• Magas vérnyomás és terhesség

    Szerző:
    WEBBeteg

    A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett – különleges odafigyelést igényel. A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem szükségszerűen veszélyes állapot. Az alábbiakban megtudhatja, mit tehet a maga és gyermeke egészsége érdekében.

    Miért probléma a terhességi magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás a terhesség során számtalan rizikófaktort hordoz magában. Ezek közül a leggyakoribbak:

    • A placenta alacsonyabb vérellátottsága – Mindez csökkenti a magzat oxigén és tápanyagellátottságát, lassítja a fejlődési folyamatokat és növeli az alacsony születési súly kockázatát.
    • Méhlepény leválás – Ilyenkor a méhlepény idő előtt leválik a méhről, ez megfoszthatja a magzatot a szükséges  oxigéntől és tápanyagoktól, az anyánál pedig súlyos vérzést okozhat.
    • Koraszülés – Előfordulhat, hogy a szülés idő előtti megindítása szükséges az életveszélyes komplikációk elkerülése érdekében.
    • Szív-és érrendszeri megbetegedés – Azok a nők, akiknél preeclampsia fejlődik ki - leggyakrabban a terhesség 20. hete körül fellépő magas vérnyomás (magasabb mint 140/90) és fehérjevizelés (több mint 300mg/24óra) – a későbbiekben is a szív-és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatának vannak kitéve, annak ellenére, hogy szülés után normalizálódik a vérnyomásuk.

    Hirdetések

     Vannak-e különböző típusú magas vérnyomásos megbetegedések a terhesség során?


    Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás már a terhességet megelőzően jelentkezik, míg más esetekben csak a terhesség alatt fejlődik ki.

    • Krónikus magas vérnyomás – Amennyiben a magas vérnyomás a terhesség 20. hete előtt jelentkezik, vagy a szülést követően 12 héttel később is tart, krónikus magas vérnyomásról beszélünk. A nők nagy része először a terhességi ellenőrzésen szerez tudomást a betegségéről.
    • Terhességi magas vérnyomás – Amennyiben a terhesség 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, azt terhességi magas vérnyomásnak nevezzük. Ebben az esetben a preeclampsiával ellentétben, a vizeletben nem található fehérje, és az állapot megszűnik a szülést követően.
    • Preeclamsia – Vannak esetek, amikor a krónikus magas vérnyomás, vagy a terhességi magas vérnyomás egy komolyabb betegséget, preeclamsia-t okoz. Ilyenkor a vizeletben magas a fehérjeszám, és a vérnyomás értéke is meghaladja a 140/90-t. Kezelés nélkül súlyos, akár halálos komplikációkat okozhat mind az anya, mind a gyermek számára.

    Mit kell tudni a preeclampsiáról?

    A preeclamsia figyelmeztető tünetei – függetlenül attól, hogy lassan alakult ki, vagy hirtelen jelentkezett - a következők:

    • állandó fejfájás,
    • látászavar, fényérzékenység, esetlegesen látáskárosodás,
    • felső hasi fájdalom, jellemzően a jobb oldalon,
    • hirtelen súlygyarapodás (több mint 2.3 kg hetente),
    • arc- és kézödéma (bár ezek a panaszmentes  terhességeknél is megfigyelhetőek).

    Amennyiben Ön a preeclampsia tüneteit mutatja, gyakoribb ellenőrzésekre, esetlegesen kórházi megfigyelésre lesz szüksége. A preeclampsiára az egyetlen gyógymód a szülés.

    Ha az orvosa úgy tapasztalja veszélyben az Ön, vagy gyermeke élete, a koraszülés lehetőségét fogja megfontolni, mely történhet előre programozva vagy császármetszéssel is.

    Biztonságos-e vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése a terhesség alatt?

    Bármely gyógyszernek, melyet a terhesség során szed be, hatása van a magzatra is. Noha egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről úgy tartják, szedésük biztonságos a terhesség alatt is, jelentős részüket (mint az ACE gátlókat vagy ARB -ket) nem javasolják.

      Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek


    A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

    A kezelés ennek ellenére igenis fontos. A szívinfarktus, stroke és egyéb problémák jelentkezésének kockázata nem múlik el magától, ráadásul a magas vérnyomás a magzatot is veszélyezteti. 

    Amennyiben a kezelőorvos a gyógyszerszedés mellett dönt, biztos lehet benne, hogy a legbiztonságosabb mellett fog dönteni. Fontos, hogy a gyógyszert csak az előírt dózisban szedje, és ne hagyja abba annak használatát az orvossal való egyeztetés nélkül.

