• A baba ízlése már az anyaméhben alakul

        Szerző:
        WEBBeteg

        Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül - idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

        Az eredmény azt sugallja, hogy az anyai étrend hatással lehet arra, ahogyan a születendő gyerek érzékelése fejlődik, a mama már a születés előtt befolyásolhatja a baba ízlését.

        Az ízlelés tudományával foglalkozó európai központ dijoni munkatársai 24 babát és anyát teszteltek. A mamák fele ánizsos ízesítésű süteményt evett tíz napon át a szülés várható időpontja előtt. Valamennyi újszülöttel pár órával világra jövetelüket követően, majd négynapos korukban újra ánizsos illatot szagoltattak. Úgy tűnt, hogy azok, akik már a méhen belül találkozhattak az aromával, felismerték azt, sőt látszólag tetszett is nekik.

        Hirdetések

        Mint Benoist Schaal kutatásvezető az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri éves találkozóján elmondta, az ánizs aromája még az anyaméhen belül, a magzatvízben kerülhetett a magzatok orrába. A magzatvízben lévő vegyületek alakíthatják a magzat orrában lévő érzékelőket, és beépíthetik a baba fejlődésben lévő agyába az illatemléket.

        Ez olyan periódusban történik, amikor a magzat agya formálódik, így vélhetően hosszú távú következményei vannak - tette hozzá Schaal.

        Illatok és ízek szoros összefüggésben

        A tesztben a szülés után három órával egy ánizsaromával átitatott törlőruha közelébe tették a babákat. Közülük azok, akiknek anyja ánizsos sütit evett, az illat forrása felé hajoltak, azok viszont, akiknek anyja kerülte az ánizsos ízt, vagy undorodó arcot vágtak és elfordultak, vagy nem reagáltak.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Egy újabb tesztben egy másik aromát is felkínáltak a kutatók a babáknak, fejük mellé két oldalt elhelyezve az átitatott törlőkendőket. A magzati korban ánizsnak kitett újszülöttek túlnyomó többsége az ánizsaroma felé fordult, míg a többiek nem részesítették előnyben egyik oldalt sem. Négy nap elteltével hasonló eredményeket mutatott a két teszt.

        Schaal kiemelte, hogy az ételek ízét alapvetően az illatuk alapján kedveljük vagy sem, az illatok közvetlenül befolyásolják, hogy milyennek érezzük az étel ízét. A kutató azt javasolja, hogy bátorítsák az állapotos és a szoptató anyákat, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, mert az aromák kellemes emléke arra késztetheti később gyerekeiket, hogy kedveljék ezeket - az egészséges ételekhez társuló - ízeket.

        A terhesség alatti táplálkozás és életmód


        A terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván - tartja a mondás. Sokan vallják ezt, de sajnos nem így van. A terhesség alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul. Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését. Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején>>

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Kiégés szindróma

        Dr. Balogh Katalin

        Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        A szemet is gyönyörködteti egy virággal díszített mesterfogás

        Egy szépen tálalt étel kiemelhet a hétköznapokból egy étkezést. Ehető virágokkal pedig még különlegesebb lehet az alkalom, főleg ha az étel íze is válaszol a látvány harmóniájára.

        Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

        Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

        Varázslatos receptekkel az ebéd is élménnyé alakul át

        Fontos, hogy az étkezés ne csak táplálékbevitel legyen. Egy mesterien elkészített étel művészien tálalva, hangulatos környezetben és persze kellemes társasággal élménnyé alakul át. Az étkezés, akár egy ízutazás, pihenőt jelenthet a pörgős napokban, és segít megélni és értékelni az élet apróbb szépségeit.

        Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

        A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

        Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények

        Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.

        Feldolgozott ételek pro és kontra

        Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA