• Az első menstruáció

    WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
    Szerző:
    WEBBeteg

    A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

    A pubertás folyamatának leglátványosabb eseménye az első menstruáció, a menarche jelentkezése. Ez napjainkban hamarabb következik be, mint dédanyáink idején: ma Magyarországon átlagosan 12,6 éves korban, de leggyakrabban 11-14 éves kor között. A genetikai tényezők mellett a tápláltsági állapot, intenzív testmozgás is befolyásolják, hogy kinél mikor jelentkezik az első menses.

    Milyen élettani folyamatok vezetnek az első menstruáció jelentkezéséhez?

    Kényes téma: kislányok a nőgyógyásznál 

    A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a találkozás. Kényes téma: kislányok a nőgyógyásznál>>

    A kislányoknak születéskor már minden nemi szervük kifejlődött, sőt a petefészekben az összes petesejt kezdemény megtalálható, amik életük során majd megérhetnek. A központi idegrendszerben azonban egészen a serdülőkor kezdetéig egy szoros gátlás megakadályozza, hogy az agyalapi mirigy olyan hormonokat termeljen, melyek a petefészek nemi hormon termelődését serkentik, ezáltal a petesejtek megérését és a méhnyálkahártya ciklusos változásait elindítják. Általában 11-12 éves kor körül ez a gátlás fokozatosan megszűnik, a köztiagy és az agyalapi mirigy hormontermelésének következtében a petefészkek nemi hormon termelése is beindul (legfontosabbak az ösztrogének és a progeszteron). A petefészekhormonok hatnak a méhnyálkahártyára, létrehozva azt a ciklusos nyálkahártya megvastagodást, majd végül lelökődést, amit menstruációs ciklusnak nevezünk. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méh megvastagodott nyálkahártyája lelökődik, a hüvelyen keresztül távozik, ez a menstruációs vérzés, mely általában 3-7 napig tart. Ezt követően újraindul a körforgás, mely általában 28 napos, de serülőknél rendszertelenebb, és csak az első menstruációt követő 4-5 évben válik szabályossá.  A hormonális szabályozás éretlensége miatt az első menstruációknak mindössze csak 5-8%-a jár együtt peteéréssel, míg 1-2 év múlva már kb. a ciklusok felében, később pedig minden ciklusban történik peteérés is.

     

    Hirdetések

    Milyen jelei lehetnek az első menstruáció közeledésének?

    Néhány hónappal a menarche jelentkezése előtt több hormon együttes hatásának eredményeképp a növekedés üteme felgyorsul, ún. növekedési hajrá figyelhető meg. Az ösztrogéntermelés megindulásával a női nemi szervek további fejlődése, érése is folytatódik, a másodlagos nemi jellegek (emlők növekedése, szemérem- és hónaljszőrzet növekedése) is kialakulnak.

    Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

    A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Sőt a reklámokból ha nem akarjuk, akkor is mindent megtudhatunk a tampon és a betét használatáról. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is beszélünk kóros vérzésről. Mikor beszélhetünk normális menstruációról?>>

    Sokaknál jelentkezhet hangulati ingadozás, néhány napig tartó bizonytalan alhasi fájdalom, mely magától elmúlik. A menstruáció jelentkezésekor első nap lehet kevés barnás váladékozás, majd később bővebb vérzés. Elképzelhető, hogy ezt követően hónapokig nem jelentkezik újabb vérzés, de az is, hogy rendszertelenül bár, de többé-kevésbé havonta lehet rá számítani. Alhasi fájdalom, görcsök, kedvetlenség, rossz közérzet is társulhat hozzá.

    A serdülő lányok általában izgalommal, szorongással várják az első vérzés jelentkezését. Nagyon sokat jelent az első menstruáció testi-lelki megélésében, hogy a serdülő milyen felkészítést, útravalót kap a család nőtagjaitól, elsősorban az édesanyjától.

    Néhány tanács édesanyáknak

    Ne feledje, akármit is sugall a média és a reklámok, a kislányok nőiességük, női szerepeik kialakításában legfontosabb szerepe az édesanya mintájának van.

    - Egészen kis gyermekkortól válaszoljon őszintén, de a gyermek életkorának megfelelően a testi működésekkel kapcsolatos kérdésekre.

    - Ne kezelje tabuként a menstruációt, a szükséges higiéniai eszközöket ne rejtse el, így már gyermekkortól megszokottá válik, hogy anyának időnként szüksége lehet pl. hasonló „pelusra”, mint a kisbabáknak.

    - Sokat segíthet az iskolai felvilágosító előadás, könyvek, kisfilmek, de az őszinte, személyes beszélgetést nem pótolja, és kérdéseivel, problémáival is csak Önhöz fordulhat kislánya.

    - Beszéljenek róla, kinek van már menstruációja az osztályban, ki milyen higiéniai terméket használ, melyik miért, mikor jó. Érdemes már a menses jelentkezése előtt néhány betétet a táskában magával hordani a kislánynak, hogy ne kerülhessen váratlanul kellemetlen helyzetbe.

    - Az első menstruáció jelentkezését anya és lánya ünnepeljék meg, lepje meg kislányát valami kedves ajándékkal vagy emlékkel, ami pozitív élménnyé teheti a menarchét.

    - Beszéljenek a menstruációval járó kellemetlenségekről, testi panaszokról, ossza meg tapasztalatait, melyik tünet hogyan enyhíthető, szükség esetén együtt keressék fel a háziorvost, nőgyógyászt, ha fájdalomcsillapítóra, görcsoldó gyógyszerre lenne szükség.

    - Ne feledje, a testi és a lelki érés nem párhuzamos, ugyanis érett, fejlett nőies testben még sokszor  csak egy sebezhető, érzékeny gyermek, kislány lakik.

    Tanácsok kamaszoknak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Fordulj minden kérdéssel bizalommal édesanyádhoz, talán zárkózottabb és magától nem szívesen beszél intim higiéniai dolgokról, de biztosan a legjobbat szeretné neked mindenben és segíteni fog!

    - Beszélgess a barátnőiddel a menstruációról, kinek milyen volt, hogyan beszélte meg az édesanyjával.

    - Ha erős, görcsös, fájdalmas a menstruációd, és akár az iskolai teljesítményedet is befolyásolja, ne szégyellj segítséget, akár gyógyszeres fájdalomcsillapítást kérni, ebben is édesanyád tud segíteni.

    - Bár sok testi-lelki kellemetlenséggel járhat, mégis örülj neki, és légy rá büszke, hogy elindultál a nővé válás rögös, de csodaszép útján!

    (WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Stressz és hajhullás

    Vichy

    A hajhullás egy intő jel lehet arra, hogy ideje változtatni életvitelén! (x)

    Másodfokú hőségriasztás

    Országos Katasztrófavédelem

    Június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe!

    A barna hüvelyi folyás lehetséges okai

    Több oka is lehet a hüvelyi folyás barna színűvé válásának. A háttérben állhat a havi ciklus, de akár súlyos elváltozás is, például...

    Amenorrhoea - Miért maradhat ki a...

    A menstruáció zavarainak hátterében rendszerint hormonális vagy anatómiai rendellenesség áll. Ha valami megzavarja a rendszer tökéletesen...

    A toxikus sokk szindróma - Ritka, de akár...

    A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak...

    Amikor fájdalmas az együttlét

    A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből....

    Abetalipoproteinemia - A zsíranyagcsere...

    Az abetalipoproteinemia a zsíranyagcsere egy ritka, (autoszomális recesszív módon) öröklődő zavara. Az érintett személyek neurológiai...

    Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA