenésében is számtalan formát ölthet. Az agy szinte minden részében felbukkanhat, és attól függően, hol jelenik meg a kóros szövetszaporulat, nagyon sokféle tünetet produkálhat. Az egyéb ráktípusok jellemzően fájdalmat, alakváltozást, funkciózavarokat okoznak, a fejben megjelenő daganat az egyetlen, amely akár a személyiség megváltozásával és egészen rendhagyó érzékszervi zavarokkal járhat.

Mivel a szövetszaporulat zárt térben, a koponyában jelentkezik, a tumor a növekedéssel előbb-utóbb agynyomás-fokozódást okoz, jórészt ez a túlnyomás okozza a jellemző panaszokat.

Ugyanakkor a tünetek nagyban függnek attól, hogy az agy mely részén üti fel a fejét a nem kívánt szövetállomány, így a látás-, hallás-, egyensúlyzavar megjelenése nagyjából behatárolja azt is, hol alakulhatott ki a daganat.

Ahogy említettük, a daganat kialakulása számtalan tünetet produkálhat, az alábbiakban a legjellemzőbbeket, a legtöbb esetben jelentkezőket soroljuk fel:

  • Fejfájás: Természetesen nem kell a legrosszabbra gondolni egy fejfájás kapcsán. Ugyanakkor az agydaganat legjellemzőbb tünete, amely elsősorban az agyban megjelenő túlnyomásból fakad. Sokszor előfordul, hogy köhögéssel, tüsszentéssel jelentkezik a hasogató fájdalom, de a szakemberek az ébredés utáni fejfájást is ki szokták emelni mint jellemző vészjelzést. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a daganat megjelenése nem feltétlenül jár együtt fejfájással.

  • Szédülés, hányás: Szintén a koponyában jelentkező nyomásfokozódás következménye; rendszerint a reggeli órákban jelentkezik. A hányásnak természetesen számtalan oka lehet, az agydaganatot jelző hányásnak ugyanakkor sokszor nincs előjele, hirtelenül és váratlanul jön. A hányás mellett a rendszeres és folyamatos hányinger is jelezheti a tumor megjelenését.

  • Látászavarok: Ez a tünet sokféle formában jelentkezhet. Lehet egészen rendhagyó, így az oldalra nézés képtelensége, vagy a távolságok felmérésében jelentkező zavar, de gyakori jelenség a látóideg duzzadása, majd elsorvadása, amely előbb-utóbb vaksághoz vezet. A keringési zavarral, amit a daganat megjelenése okoz, együtt járhat a látás rövid időre, másodpercekre való elvesztése is, de kettős látás is jelezheti a kóros szövetszaporulatot.

  • Epilepsziás roham, személyiségzavar: A későn jelentkező epilepszia sokszor a daganatos megbetegedés egyik tünete, de jóval bizarrabb és egyedibb tünetek is jelezhetik a betegséget. A személyiség megváltozása, a feledékenység, az ok nélküli cselekedetek, a koncentrációra való képtelenség mellett számtalan formában jelentkezhet a daganat növekedése, így a növekvő aluszékonyság is ide sorolható.

  • Bénulás: Ezzel a tünettel többféle funkcióleállást vagy tompulást jellemezhetünk. Elsősorban a daganat növekedésével nő meg a bénulás esélye, amikor úgynevezett beékelődés jön létre. Ez azt jelenti, hogy a koponyában a nyomás fokozódásával az agyi állomány bepréselődik abba a részbe, ahol az agy a gerincvelőhöz kapcsolódik. Ez akár a légzés leállásával is járhat.

Kapcsolódó

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl

További daganatos betegségek tünetei

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.