• A rossz fogazat is befolyásolja a koraszülést

    Szerző:
    WEBBeteg

    Minden 8-10. gyerek idő előtt jön világra Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a koraszülött ráta kétszer akkora, mint az uniós 4,5 százalékos átlag - mondta Nobilis András gyermekgyógyász.

    Bár egyértelműen a szociális körülmények is befolyásolják ezt az arányt, a szakember szerint bizonyosan genetikai okok, sőt, akár a fogágybetegségek is közrejátszanak.

    Hirdetések

    A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája szombaton hatodszor rendezte meg a Koraszülöttek Napját. A gyermekgyógyász az esemény alkalmából elmondta: a koraszülött ellátás fejlettsége, eredményei jelzik egy ország egészségügyi ellátásának színvonalát. Eszerint Magyarország nem áll rosszul, hiszen az 5,3 ezrelékes csecsemőhalandóság közelít az uniós 4,5 ezrelékes átlaghoz.

    Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az idő előtt született gyermekek felnőve sokkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, lesz magas a vérnyomásuk. Éppen ezért fontos lenne nyomon követni a sorsukat és orvosi, valamint életmód tanácsokkal segíteni őket - tette hozzá.

    Kerülni kell a fertőzéseket, gyulladásokat

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nobilis András közölte azt is: Japánban is 10 százalék fölött van a koraszülöttek aránya, ami azt jelzi, hogy nem csak a szociális helyzet, hanem a genetika is befolyásolja, hányan jönnek idő előtt világra. Ez ellen nincs mit tenni, viszont azért igen, hogy a leendő szülők elkerüljék a fertőzéseket, egészségesek legyenek, és így egészséges gyermekeket hozzanak a világra.

    Hozzátette: például kevesen tudják, hogy a fogágy betegségek jelentősen megnövelik a koraszülés kockázatát. Ezt bizonyítja, hogy Svájcban, ahol népegészségügyi kampányt indítottak az egészséges fogakért, később sokkal kevesebb volt a koraszülöttek száma is.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Milyen panaszokat okozhat a hidegfront?

    A frontérzékenység különféle formában jelentkezhet egyénenként.

    Marfan-szindróma: extrém hosszú végtagok

    A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    Miért születnek az ikrek gyakran koraszülöttként?

    Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikerterhesség esetén. De mi lehet annak az oka, hogy az ikrek gyakran jönnek koraszülöttként a világra?

    Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

    A fogínyvérzés igen elterjedt probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat.

    Végtaghosszabbítás, csontnyújtás - Egy igaz történet és a magyar helyzet

    Végtagfejlődési rendellenességgel született Kádas Mária kislánya. A szülész közölte, mit lát: a baba bal lába rövidebb, az egyik kezén össze vannak nőve az ujjak. Az anya is megnézte: jobb kezén 5 ujjacska, a bal kézfején a hüvelykujj ép, a többi összenőtt, de csak 3 pici ujjbögyöt látok - írta naplójában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA