• Borzasztó féltékeny vagyok! - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Barátnőmmel 3 éve vagyok együtt nagyon szeretjük egymást és mindketten komolyan gondoljuk egymással. Mégis rettentő féltékeny vagyok, megnézem a telefonját, a leveleit és állandóan gyanakszom. Félek, hogy elveszítem, mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Levélíró!

    A féltékenység oka leggyakrabban a belső bizonytalanság, általános bizalomhiány. A féltékenység kezelésében az első nagy lépés, ha megtalálja, hogy az Ön esetében pontosan mi is okozza ezt? Mi az, amiért olyan bizalmatlan, vajon mi lehet ennek a hátterében?

    Hirdetések

     Kapcsolatfüggőség


    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről>>

    Korábbi rossz tapasztalat más nőkkel, vagy bizonytalan családi légkör kisebb korában?

    A féltékenységben az az egyik legrosszabb, hogy szinte addig nem is nyugszunk, míg valami „terhelő” bizonyítékot nem találunk.

    Nincs semmi, ami megnyugtatna minket, hiába látjuk, hogy egy darab sms sem jött gyanús személytől.

    Úgy tűnik, mintha nem hinné el a párjának, hogy szereti.

    És hát az a helyzet, hogy ha az egyik fél meg akarja csalni a másikat, azt úgyis megteszi, ha gyötrődünk a féltékenységtől, ha nem.

     Fájdalomfüggőség


    Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
    A fájdalomfüggőségről részletesen.>>

    És akkor már jobb, ha nem gyötörjük magunkat. A krónikus, alaptalan féltékenységnek a hátterében olyan erős bizonytalanság állhat, amellyel érdemes lenne foglalkoznia, akár az önismeret fejlesztésével, akár pszichológusi segítséggel.

    Érdemes volna ezzel a kérdéssel szakembert felkeresnie, akár a kapcsolatuk érdekében, akár saját maga érdekében! Hiszen ezzel nem csak a saját napjait keseríti meg, de a párjáét is, és végső soron a kapcsolatukat veszélyezteti.

    (WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Alvászavar - A pszichológus is segíthet

    Az alvászavarok szervi vagy pszichés eredetűek lehetnek, és maga az alvászavar is számos pszichés és szomatikus problémát eredményezhet.

    Féltékenység - A legmérgezőbb lelki szenvedély nyomában

    A szakemberek szerint a leggyötrőbb és legmérgezőbb lelki szenvedély a féltékenység, amit Othello-szindrómának is neveznek. A zöldszemű szörnyként is nevezett népbetegségnek egyelőre egyetlen orvos sem tudja receptre felírni a gyógyító ellenszerét. A megoldás első lépésben önmagunk elfogadásában és az önismeretben rejlik.

    Gyötrő féltékenység - Az egyik legelemibb érzés

    A legelemibb és legáltalánosabb emberi érzések egyike. Mindenki ismerheti saját tapasztalatból, felé irányuló érzésekből, környezetéből. Művészeti és irodalmi alkotások jól ismert témája.

    Minden rákbetegnek találkozni kellene pszichológussal

    Ugyan egyre több onkológiai osztályon érhető el kifejezetten a daganatos betegekkel foglalkozó pszichológus, ám még bőven van hová fejlődni. Egyrészt abban, hogy a szakorvosok felismerjék: nem elég műteni vagy gyógyszert adni a betegeknek, a betegséggel járó szorongást, lelki hullámvölgyeket is kezelni kell. Másrészt abban, hogy a betegek és a családtagok elfogadják: nem a „bolondoknak” van szükségük pszichológusra.

    Feszültséget is jelezhet a köhögés

    Nem csupán a tüdő vagy a torok betegségét jelzi, ha a gyerek köhög. A jellegzetes, úgynevezett köhögési tikk esetén inkább pszichológus, semmint tüdőgyógyász felkeresése szükséges.

    Habis Melinda - klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta önéletrajz

    Habis Melinda - klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta önéletrajz

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.