A rossz fogazat is befolyásolja a koraszülést

Független Hírügynökség
megjelent:

Minden 8-10. gyerek idő előtt jön világra Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a koraszülött ráta kétszer akkora, mint az uniós 4,5 százalékos átlag - mondta Nobilis András gyermekgyógyász.

Bár egyértelműen a szociális körülmények is befolyásolják ezt az arányt, a szakember szerint bizonyosan genetikai okok, sőt, akár a fogágybetegségek is közrejátszanak.

A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája szombaton hatodszor rendezte meg a Koraszülöttek Napját. A gyermekgyógyász az esemény alkalmából elmondta: a koraszülött ellátás fejlettsége, eredményei jelzik egy ország egészségügyi ellátásának színvonalát. Eszerint Magyarország nem áll rosszul, hiszen az 5,3 ezrelékes csecsemőhalandóság közelít az uniós 4,5 ezrelékes átlaghoz.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az idő előtt született gyermekek felnőve sokkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, lesz magas a vérnyomásuk. Éppen ezért fontos lenne nyomon követni a sorsukat és orvosi, valamint életmód tanácsokkal segíteni őket - tette hozzá.

Kerülni kell a fertőzéseket, gyulladásokat

Nobilis András közölte azt is: Japánban is 10 százalék fölött van a koraszülöttek aránya, ami azt jelzi, hogy nem csak a szociális helyzet, hanem a genetika is befolyásolja, hányan jönnek idő előtt világra. Ez ellen nincs mit tenni, viszont azért igen, hogy a leendő szülők elkerüljék a fertőzéseket, egészségesek legyenek, és így egészséges gyermekeket hozzanak a világra.

Hozzátette: például kevesen tudják, hogy a fogágy betegségek jelentősen megnövelik a koraszülés kockázatát. Ezt bizonyítja, hogy Svájcban, ahol népegészségügyi kampányt indítottak az egészséges fogakért, később sokkal kevesebb volt a koraszülöttek száma is.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Simon Béla
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.