Immunrendszer és Parkinson-kór - Van összefüggés?

MTI
megjelent:

Az immunrendszerhez kapcsolódó gének szerepet játszhatnak a Parkinson-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, amely vizsgálatairól a Nature Genetics című folyóiratban számoltak be.

Mi a Parkinson-kór?
Tudjuk, hogy Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy szubsztancia nigra nevű területén a dopamin nevű hírvivő molekulát termelő idegsejtek károsodtak vagy elpusztultak.
Mi a Parkinson-kór?

A NeuroGenetics kutatási konzorcium kutatói hosszú távú vizsgálat során 2000 Parkinson-kórban szenvedő beteg és ugyanennyi egészséges önkéntest vizsgáltak, a résztvevők némelyikének sorsát két évtizeden át követték nyomon. A tudósok elemezték mindazokat a klinikai, genetikai és környezeti tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a Parkinson-kór kialakulásához, a folyamat súlyosbodásához, valamint a szövődmények a megjelenéséhez.

Fertőzés is beindíthatja a folyamatot...

"Szilárd bizonyítékot találtunk arra nézve, hogy az immunrendszerben alapvető szerepet játszó, a testazonos és testidegen sejtek azonosításában résztvevő HLA-géncsalád (humán leukocita antigének) összefüggésbe hozhatóak a Parkinson-kórral" - hangsúlyozta a kutatás egyik klinikai irányítója Cyrus Zabetian, a University of Washington neurológus docense.

Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás
Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.
Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás

Mint kifejtette, jelenleg nem ismeretes, hogy pontosan a HLA-géncsalád mely tagja a vétkes, ám a mostani kutatás az első, amely összefüggést talált az immunrendszer és a Parkinson-kór között.

Ez viszont azt jelenti, hogy fertőzések, gyulladások vagy autoimmunválaszok is beindíthatják az idegrendszeri degeneratív folyamatot.

A felfedezés új és hatékony gyógymódok kifejlesztésével is kecsegtet. A jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek ugyan enyhítik a Parkinson-kór tüneteit, ám nem képesek leállítani, vagy akár lelassítani a folyamatot.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.