• SLE-terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő! SLE betegséget állapítottak meg nálam 2011. augusztusban, de valószínűleg már egy évvel korábban kezdődött (csak akkor még nem tudták mi a bajom). A bőröm folyton viszket, ezáltal tele vagyok kiütésekkel. A viszketés szinte nem múlik nap közben sem. szedtem augusztusban Medrolt, akkor használt. Kb. 2 hétig szebb lett a bőröm és nem viszketett. Október végén megint Medrolt kaptam, "hátha ismét használ", de ekkor már nem használt. Most nem szedek semmit (ill. csak természetes dolgokkal próbálkozok: pl. Gojiberry), és kb. 4-5 hetes terhes vagyok. A tüneteim jelentkeznek folyamatosan. Ki lehet hordani így a terhességet? Vannak kockázatai a babára vagy rám nézve? Kell terhesség közben gyógyszert szednem? Mire kell figyelnem? Félek, hogy veszélyes a terhesség, vagy, hogy elveszthetem a babát. Milyen kockázatok jelentkezhetnek? Köszönöm válaszát!

        Dr. Szántó Antónia válasza a terhesség, SLE témában

        Tisztelt Hölgyem, az SLE elég komoly betegség. Legelőször arra kérném, hogy vegye komolyan és ne próbálkozzon mindenféle "természetes anyagokkal", amiknek semmilyen bizonyított hatásuk nincsen. Ha folyamatosan tünetei vannak, az azt jelenti, hogy folyamatosan aktív a betegsége, tehát gyógyszert kell szednie. Enélkül elég kis esély van a terhesség kiviselésére. De ha aktív betegség közben fogan a terhesség, akkor sajnos egyébként is sokkal több a szövődmény, mintha tervezetten esik teherbe a beteg olyankor, amikor már legalább fél (de inkább 1) éve inaktív a kórkép. A főbb terhességi szövődmények: vetélés, koraszülés, halvaszülés, illetve az Ön állapota is rosszabbodhat. Ha antiSS-A vagy antiSS-B ellenanyegok vannak a szérumában, akkor a magzatnak szívproblémái, vagy jobb esetben átmeneti bőrtünetei is lehetnek. Mindezek miatt - a saját és a magzata érdekében is - sürgősen konzultáljon a kezelőorvosával!


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2011. december 16., 21:08; Megválaszolva: 2011. december 19., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: