Lehetséges a gyógyulás a pánikbetegségből? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Tényleg lehetséges meggyógyulni a pánikbetegségből, vagy csak elfogadni lehet és együtt kell élni vele? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktorn?!

"Öt éve kezdődtek a pánikrohamaim. Elmentem egy pszichiáterhez aki gyógyszereket írt fel. Mivel nem akartam sokáig gyógyszert szedni, így fokozatosan leállították és kerestem egy pszicholóust. A pszichológussal nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy rohamaim száma csökkenjen. A kórtörténetem ismeretében két kérdésre szeretném tudni a választ.
Milyen hatása van a pánikbetegségnek a szoptatásra? Kell-e attól félnem, hogy elapad a tej az idegességtől és a túlzott szorongástól? A másik, hogy tényleg lehetséges meggyógyulni ebből a betegségből, vagy csak elfogadni lehet és együtt kell élni vele?"

Tisztelt Levélíró!

A pánikbetegség önmagában epizódikus, vagyis nem folyamatos szorongást jelent. Éppen emiatt úgy gondolom, hogy nem feltétlen kell kihatással legyen a tejtermelésre és szoptatásra.

Tisztelt Doktorn?!
A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
A pánikbetegség és tünetei >>

Ugyanakkor ha Ön egyébként is hajlamos a szorongásra, érdemes a pszichológussal a szoptatás (táplálás, gondoskodás) kapcsán felmerülő feszültségeit is vizsgálat tárgyává tenni.

A terápia és prognózis kérdésre válaszolva: Úgy tartják, hogy kb. 25%-ban fordul elő, hogy komplex kezelés (gyógyszer+pszichoterápia) mellett is bizonyos maradványtünetekkel számolni kell (amire Ön is utalt).

A saját esetéhez: nagyon fontos, hogy a pszichoterápiában milyen célt tűztek ki, és ehhez milyen pszichoterápiás módot választottak.

Tisztelt Doktorn?!

Alapvetően szerintem személyiség kérdése, hogy kinek melyik terápia vezet a sikerhez.

Új célkitűzéssel lehet folytatni a bevált terápiát, lehet új megközelítésmódot is alkalmazni (pl. magatartásterápia után analitikus terápia, vagy párterápia).

Ezt érdemes átbeszélnie a választott pszichológussal.

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.