    Hogyan készüljek a terhességre?

    Ha Ön magas vérnyomástól szenved és gyermeket tervez, mindenképpen keresse fel orvosát, esetleg egy kardiológust még a teherbeesés előtt.

    Ők megfelelő életmódbeli tanácsokkal, esetleg gyógyszerrel fogják ellátni, melyek szükségesek az egészséges terhességre való felkészüléshez, illetve a minél panaszmentesebb várandóssághoz. Amennyiben Ön túlsúlyos, ajánlatos még a teherbe esés előtt lefogynia.

    Milyen terhességi vizsgálatokra számíthatok?

    A terhesség alatt az átlagosnál gyakoribb ellenőrzés javasolt. A vizsgálatok vérnyomás- és testsúlymérésből, vér- és vizeletvizsgálatból állnak.

    Valószínűleg gyakoribb ultrahangvizsgálatra és szívhang monitorozásra  is számíthat, a gyermek fejlődésének ellenőrzése céljából.

    Hogyan előzhetem meg a komplikációkat?

    A gyermeke egészségének kulcsa az Ön egészsége. Ha odafigyel magára, betartja az orvos utasításait, azzal máris sokat tett a lehetséges komplikációk elkerülése érdekében.

    •   A baba fejlődése


     9/1 Az első hónap
     9/2 A második hónap
     9/3 A harmadik hónap
     9/4 A negyedik hónap
     9/5 Az ötödik hónap
     9/6 A hatodik hónap
     9/7 A hetedik hónap
     9/8 A nyolcadik hónap
     9/9 A kilencedik hónap
     Járjon rendszeresen az orvosi ellenőrzésekre a terhesség teljes ideje alatt, függetlenül attól, hogy vannak-e panaszai vagy sem.
    • A vérnyomáscsökkentő gyógyszert az előírásoknak megfelelően szedje, az orvos által előírt dózison ne változtasson!
    • Pihenjen sokat! Ha lehetősége van rá, szunyókáljon napközben is. Kövesse az orvos utasításait a terhestornát illetően.
    • Táplálkozzon egészségesen! Csökkentse étrendjében a só mennyiségét és szedjen magzatvédő vitamint!
    • Figyeljen a testsúlyára! Az ajánlott testsúlygyarapodás betartása nem csak az Ön, hanem a baba egészsége szempontjából is fontos.
     A terhesség alatti túlzott testtömeg növekedés nemcsak megterheli a szívet, de a szülés után is nehéz tőle megszabadulni.
    • Kerülje a dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást!

    Amennyiben Ön fokozottan ki van téve a preeclampsia veszélyének, előfordulhat, hogy az orvos alacsony dózisú aszpirin terápiát ír elő a terhesség idejére, a betegség megelőzése céljából.

    A szülésről

     A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai

    A komplikációk elkerülése érdekében előfordulhat, hogy néhány héttel a kiírt időponttól korábbra hozzák a szülést.

    Amennyiben preeclampsiától szenved, lehetséges hogy erre még hamarabb sor kerül. A magas vérnyomás nem akadálya a szoptatásnak, a gyógyszerszedés ellenére sem.

    Mindenesetre bármilyen kiegészítő gyógyszer szedése előtt kérdezze meg, ajánlott-e azok szedése mellett szoptatni.

    Dr. Jóna Angelika


    Forrás: WEBBeteg
    Cs.K., fordító
    Orvos szerzőnk: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Milyen gyakran kell a kontroll magasvérnyomás-betegeknél?

    A magasvérnyomás-betegeknek tudniuk kell, hogy kezelésük egy életre szól és a rendszeres kontroll nem csupán formalitás. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája arról beszélt, mi minden múlik az ellenőrzésen, a kezelés szükséges módosításain.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Magas a vérnyomása? Így tervezze meg a nyaralását

    A nyaralás nem csak a láblógatás, hanem az utazás, az új ízek és az ezzel járó stressz időszaka is. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája szerint a magasvérnyomás betegeknek külön is érdemes felkészülniük ezekre a hetekre

    Eltérő vérnyomásértékek a két karon? - Az orvos válaszol

    A férjem karjaiban eltérő vérnyomást mértek. A jobb karján 120/70-et, míg a bal karján 150/110-es értéket kaptak. Nincs elhízva, laboreredményei jók voltak, a szívultrahang sem mutatott eltérést. Mi állhat a háttérben? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.