Gyógyszerrel megelőzhető lenne a koraszülés?

MTI
megjelent:

Gyógyszerrel előznék, állítanák meg a koraszüléseket. A szegedi egyetem laboratóriumában indult vizsgálatok a világon elsőként adhatnak megoldást a ma kezelhetetlennek tűnő bajra - írja a Népszabadság.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a Szegedi Tudományegyetem izolált szervi laboratóriuma lehet a világ első kutatóhelye, ahol képesek lehetnek a koraszülés megelőzésére, illetve megakadályozására szolgáló gyógyszer megalkotására.

Dr. Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének egyetemi docense a központban munkatársaival olyan gyógyszerkombináció kifejlesztésén dolgozik, amelyik hatással lehet a méhizom működésére.

Segíthet elkerülni, hogy a babák idő előtt jöjjenek világra. Az egyik lehetőség az akkut segítség, vagyis amikor a koraszülés jeleit érzékeljük, akkor adjuk a gyógyszert és fordítjuk vissza a folyamatot.

A másik, hogy azoknál a nőknél, akik veszélyeztetettek, megelőző jelleggel használjuk a készítményt" - mondta a docens, aki szerint áttörést hozhatna a gyógyszeres terápia. A szakemberek nem egy teljesen új készítményen, hanem korábban már használt gyógyszerek kombinációján dolgoznak.

Az egyik női nemi hormon, egy, az asztma terápiájában alkalmazott hatóanyag, valamint egy kálciumcsatorna-gátló "elegyéből" jöhet létre az új szer.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.