Hormonteszttel megmondható, milyen gyorsan ketyeg a biológiai óra?

MTI
megjelent:

Vérteszttel megállapítható, milyen gyorsan jár a nők biológiai órája - állítják skót kutatók. A hormonvizsgálat azt is megjósolhatja, mennyi ideig lehet még termékeny egy nő.

Az úgynevezett Müller-féle gátló hormon (AMH) a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja. Az AMH alacsony szintje, illetve koncentrációjának csökkenése azt jelzi, hogy az érintett közeledik a menopauzához, esélye a gyerekvállalásra csökken.

A Szent András Egyetem kutatói 3200 nőt vontak be vizsgálatukba, akiknek mérték hormonszintjét, és a kapott értékeket összehasonlították biológiai korukkal.

A tanulmány megmutatja, mekkora (AMH) szintet várhatunk egy egészséges nőnél - magyarázta a The Daily Telegraph brit lapnak Tom Kelsey, a vizsgálatban részt vevő egyik kutató.

Segítség a családtervezésben

A nők termékenysége a harmincas éveik közepétől jelentősen csökken, ám ennek mértéke és időpontja igen eltérő. Az AMH szintjének mérése pontosabb módszert ad egy nő termékenységi állapotának meghatározására és jóslására, mint biológiai életkora. A teszt használatával a nők olyan eszközt kaphatnak, amely segíti őket családalapítási terveik pontosításában.

Egy iráni orvoscsoport tavaly ismertette eredményeit a szakirodalomban az AMH vérszintjének méréséről. Vizsgálatukból - melybe egyébként ők csupán pár száz nőt vontak be - arra jutottak, hogy ha egy 20 éves nő vérében milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb az AMH szintje, nagyobb a valószínűsége, hogy korán jelentkezik nála a menopauza, azaz már 45 éves kor előtt.

Ezzel szemben azoknak a 20 éves nőknek, akik vérében legalább 4,5 nanogramm AMH mérhető, jó esélyük van arra, hogy csak 50 éves korukon túl következik be náluk a menopauza. Ez az érték 25 évesen már csak 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, ami azt mutatja, hogy a női termékenység igen gyorsan csökkenhet az életkorral.

Petefészek-elégtelenség vagy menopauza?

Korai petefészek elégtelenségről beszélünk, ha a petefészek 40 éves kor előtt elveszti normális működését, bár egyesek a 45 éves kort tekintik határnak. Ha a két petefészek (ovárium) elégtelenül működik és nem termelnek elegendő női hormont (ösztrogéneket), az csökkent termékenységet és bizonyos szerveknél korai öregedést von maga után (leginkább a bőr, az erek, a csontok, az emlők és a nemi szervek esetében). A nők kb. egy százalékánál alakul ki korai petefészek elégtelenség.

(MTI)

Cikkajánló

Hormonvizsgálatok - Mikor és hogyan történnek?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Hormonvizsgálat
Mikor történik hormonvizsgálat? Mi határozza meg, hogy milyen hormonok vizsgálatát kéri a kezelőorvosa? Hogyan történik a laboratóriumi hormonvizsgálat? Milyen mintából?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Dr. Debreceni Diána, Dr. Csenki Marianna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.