• A skizofrénia tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi, elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.

      A téma cikkei
    3/1 A skizofrénia - Tények és tévhitek
    3/2 Milyen tünetekkel jár a skizofrénia?
    3/3 A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia (schizophrenia) tünetei nagyfokú változatosságot mutathatnak. A beteg időről időre különbözőképpen viselkedhet. Néha nagyon izgatott vagy zaklatott lesz, máskor egy transz-szerű állapotba kerülhet, megint máskor pedig mozdulatlan, válaszképtelen állapot alakulhat ki (catatonia), ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik.

    • Téveszmék - nem a valóságból táplálkozó személyes hit, például paranoia (követnek valakit, összefogtak valaki ellen) vagy nagyzásos téveszme.
    • Bizarr téveszmék - például valaki azt hiszi, hogy marslakók szabályozzák a gondolatait.
    • Hallucinációk - nem létező dolgok észlelése, például képzeletbeli hangokat hallása.
    • Inkoherencia (összerendezetlenség) - logikátlan gondolatok.
    • Érzelemmentesség, vagy nem megfelelően kimutatott érzelmek.
    • Folyamatos olyan érzés, hogy valaki figyeli.
    • Munkahelyi, illetve társasági helyzetekben nem megfelelő viselkedés.
    • Társasági izoláció.
    • Problémák a személyes higiéniával.
    • Ügyetlen, koordinálatlan mozgás.

    Általánosságban a skizofrénia tüneteit három főbb kategóriába lehet sorolni: negatív, pozitiv és kognitív tünetek.

    Hirdetések

    A skizofrénia ún. negatív tünetei

    Az úgynevezett negatív tünetek kialakulhatnak a betegség korai szakaszában, amikor a beteg még nem is gondol arra, hogy esetleg kezelésre szorul. Azért hívják ezeket a tüneteket negatívnak, mert egy viselkedésminta vagy személyiségjegy elvesztését fedik. A negatív tünetek általában a funkcióképesség lassú romlásával egyidejűleg jelentkeznek, a társasági működés folyamatos romlásával párhuzamosan jelentkeznek. Az alábbi tüneteket értjük ide:

    • eltompult érzelmek (az érzelmek csökkent kifejezése);
    • nem megfelelő érzelmek (nevetés, miközben rémisztő képekről beszél);
    • a beszéd megváltozása (egyhangú, monoton beszédhang).

    A skizofrénia ún. pozitív tünetei

    A pozitív tünetek közé tartoznak a hallucinációk és az úgynevezett delúziók (téves eszmék). Azért hívják ezeket pozitívnak, mert olyan viselkedésmintát takarnak, amelyek hozzáadódtak a korábbi személyiséghez.

      Kábítószer és skizofrénia
    Az élvezeti szerek használata bár nem a skizofrénia egyik jellegzetes tünete, azonban mégis nagyobb gyakorisággal fordul elő schizophrén betegek körében, mint egyébként. A nikotin nagyon gyakran használt élvezeti szer, kb. a schizophren betegek 75-90 százaléka dohányzik, szemben az általános populációban észlelhető egynegyedes aránnyal. A nikotin sajnos zavarhatja a skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek hatásait is. Néhány egyéb kábítószer továbbá (többek között az amfetamin, a kokain és a marihuána) ronthatja a betegség tüneteit.
    • Hallucinációk. Hallucinációról beszélünk ha valaki nem létező dolgokat érzékel. A skizofréniában leggyakrabban észlelt hallucináció a hangok hallása. A beteg lehet, hogy párbeszédet folytat más által nem hallható hangokkal, de az is lehet, hogy úgy érzi, hogy ezek a hangok utasításokat adnak neki, azzal kapcsolatosan, hogy mit tegyen. A hallucináció akár más emberek sérüléséhez is vezethet.
    • Delúziók (téves eszmék). Téves eszmének nevezzük azokat a nagyon szilárd, személyes gondolatokat, amelyeknek nincsen semmiféle valóságalapja. A skizofrénia leggyakoribb altípusa a paranoid schizophrenia, amelyben a beteg irracionálisan azt hiszi, hogy mások üldözik, vagy összeesküvést szőnek ellene. A beteg elhiheti, hogy a televízió irányítja viselkedésüket, illetve, hogy külső erők szabályozzák gondolataikat.

    Kognitív (észlelési) tünetek

    Ezek a tünetek sokkal enyhébbek, mint a pozitív és negatív tünetek. A kognitív (észlelési) tünetek az alábbiak lehetnek:

    • nem sikerül a bejövő információ feldolgozása;
    • nehézzé válik odafigyelni valamire;
    • memóriazavarok alakulnak ki.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    A skizofrénia - természetéből fakadóan - nem az a betegség, amelyben a beteg idővel magától orvoshoz fog menni. Egy skizofréniás beteg számára a téves eszmék és a hallucinációk valódiak, és nagyon gyakran a beteg nem hiszi, hogy szükség van orvosi beavatkozásra.

    Ha Ön családtagja vagy barátja valakinek, akinél a skizofrénia lehetséges tünetei észlelhetők, akkor előfordulhat, hogy Önnek kell majd orvoshoz vinnie a beteget a megfelelő vizsgálatra. A skizofréniás betegek gyakrabban követnek el öngyilkosságot, éppen ezért ha szerette öngyilkossági szándékot hangoztat, azonnal forduljon szakemberhez!

    A skizofrénia diagnózisa

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A skizofrénia diagnózisának felállítása előtt orvosa nagy valószínűséggel ki fogja zárni az egyéb schizophrenia-szerű tüneteket eredményező betegségeket, ugyanis lehetséges, hogy más betegség a skizofréniához hasonló tüneteket idéz elő.

    Orvosa meg akarja majd beszélni Önnel a család betegségeit, illetve az Ön személyes korábbi betegségeit, majd megvizsgálja Önt. Az orvos lehet, hogy vizelet és vérmintát fog kérni, hogy megállapítsa, nem áll-e valamilyen gyógyszer, élvezeti szer, vagy más betegség a tünetek hátterében.

    Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris zavar (mániás depresszió), egyéb pszichózisok, alkoholfüggőség és más kábítószerek használata.

    Előfordulhat továbbá, hogy más organikus megbetegedések, például egyes fertőzések, daganatos megbetegedések, központi idegrendszeri betegségek, pajzsmirigy betegségek és immunrendszeri zavarok szintén pszichés tüneteket okozhatnak. A pszichózis bizonyos gyógyszerek mellett is kialakulhat.

    Ha nincs semmilyen ilyen jellegű ok a háttérben, akkor a tünetek alapján az orvosok felállítják a schizophrenia diagnózisát.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta)

    3/1 A skizofrénia - Tények és tévhitek | 3/2 | 3/3 A skizofrénia kezelése

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Február 11. - A Betegek Világnapja

    II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11-e a Betegek Világnapja legyen.

    1-es típusú cukorbetegség

    Mik játszanak szerepet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában?

    Ízületi kopás

    Nemcsak a megelőzéshez, de a porckopásos betegségek gyógyításához is elengedhetetlen a mozgás.

    Napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem.

   •  

    Hozzászólások (14)
    Írta: Vendég
    Nálunk is van egy családtag, akivel nem tudunk mit kezdeni. Szépen végignézzük, ahogy tönkremegy. :( Nagyon elszomorító ez a tehetetlenség, amit ilyen helyzetben meg kell élni! Az ilyen betegek soha nem fognak orvoshoz menni! Lehetetlen rászedni őket!

    Írta: Szabo Mark
    Szeva Roland!Az okfejtés érdekes és érdemleges!Ha van kedved beszélgessünk. Remélem elmúltál már 11 és van kutyád.bszabomark@gmail.comörvendtemBest Regards,Márk

    Írta: MakovinszkyRoland
    "Bizarr téveszmék - például valaki azt hiszi, hogy marslakók szabályozzák a gondolatait." Ezt aranyosan leírták. Ugyan az tényleg bizarr dolog hogy ha valaki szó szerint azt hiszi hogy a marslakók irányítanak, de azért ne feledjünk egy-két dolgot. Egy kérdés. Hol vagyunk? Most mindenki azt mondaná hogy ő Magyarországon, stb mondaná a címét és a többi. De jobb ha mindenki tudja hogy fogalmunk sincs hogy hol vagyunk. Az hogy a földön hol vagyok meghatározása, az csak arra jó hogy a pizzafutár el tudjon jutni hozzánk. De a kérdés. Hol van a föld? A naprendszerbe? Ó. Ez olyan lenne mint ha a pizzafutárnak azt mondanám hogy hozza ki a sajtos pizzámat, a címem a föld... Na ez ilyen lenne. A nem végtelen térben hol vagyunk vajon? És a tér hol van? Mivel minden létezőnek valahol kell lennie, és mivel a tér is létezik, ezért a térnek is lennie kell egy másik térben, vagy valami másban. Tehát ezzel csak azt akarom mondani hogy most az hogy valaki azt hiszi hogy a hold csak őt nézi, és biztosan a hűtőjét akarja elrabolni a sült húsával együtt, attól még az az ember csöppet sem beteg. Mert mivel minden lehetséges a térben, ezért az is lehetséges hogy a hold egy sült húsfaló hold.

    Lapozzon a hozzászólások között!