• Már 430 grammos koraszülött túlélésére is vany esély

    Szerző:
    WEBBeteg

    Genetikai oka is lehet annak, hogy Magyarország Európában az egyik legrosszabb helyen áll a koraszülöttek számának tekintetében - mondta a Független Hírügynökségnek Nobilis András gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája idén 5. alkalommal rendezte meg szombaton a Koraszülöttek Napját.

    A szakember elmondta: bár 15 éve szinte ugyanakkora, 8-10 százalék a koraszülöttek aránya, túlélési esélyük az utóbbi években jelentősen nőtt. Míg 20-25 éve csak az 1800 grammos csecsemőknél mondták az orvosok, hogy van esélye a túlélésre, ma már 500 gramm felett is elképzelhető, hogy teljesen egészséges felnőtt válik egy koraszülöttből - mondta Nobilis András.

    Hirdetések

    500-750 gramm között 30 százalékos a túlélés esélye, 750 gramm és 1 kg között több mint 70 százalék és 1 kg fölött már több mint 90 százalék ez az esély. A gyermekgyógyász példaként elmondta: a napokban engedtek haza egy 430 grammal született babát, aki a neurológusok szerint teljesen egészséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember felhívta a figyelmet: a jelentős javulás mellett ráadásul nem változott a károsodott gyerekek aránya: évek óta ugyanannyi, 10-12 százalék az, akiknél visszamarad valamilyen károsodása. Ebben benne vannak azonban azok a gyerekek is, akik szemüvegesek, vagy kicsit rosszabbul hallanak, igaz azok is, akiknek súlyosabb fogyatékossága van - tette hozzá.

    A főorvos megemlítette, hogy az idei Koraszülött Napon csakúgy mint az előzőeken meghívták a klinikán született körülbelül 200 volt koraszülöttet. Őket és más érdeklődőket is ismert művészek szórakoztatnak szombaton, valamint ismét megrendezik a Koraszülöttek Ki mit tudját is. A rendezvénnyel fel szeretnék hívni a figyelmet erre a népbetegségre, amely olyan súlyos, hogy csak a nagyon fejletlen országokban valamint Japánban hasonló a helyzet - tette hozzá.

    A Koraszülött Napon adták át azt az életmentő inkubátort is, amely jelenleg az egyetlen a fővárosban. A 2-es női klinika oldalában kialakított intim sarokba helyezték el az inkubátort, ahova a krízis helyzetbe került kismamák tehetik be nem kívánt csecsemőiket - mondta a főorvos. Csak csengetniük kell, és el is mehetnek a mamák, a gyermek sorsáról ezután a klinika gondoskodik. Ennek érdekében fel is vette a klinika a kapcsolatot a területi gyermekjóléti szolgálattal, amely majd örökbe adja a gyermeket. Hozzátette: korábban az azóta bezárt Schöpf-Merei Kórház előtt volt hasonló inkubátor, abba évente 4-6 gyermeket tettek bele.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    Több mint TestŐr előzetes

    Anamé koraszülöttként csípőficammal született. 20 évesen kerekes székbe került. Majdnem elvesztette látását és autoimmun beteg lett. Nem adta fel, saját maga kísérletezte ki speciális terápiáját. Ma már gyógyultnak mondja magát, módszerével másokon segít.

    Képességfejlesztés a mozgás által

    A koraszülött gyerekeknél időnként előfordul, hogy később a mozgásfejlődésben kisebb zavar jelentkezik. Ezek a gyerekek egészségesek, csak a mozgáskoordinációjuk nem annyira fejlett. Ha időben szakemberhez fordul a szülő és összetett mozgásképzéssel fejlesztve lesz a gyerek, a kezdeti hátrányokat behozva nem jelent majd a gyerek számára az iskolai szint teljesítése gondot.

    Új mentő a koraszülötteknek

    Inkubátor, lélegeztetőgép, betegmonitor és fűthető betegellátó hely is van az új, 27 millió forint értékű, koraszülötteket ellátó mentőautóban.

    Kétszázmilliót meghaladó fejlesztés valósul meg a Zala Megyei Kórház koraszülött részlegén

    A súlyos állapotú újszülöttek, kissúlyú koraszülöttek gyógyulását, magasabb szintű egészségügyi ellátását szolgálja a Zala Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumában, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból megvalósuló, 205 millió forintot meghaladó fejlesztés - közölte az osztályvezető főorvos Zalaegerszegen csütörtökön sajtótájékoztatón

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások