• Új diagnosztikai módszer - A szív mágneses rezonanciavizsgálata

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kardiológia legújabb segítsége a szív mágneses rezonanciavizsgálata (CMR), amely pontosságával és érzékenységével hatalmas segítség orvos és beteg számára. Egy belga és egy ausztráliai kutató a Presse Medicale legújabb számában írt összefoglaló referátumot az eljárásról.

    A Nobel-díj bizottság 2003-ban egy amerikai kémikust és egy angol fizikust jutalmazott a mágneses rezonanciavizsgálat diagnosztikai eszközként való kidolgozásáért. A röntgennel vagy a komputeres tomográfiával szemben itt nincs szükség ionizáló sugárzás használatára, ezért ez a technika bármikor ismételhető, nincsenek mellékhatásai. A korábbi eljárást nem lehetett a testbe beültetett fémek, például a pacemaker esetén használni, de az új műszerekkel már ez is megoldható.

    Hirdetések

    Mérhető a véráramlás, a koszorúerek állapota

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A CMR a szív esetében pontosan méri a szívüregek méretét, térfogatát és működését. A szívbillentyűk formáját, mozgását az ultrahangos diagnosztikus technikával már korábban is lehetett ábrázolni, de az új eljárással a szűk vagy rosszul záró szívbillentyűn át a véráramlás is jól látható, és ez a kezelés megválasztásában jelenthet nagy segítséget.

    Kontrasztanyag beadásával a szívizomzat vérátáramlása mérhető, és ez ugyancsak a szív állapotáról ad felvilágosítást. Az infarktus diagnosztikájában is nagy előrelépést jelent a CMR, hasonlóképpen a koszorúér-betegség fölismerésében és megítélésében.

    Ez a módszer pontosabban mérhetővé tette az életképes szívizomszövetek területét, szívizomkárosodás esetén a kezelés taktikájának megválasztását. A koszorúerek ábrázolása ennek a módszernek olyan előnye, mely szinte minden más eljáráshoz képest kiemelkedően fontos.

    A drága, de korszerű módszer a vezető hazai intézetekben mind több helyen segíti az optimális betegellátást és a magyar CMR szakértők a nemzetközi mezőnyben is igen elismertnek számítanak.

    Diagnosztikai módszerek


    Az MR (Mágneses Rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs káros biológiai hatása az emberi szervezetre. A Mágneses Rezonancia (MR)>>

    (mti)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A szívizomgyulladás okozói, tünetei és kezelése

    A szívizomgyulladás (myocarditis) bármely életkorban előfordulhat, de alapvetően ritka betegség. Körülbelül 1-10 főt érinthet évente 100 000 ember közül.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    A szívzörej tünetei, diagnosztizálása és kezelése

    A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. A vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenségre sokan azt hiszik, hogy súlyos szívfejlődési rendellenességről van szó, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem így van.

    A koszorúérműtét (bypassműtét)

    A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

    Influenzaszezon: a szívbetegeknek életveszélyes is lehet a vírusfertőzés!

    A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek. Nagyobb a – sokszor fatális kimenetelű – szövődmények kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz. A halálozások nagy részéért ilyenkor a kialakuló keringési elégtelenség felelős, melyet a magas testhőmérséklet, a folyadékveszteség és a kóros anyagcsere-folyamatok váltanak ki. A Magyar Kardiológusok Társasága most a szezonális, főként az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel mindenkinek a figyelmét.