Skizofrénia: Hogyan kezelhető?

Dr. Kalóczkai Andrea
szerző: Kalóczkai Andrea - WEBBeteg
frissítve:

A mentális betegségek közül a skizofrénia az átlagnépesség 1%-át érinti. A betegség korán kezdődik, általában 25-35 éves kor között mutat először tüneteket. A betegség diagnózisát a tünetek megfigyelése és leírása alapján alakítják ki. Az egyes beteg elmezavarának tüneteit is befolyásolhatja az egyén személyisége.

A skizofréniában szenvedő betegek a körülöttük élőktől eltérően láthatják a világot. Előfordulhat, hogy mások által nem érzékelt dolgokat pl. hangokat hallanak (ami a leggyakoribb hallucinációk egyike). Megingathatatlanul hisznek valótlan dolgokban (téveszmék), pl. abban, hogy az emberek olvasnak a gondolataikban vagy kontrollálják azokat, illetve ártani akarnak nekik. Ezekhez a tünetekhez gyakran társul hangulati nyomottság, szorongás, stressz és izgatottság is.

A skizofrénia időbeni felismerése és hatásos kezelése nagyon fontos. A kezelés alapját a gyógyszeres kezelés jelenti, de ugyanolyan fontos a személyes tanácsadás (támogató pszichoterápia, beszélgető terápia), a visszailleszkedést segítő, rehabilitációs programok és a családtól kapott, valamint a családnak adott támogatás.

Az önsegítő csoportok, ahol a betegek egymásnak adnak tanácsot, szintén értékes információk hasznos forrását jelenthetik.

Van esély a jobb életre

Fontos tudni, hogy a betegek sokszor képesek megbirkózni a betegséggel, ki tudják alakítani, illetve vissza tudják nyerni a számukra egyedileg megfelelő mindennapi tevékenységi szintet. Az egyensúly visszanyerésének lehetőségét nyújthatja valamilyen kreatív tevékenység, művészeti foglalkozások vagy sport. A mindennapok stressz-szintjének csökkentése fontos összetevő ahhoz, hogy a beteg állapota érzékelhető módon javuljon.

Gyógyszeres kezelés

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Bővebben a pszichoterápiáról

A gyógyszeres kezelést alapvetően az un. antipszichotikus gyógyszerek alkotják, melyek segítenek a tünetek visszaszorításában, elmulasztásában. Visszaállíthatják a kapcsolatot a mások által is érzékelt valósággal.Az antipszichotikumok azonban nem azonnal ható csodaszerek, akár pár hétbe is telhet, míg hatásukat ténylegesen kifejtik. Ebből következően a gyógyszer abbahagyásakor a tünetek visszatérhetnek. Ezért a betegnek el kell fogadnia, hogy a gyógyszeres kezelést hosszú időn át kell folytatni.

Az antipszichotikus gyógyszerek mellett kiegészítőként átmenetileg még szükség lehet más gyógyszerekre pl. szorongásoldó, hangulatjavító, a pihentető alvást segítő gyógyszerekre is.

Az antipszichotikumok tartós szedése csökkenti a skizofrénia akut epizódjából felépülő betegek esetében a betegség kiújulásának, illetve a kórházi kezelés szükségességének kockázatát. Ezek a gyógyszerek nagy részben a májban bomlanak le, ahol a legtöbb más gyógyszer is, így fontos ismerni az orvosnak, hogy a beteg milyen gyógyszereket, táplálék-kiegészítőket illetve egyéb alternatív gyógyászati szereket szed, mivel ezek a szervezeten belül kölcsönhatásba léphetnek egymással.

Esetleges mellékhatások

Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, ez alól az antipszichotikumok sem kivételek. A régebbi szerekre jellemző az ún. „extrapiramidális mellékhatás”: izommerevség, görcsök, remegés és fizikális nyughatatlanság érzése. Az újabb fajta gyógyszereknél ez a fajta mellékhatás ritka, inkább szédülés, súlygyarapodás, menstruációs panaszok fordulhatnak elő.

Az esetlegesen fellépő mellékhatások fajtája és súlyossága személyenként eltérő; van, akinél egyáltalán nem jelentkeznek, másokat nagyon zavarhatnak. Az orvos minden betegnek megfelelő körültekintéssel választja ki azt a gyógyszert, amely vélhetőleg a lehető legkevesebb mellékhatással és kellemetlen tünettel jár.

Minden esetben a legfontosabb, hogy az orvos-beteg kapcsolat a lehető legjobb, partneri viszony legyen, hogy a beteg a neki egyénileg legmegfelelőbb kezelést kaphassa.

(WEBBeteg - Kalóczkai Andrea)

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.