Nehézlábérzés, viszketés, lábszárgörcsök - Vegye komolyan a tüneteket!

Medizóna
megjelent:

A visszérbetegség általában lassan, több év alatt alakul ki. Sokáig a panaszmentesség is jellemzője lehet a látható tünetek mellett, de ennek ellenkezője is előfordulhat: amikor a panaszok már jelentkeznek, ám észrevehető elváltozások nélkül. Ha a vénás rendszer rendellenességei erőteljes, tartós panaszokat okoznak, akkor már krónikus vénás elégtelenségről beszélünk.

Nehézláb-érzés, feszülés, viszketés, lábszárgörcsök, fáradékonyság, „nyugtalan láb” szindróma: a krónikus vénás elégtelenség jellegzetes panaszai. Ahogy Kristóf Vera angiológus főorvos mondja, ezeket komolyan kell venni – ez a betegre és az orvosra egyaránt vonatkozik -, mert ha időben elkezdődik a komplex kezelés, a minimumra lehet csökkenteni az állapot romlását és a visszafordíthatatlan szövetkárosodások kialakulását.

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli. Hogyan kezelhető a visszeres láb?

„A szakemberek körében többször megfogalmazódott az a javaslat, hogy már abban a stádiumban kezdjük el a pácienst kezelni, amikor még látható, és tapintható jele sincs a vénás betegségnek, de a szubjektív panaszok alapján már feltételezhető az érintettség. Ilyen például az, amikor álláskor, a végtag terhelésekor a nap végére bedagad a láb, de reggelre – a pihenés hatására – elmúlik. Ilyenkor a betegek zöme általában tudomást sem vesz erről a már jelzésértékű állapotról, hiszen látszólag magától is rendben jön. Nos, azt tanácsolnám, ilyenkor ne késlekedjen, hanem mihamarabb forduljon orvoshoz az érintett, hiszen a diagnózis felállításhoz és a megfelelő terápia, ezen belül a vénavédő gyógyszer kiválasztásához szakmai ismeretekre van szükség” – figyelmeztet az angiológus, aki azt is hozzáteszi, hogy elsőként a háziorvost kell felkeresni, aki – ha szükséges – tovább küldi a pácienst a megfelelő szakorvoshoz.

Visszérbetegség: Sokszor későn fordulnak orvoshoz...

A legtöbben azonban csak akkor kérnek szakszerű segítséget, ha már jelentős fájdalmaik vannak, azaz éjszakai lábszárgörcs – az izomgörcsök azért alakulnak ki, mert a vénás pangás miatt az izmok nem kapnak elegendő vért -, vagy már egy rövidebb séta közben is lábszárfájdalom, nehézláb-érzés alakul ki. A betegek általában izomlázhoz hasonlítják ez utóbbi állapotot, aminek az is jellemzője, hogy mozgás során mérséklődik. A nyár a visszérbetegség szempontjából súlyosbító körülmény, hiszen a meleg hatására még erőteljesebbek lehetnek az amúgy is kellemetlen, nehezen viselhető tünetek. Ami még ronthat az állapoton, az a meleg víz – gyógyvizes kúra például nem javallott a visszérbetegeknek – és szaunába se merészkedjen, akinek gondjai vannak a vénáival.

(Medizóna)

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.