Az endometriózis diagnosztizálása

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat, bizonyos esetekben még közelebb vihetnek. Bizonytalan tünetek esetén a végleges diagnózis egy műtét során látott jellegzetes megjelenés alapján, vagy mintavétel útján nyerhető.

A téma cikkei - Endometriózis

4/1 Az endometriózis okai és tünetei
4/2 Az endometriózis diagnosztizálása
4/3 Az endometriózis kezelése
4/4 Az endometriózis és a teherbe esés esélye

A vizsgálat menete

Az endometriózis, illetve a kismedencei fájdalom hátterében álló betegségek diagnózisához orvosa a tünetek részletes leírását fogja Öntől kérni, többek között meg kell mutatnia a fájdalom helyét.

Orvosa ezt követően nőgyógyászati vizsgálat segítségével megállapítja, hogy van-e valamilyen rendellenesség (pl.: ciszta vagy hegesedés) a méhben. Gyakran csak akkor lehet kitapintani a kisméretű endometriumbeágyazódásokat, ha azok cisztává alakultak át. Ezenkívül további vizsgálatok válhatnak szükségessé:

  • Ultrahang - A hüvelyi ultrahangvizsgálat során egy bot alakú vizsgálófejet (transducer) vezetnek be a hüvelybe. A hasfalon keresztül történő kismedencei ultrahangvizsgálat során egy kisebb vizsglófejet húznak körbe a hasfalon. Mind a két vizsgálat során ultrahanghullámok segítségével videókép kapható a kismedencei szervekről.

  • Laparoscopia - Mivel nagyon gyakran az endometrium beágyazódásokat nem lehet kitapintani, illetve a képalkotó vizsgálatokkal egyértelműen megjeleníteni, az endometriózis végső diagnózisának felállításához egy kis műtéti beavatkozásra, laparoscopiára lehet szükség. Az eljárás előtt általános érzéstelenítést alkalmaznak, majd egy speciális tű segítségével a hasüreget széndioxid gázzal felfújják, így a belső nemiszervek jobban láthatóvá válnak. Ezt követően a köldök közelében egy kis bemetszést végeznek, és egy vékony készüléket juttatnak be a hasüregbe, ez a laparoscop. Mozgatásával orvosa meg tudja nézni a kismedencei és a hasi szervek falát, endometriális szövet jelenlétét keresve.

    Endometriózis esetén laparoscopia segítségével az endometriális beágyazódások helye, kiterjedése, és mérete meghatározható. Ez alapján mérlegelhetők a különböző kezelési lehetőségek. Néha azonban a tünetek annyira egyértelműek, hogy nincs szükség a laparoscopiás vizsgálatra.

  • Vérvizsgálatok - A CA 125 tumor antigén, egy olyan vérben megtalálható antigén, ami bizonyos daganatok esetén nagyobb mennyiségben kering a vérben, azonban szintje endometriózis esetén is emelkedett lehet. A CA 125 azonban általában nagyon előrehaladott stádium esetén emelkedik meg, így nem annyira érzékeny a betegség enyhe, vagy mérsékelten súlyos formáiban. Hasonlóan a daganatszűréshez, a CA 125 antigén az endometriózis szűrésére nem alkalmas, mivel a betegség korai stádiumában nagyon alacsony a szintje.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.