• Koleszterin lerakódások a szemhéjon - Veszélyes jelek!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy dán tanulmány szerint a szemhéjon található koleszterin lerakódások előre jelezhetik a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

    Hirdetések

    Bár a lerakódások az esetek felében nem járnak együtt kórosan magas koleszterinszinttel, a tudósok szerint a lerakódások (ún. xantómák) fontos előrejelző szerepet tölthetnek be a rejtőzködő érrendszeri betegségek esetében. A Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatói összesen 12939 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre. Közülük a kutatás ideje alatt 1903-nál lépett fel szívroham, 3761-nél alakult ki valamilyen szívbetegség és 8663-an hunytak el. A kutatási eredmények egyértelműen megmutatták, hogy a szívbetegség kialakulásának kockázata sokkal nagyobb a xantómákkal élő páciensek esetében.

    A xantómás betegek esetében a szívroham kockázata 51, az szívbetegségeké 40 százalékkal volt magasabb. Ezeknek a betegeknek 17 százalékkal nagyobb a esélyük a szívbetegségek okozta halálra is.

    "A mostani társadalomban, ahol a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai csak nagyon nehezen mérhetők, hatalmas segítség lenne, ha a xantómák jelenlétével képesek lennénk előre jelezni a rejtőzködő érrendszeri betegségeket" - írják a kutatók, akiket Mette Christoffersen vezetett.

    Gyakori kérdések - Az orvos válaszol


    Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
    Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterinszint mérése.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Árpával a koszorúérbetegség ellen

    Aki rendszeresen fogyaszt árpát, annak jelentősen csökken a vérkoleszterin szintje, és ennek eredményeként kisebb lesz a koszorúérbetegség kockázata. Amerikai kutatók az Annals of Family Medicine folyóiratban nyolc, nemzetközi tanulmány adatait összegezték.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.