• Méhnyakrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Októberben diagnosztizálták nálam a rosszindulatú elváltozást. A daganat státusza II/A A szükséges vizsgálatokon már túl vagyok (CT,MRI, mellkasröntgen) és már az onkoteam is eldöntötte szükséges therápiát, amit január 4-én kezdenek el. 6 chemo,25 külső sugár és 3 belső sugárkezelést fogok kapni. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a kezelések milyen mellékhatást produkálnak és hogyan tudnám ezeket a lehető legjobban átvészelni? Esetleg van-e valami gyógyszert amit szedhetek, a tünetek enyhítésére! Nagyon nem vagyok tisztában azzal sem, hogy mivel járnak ezek a kezelések. Megtisztelő segítségét előre is köszönöm! Jónás Lászlóné

        Dr. Tóth Judit válasza a méhnyakrák témában

        Kedves Kérdező! A kezelésnek vannak helyi és általános mellékhatásai is.A húgyhólyag és a végbél közel van a sugározandó területtől, ezért itt izgalmi tüneteket észlelhet: fájdalmas, gyakori vizelet vagy hasmenés. Ha ilyet észlel, jelezze a kezelőorvosának. A kemoterápia mellékhatása elsősorban hányinger lehet, melyet megfelelő gyógyszerekkel uralni lehet.Ezt az onkológusa irja majd fel. Szerencsére ez a daganat jól reagál a kezelésre, tehát a legtöbb amit tehet, hogy megteremti a feltételeit a kezelésnek: ha panaszai vannak, fáradtabb, kevesebbet tud enni, akkor pl. vissza tud vonulni pihenni, óránként, csipegetve enni, inni. Jó egészséget kívánok!


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2015. december 29., 15:56; Megválaszolva: 2016. január 01., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: