• A korpásodás okai és kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A korpa gyakran csupán átmeneti problémát jelent, és speciális hajápoló termékekkel megszüntethető. Ám az is elfordulhat, hogy a korpa hátterében makacs gombás fertőzés, vagy néha valamilyen súlyos megbetegedés áll.

    Maga a korpa tulajdonképpen elhalt hámsejtekből áll, melyek a fejbőr megújulása során folyamatosan hámlanak. Normál esetben a korpa nagyon kicsi, ezért alig látható. Bizonyos körülmények között azonban nagyobb méretű lesz, szemmel jól látható részecskékké tömörödik össze, emiatt az érintettek nagyon zavarónak találják.

    A felnőttek 10-20%-ánál alakul ki látható korpa, leggyakrabban 20 és 40 éves kor között. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Gyerekeknél leginkább pubertáskorban fordulhat elő, de akkor is csak nagyon ritkán. A korpásodás többnyire szakszerűtlen hajápolás vagy fokozott faggyútermelés következménye. Kialakulhat azonban fejbőrbetegségek következtében, és súlyos betegségek kísérő tünete is lehet.

    Hirdetések

    Milyen panaszokat okoz a korpásodás?

    Bőrünk, hajunk és körmeink egészsége

    A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk érte. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.

    Mit tehet bőre és haja egészségéért?

    A korpa kinézetre nagyon változatos. Lehet egészen apró, száraz, lisztszerű megjelenése, de előfordulhatnak akár lencse nagyságú, zsíros, sárgás formájúak is. A fejbőrről leválva ezek nagyon zavaróak lehetnek. Az is nagyon kellemetlen az érintettek számára, hogy az addigi törekvéseik ellenére a korpa makacsul kitart, és sokszor nem múlik el, bárhogy próbálnak is megszabadulni tőle.

    Ráadásul a korpával az alábbi kellemetlen tünetek is együtt járhatnak:

    • A fejbőr viszketése
    • Nagyon száraz vagy zsíros haj
    • Fokozott hajhullás, vagy töredező haj
    • A fejbőr gyulladásai, látható piros foltok
    • Egyéb testrészeken is száraz, korpás bőr (pl. térdhajlatban, könyökhajlatban).

    Mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk a korpától?

    A recept nélkül is kapható korpa ellenes szereknek a következő hatásaik vannak:

    1. Feloldják a korpát (keratolytikum)
    2. Csökkentik a túlzott mértékű faggyútermelést (antiseborrhoeás hatás)
    3. Gátolják a korpásodást okozó gomba növekedését és szaporodását (antimykotikum)

    Seborrhoeás kórképek

    A seborrhoeás betegségcsoportba az acnét, a seborrhoeás dermatitist és a rosaceát soroljuk. Az akne nagyrészt serdülőkorban jelentkezik, a rosacea döntően a 40-50 év közötti korosztályt érinti, míg a seborrhoeás dermatitis minden korcsoportban előfordul.

    Seborrhoeás kórképek

    Mindezek mellett tudni kell, hogy korpásodás esetén a hajat csak langyos vízzel szabad mosni. Ezt követően alaposan le kell öblíteni, törülközővel óvatosan megtörölni, és levegőn hagyni megszáradni.

    Ha ezek a szerek nem hoznak javulást, akkor az orvos vényköteles termék alkalmazását javasolhatja. Ide tartoznak a szisztémás antimykotikumok, azaz gombaellenes szerek,  melyeket tabletta formájában kell szedni, ha a fejbőr kezelése önmagában nem elegendő.

    Ha a hámpikkelyek leválása nemcsak a fejbőrre, hanem más testrészekre is kiterjed, az súlyos betegségre utalhat, például pszoriázisra vagy atópiás dermatitiszre. Az ilyen betegségeket bőrgyógyász kezeli.

    A korpásodás okai

    A hámsejtek leválása normális folyamat. Látható korpásodás azonban csak akkor alakul ki, ha a hámsejtek faggyúval keveredve nagyobb pelyheket képeznek. Rendszeres hajápolással általában könnyedén eltávolítható a korpa. Ha ez nagyon nehezen vagy egyáltalán nem valósítható meg, akkor beszélünk fokozott, kezelést igénylő korpásodásról.

    A korpásodásnak három fő oka van:

    1. Nem megfelelő hajápolás

    A pikkelysömör tünetei, kezelése

    Sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás pikkelysömörben szenvedő betegek számára, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.

    A pikkelysömörről bővebben

    A nem megfelelő hajápolás alatt értjük például a túl gyakori hajmosását, a túl forró levegővel való hajszárítást, ezek ingerlik, kiszárítják a fejbőrt, gyakran okoznak viszketést, és megakadályozzák, hogy a fejbőr elegendő faggyút termeljen.

    2. A fejbőr betegségei

    A korpásodás leggyakoribb oka a seborrhoeás ekcéma. Erre a fejbőrt érintő betegségre a következő tünetek jellemzőek:

    • Túlzott mértékű faggyútermelés
    • Kis gyulladásgócok  a fejbőrön, melyek piros foltok formájában láthatóak
    • Az ember normál bőrflórájához tartozó Malassezia gomba túlzott elszaporodása (régebbi nevén Pityrosporum ovale).

    Ezeknek a változásoknak a hatására a hámsejtek túl korán elpusztulnak, a faggyúval együtt összecsomósodnak és felválnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    3. A fejbőr korpásodásával járó egyéb megbetegedések

    Orvosi kezelést igénylő, bizonyos testrészek és a fejbőr korpásodásával járó betegségek a következők:

    • Pikkelysömör (pszoriázis)
    • Atópiás dermatitisz
    • A fejbőr patogén gombás fertőzése (Tinea capitis)
    • Veleszületett keratózis
    • A fejbőr allergiás reakciói

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; Schuppen.yavivo.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Adatvédelmi szabályzat

    WEBBeteg

    Az Európai Unió adatvédelmi előírásaival összhangban módosítottuk szabályzatunkat.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    Miért korpásodik a haj? Mit lehet tenni...

    A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete: az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják...

    Orvosi szemmel - Mit tehetünk a...

    A korpásodás egy rendkívül gyakori bőrgyógyászati elváltozás, melyet viszketés és leváló hámpikkelyek jellemeznek.

    Mit árul el hajunk az egészségi...

    A hajunk és fejbőrünk állapota sokat elárul szervezetünk egészségéről. Bizonyos állapotok vagy gyógyszerek kihatnak nemcsak a test, hanem...

    Milyen fejbőrtípusok léteznek?

    Minden ember különböző, így természetes, hogy mindenki fejbőre is más és más. Megkülönböztethetünk azonban négy alaptípust a fejbőr...

    A szép haj feltétele az egészséges...

    A legtöbb ember csak kevés figyelmet szentel fejbőrének. Pedig a fejbőr testünk egyik legérzékenyebb felülete, és nem utolsó sorban...

    A száraz bőr okai és kezelése

    A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, mely nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Viszketéssel, berepedezéssel, érdes...

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz...

    Van esély a szürkehályog megelőzésére?

    Lassan, fájdalom nélkül, de jelentősen romlik a látás - ki kívánná ezt magának? A szürkehályog kialakulásával a szemlencse bizonyos...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA