• Szív-és érrendszeri betegségek: A vezető halálok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mai világunkban a legtöbb ember szívinfarktus vagy agyi katasztrófa, tehát szív- és érbetegség következtében hal meg. A világ egyik legnagyobb szívgyógyász kongresszusa, az Amerikai Szív Szövetség idei tudományos találkozójának ez volt a központi témája, amelyről az angol Lancet írt szerkesztőségi közleményt.

    Valaha kolera- vagy pestisjárványok söpörtek végig a világon, jött a tüdővész, aztán 1918-ban az influenza. Ezek mind egy-egy jól elkülöníthatő kórokozó által terjedtek egyik emberről a másikra. Korunkban más a helyzet: világszerte a legtöbben szív- és érbetegségben halnak meg, amelyet nem egyetlen baktérium vagy vírus, hanem számos kockázati tényező összeadódó hatása okoz.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Amerikai Szív Szövetség Chicagóban tartott tudományos ülésén több mint 100 országból 23 ezer kardiológus vett részt. Előadások egész sora foglalkozott azzal, hogy ebben az évben előreláthatólag 18,1 millió ember hagyja itt a világot szívinfarktus, szélütés vagy érszűkület miatt. Ennek az országnyi embernek a 80 százaléka a szegény vagy fejlődő országokól származik. Elsősorban a nem fölismert, illetve nem megfelelően kezelt magas vérnyomással kapcsolatos agyikatasztrófa-esetek jelentik a második leggyakoribb halálokot. Ennek következménye a legtöbb bénulás, mozgáskárosodás. Ez világszerte 5,7 millió embert érint még nagyobb arányban - 85 százalékban - a fejlődő országokban.

    Valamennyi földrész 52 országában végezték az INTERHEART tanulmányt, mely egyértelműen bizonyította, hogy a szívizominfarktus-esetek 90 százaléka kilenc kockázati tényező együttes hatásának következménye, melyek többsége megelőzhető vagy jól kezelhető. A magas vérzsírszint, a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a hasi elhízás, a stressz, a mozgáshiány, az elégtelen gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a túlzott alkoholfogyasztás az a kilenc rizikófaktor, melyek egyénenként különböző arányban, de bizonyítottan szerepet játszanak ennek a betegségcsoportnak a megjelenésében. A kiváltó okok szinte mindegyike kikerülhető, megelőzhető vagy kezelhető - ezzel pedig a kockázat lényegesen csökken.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

    Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés érték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.