• Ne idealizáljuk túlságosan a karácsonyt!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A karácsonynak kötelező mindenképpen mézes-mázas boldogságban telnie? Nem feltétlenül, éppen ellenkezőleg: az erőltetett jókedv és boldogság végtelen szomorúságba és depresszióba csaphatnak át. A pszichiáterek mindenkit lebeszélnek az ünnep idealizálásáról.

    A nyomás, hogy a karácsonyi napokat mindenképpen boldogan kell töltenünk, oda vezethet, hogy az ünnep végül gyászos, depressziós hangulatban telik „Minél nagyobb elvárásaink vannak az ünneppel kapcsolatban, annál nagyobb annak is a valószínűsége, hogy közben elégedetlenek leszünk” - mondja Christa Roth-Sackenheim, a Német Pszichiáterek Szakszövetségének egyik vezetője.

    Hirdetések

    "Ne idealizáljuk a karácsonyt!"

    „Éppen ilyen megfontolásból tanácsos, hogy ne idealizáljuk a karácsonyt. Ha ugyanis túlzott erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy minden klappoljon, és másoknak kedvezzünk, csak magunkat hozzuk stresszes helyzetbe” – teszi hozzá a szakértő.

     Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról.
    Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?>>

    Emellett nagyon fontos, hogy az embereket, akikkel az ünnepi napokat töltjük, fogadjuk el olyannak, amilyenek.

    Ilyenkor a sztorizgatás oldott hangulatot teremthet: „a régi szép időkre való közös emlékezés növeli az összetartozás érzését, még akkor is, ha a szomorú emlékek esetleg melankolikussá is tehetik a beszélgetőtársakat” – mondja a pszichiáter.

    Az egyedül élők számára, vagy akiknek nincs lehetőségük családjuk körében tölteni az ünnepnapokat, ajánlatosabb nem az otthon ürességében, magányosan karácsonyozniuk, hanem már az ünnep előtt végiggondolni azokat a lehetőségeket, amelyekkel élve társaságban lehetnek” – tanácsolja Roth-Sackenheim.

    A másokkal való társas kapcsolat megléte ugyanis az egyik legfontosabb feltétele az emberi elégedettségnek és harmóniának.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.