Inzulinrezisztenci, PCO és hajhullás

Tisztelt Doktornő!

Több, mint 20 éve tartó folyamatos alopeciás kopaszodás, túlsúly és kb 5-6 éve tartó rendszertelen menstruáció tünetei kapcsán tavaly év végén terheléses vércukorvizsgálattal inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam. A kezelő orvosom szerint egyértelműen PCO-s vagyok, de ultrahang vizsgálat ezt nem erősítette meg.

2009 január óta Merckformin XR 500-at szedek (2 tabletta/nap), valamint 150 g szénhidrát / nap diétát folytatok (max. 1500 kalória/nap). Május végéig leadtam 12 kg-t, a hirtelen vércukorszint ingadozásom és a folyamatos cukor- ill. szénhidrát éhségem megszűnt, a közérzetem jobb lett, a menstruációm szinte percre pontossá vált.

Kb. június elején-közepén megváltozott a helyzet: a cukoréhség visszatért, szinte minden nap rámtör, és sajnos az esetek döntő többbségében képtelen vagyok megállni, hogy ne egyek édességet/a megengedettnél több kenyeret. A fogyás megállt, de szerencsére hízás nem történt. A hajam viszont sokkal rosszabb állapotba került, már a fodrászom is megjegyezte, hogy ennyire ritka még sosem volt.

Az egyetlen pozitívum, ami maradt, az a rendszeres menstruáció, ami előtt viszont olyan hangulatingadozásaim vannak, hogy szinte én is alig viselem el saját magamat.

Korábban kb. havonta - két havonta 1-1 nap volt olyan erős fejfájásom, hogy fájdalomcsillapítót kellett bevennem; most a fejfájások gyakorisága is megnőtt, legalább 2 hetente fáj a fejem.

A kezelő orvosomhoz szeptember elején kellett visszamennem, a kontroll előtt ismételt terheléses vércukorvizsgálatot végeztek, ill. hormonokat is néztek volna, azonban bizonyos - az egészségügyi intézmények kapacitásának tekintetében bekövetkezett - változások miatt a labor nem végezte el a hormonvizsgálatot, mert már nem fogadták be a lakóhelyem szerinti szakorvosi rendelőből küldött vérmintákat.

A legutóbbi terhelés eredménye:

éhgyomri: 4, 98

30 perc: 21, 04

60 perc: 5, 45

120 perc: 5, 21

A kezelő orvosomnak elmondtam a fent részletezett tüneteket, ő azonban azt felelte, hormoneredmények nélkül nem tud semmit mondani. A cukoréhségre annyit reagált, hogy lassan bomló szénhidrátokat egyek - megjegyzem a beállított diétámban változás nem történt, tehát a kezdettől törekszem az egyszerű szénhidrátokat ill natív cukrot kerülni.

Várom válaszát, amennyiben érdemben tud valamit mondani, mi lehet a gond? Még egy megjegyzés: a Merckformin megkezdése óta a fent említett terhelés volt az egyetlen vizsgálat, senki nem nézte meg, megfelelő-e a gyógyszeradag, hiába kérdeztem rá több alkalommal is.

 

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő válasza inzulinrezisztencia témában

Kedves Zsuzsa! Valóban nem lehet a hormoneredményei nélkül a hajhullásról és az egyéb tünetek okairól nyilatkozni. A cukoréhségnek nem csak az inzulinrezisztencia lehet az oka. Vannak emberek, akiknek nincs PCOs-ük és inzulinrezisztenciájuk mégis van időnként cukoréhségük. Ennek lehetnek lelki tényezői is. Amit tehet az valóban az, hogy ahogy eddig is az elhúzódó szénhidrátokat részesíti előnyben. Ezen kívül a rendszeres testmozgás képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát és csökkenteni a cukoréhséget. A terheléses értékei alapján a Merckformin dózisa megfelelőnek tűnik. Nem szükséges feltétlenül inzulin vizsgálat a gyógyszeradag megállapításához, a panaszok, tünetek javulása is elegendő lehet. Önnél jelentős javutás volt észlelhető, úgyhogy valószínűleg megfelelőnek tünt a gyógyszerdózis. Üdvözlettel.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Megválaszolva: 2009. október 09.

Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)

Cukor és inzulineredmények
Kedves Doktornő! Glükóz (éhgyomri,0 perces vércukor) - plazma 6.1 + 3.7 - 6.0 mmol/L Glükóz, 60 perc - plazma 5.2 mmol/L Glükóz, 120 perc - plazma 5.6 < 7.8...
Metformin súlyzós edzés mellett
Tisztelt Doktornő! 36 éves, aktív életet élő férfi vagyok. Annak ellenére, hogy 22 éve (14 éves korom óta) heti 4-5 alkalommal végzek súlyzós edzést (ebből...
Inzulinrezisztencia felismerése
Tisztelt Doktornő! Gasztroenterológiai panaszaim miatt (minden napos hajnali éhség kb fél éve) OGTT tesztet kértek tőlem, aminek az eredménye a következő: A...
IR gyanú, laboreredmény
Tisztelt Hölgyem! Segítségét szeretném kérni a laboreredményemmel kapcsolatban, melyet IR gyanú miatt ajánlottak elvégeztetni. Laboreredményeim: Vércukor...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! 35 éves férfi vagyok, 88 kg, 175 cm. Testalkatom átlagos nagyrészt hasi és combon fenéken felhalmozódott túlsúllyal. A csatolt képen...
Élet inzulinrezisztenciával
Tisztelt Doktornő! Inzulinrezisztenciával és androgént túlsúllyal kezelt beteg vagyok. Az inzulinrezisztenciára 200 grammos diétát folytatok. Nincs túlsúlyom,...