Gondatlanság miatt vált rokkanttá - Orvosi műhiba

Dr. Erdős György
szerző: Dr. Erdős György, ügyvéd - WEBBeteg
megjelent:

36 éves férfi jeges, csúszós úton elesett, és térdtörést szenvedett. Az egyik budapesti korházban helyreállító műtétet végeztek a szakma szabályai szerint, sebe mégis elfertőződött. Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

A műtétet követő nyolcadik napon a seb területe kipirosodott, begyulladt, a betegnek magas láza volt. Mindezek olyan fertőzésre utaló jelek, amelyek miatt feltárást végeztek, és a sebváladékot tenyésztésre küldték.

A laboreredmények megállapították, hogy a betegnek MRSA fertőzése van. Antibiotikumos kúrát kezdtek, ami nem hozta meg a kellő eredményt, sem a fertőződöttség nem csökkent, sem a beteg állapota nem javult. Emiatt az antibiotikum adagokat emelték. A kívánt eredményt ez az intézkedés sem váltotta ki. Ekkor antibiotikumot váltottak, aminek hatására lassan, fokozatosan a beteg láza megszűnt, sebe gyógyulni kezdett. Azonban ekkor már a sebfertőzés olyan állapotot ért el, hogy a fertőzött területet újabb műtéttel kellett eltávolítani, a lábát el kellett merevíteni.

Orvosi műhibák, kártérítési perek

Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú

A 36 éves férfibeteg egy életre szólóan rokkanttá vált, munkaképességének 67%-os csökkenése miatt leszázalékolták, eredeti foglalkozásában tovább dolgozni nem tudott.

A gyógyintézet ellen folyamatban tett kártérítési perben felperest az Erdős Ügyvédi Iroda képviselte. Az eljárás során beszerzett igazságügyi orvos-szakértői véleményekből a bíróság azt állapította meg, hogy a felperes kára az alperesi gyógyintézet jogellenes és felróható magatartásával okozati összefüggésben keletkezett.

Megállapította a bíróság, hogy az MRSA fertőzés olyan fertőzés, amit csakis korházban lehet szerezni.

A bíróság ítélete

E körben a bíróság a korháznak felróhatónak találta a fertőzés lehetőségét, mert higiéniás szempontból nem az elvárható gondossággal és körültekintéssel járt el, ugyanis a korházi ellátás során a gyógyintézettől elvárható, hogy a beteg meggyógyuljon, és ne korházi fertőzést szerezzen.

Felróhatónak találta a bíróság a gyógyintézet tevékenységét az antibiotikumos terápia hiányosságaiban is, mert csak a fertőződöttség kimutatását követő három héttel később találták meg azt az antibiotikumot, amire a fertőzés gyógyulni kezdett. Ekkor azonban már a beteg lábát csak úgy lehetett megmenteni, hogy azt elmerevítették.

Mindezen mulasztások miatt a gyógyintézetnek jelentős vagyoni és nem vagyoni kártérítést kellett fizetnie a beteg részére, mivel az eset életre szóló következményeket vont maga után, a beteg további megélhetése céljából eddigi életpályáját módosítani kényszerült.

Erdős Ügyvédi Iroda

Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

(WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.