Mikor és miért fontos a csecsemők ultrahangvizsgálata?

szerző: Dr. Halász Katalin, radiológus - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

Ma Magyarországon a csecsemők szervezett komplex ultrahang szűrővizsgálata nem megoldott. Sokszor a hosszabb várakozási idő miatt a vizsgálatok késve történnek, nehezebben értékelhetők.

A szűrés legoptimálisabb időpontja 6 és 8 hetes kor között van. Feltétlenül ajánlott, ha a családban előfordult csípőficam, daganatos betegség, vesebetegség, fejlődési rendellenesség, a baba császármetszéssel született, farfekvésű volt, ha a baba fejlődése elmarad, valamint “bukós” babák esetén. A komplex csecsemő ultrahangszűrés magába foglalja az agykoponya, a hasi szervek és a csípők vizsgálatát. A vizsgálat fájdalmatlan, korlátlanul ismételhető, ha szükséges. A csecsemőre nézve semmilyen veszéllyel nem jár.

A koponya vizsgálata során a nagykutacson keresztül vizsgálható az agy állománya. Felismerhetők az agyállomány és az agykamrák fejlődési rendellenességei, az agyvérzés, valamint a terhesség során létrejött fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Ezen elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése nagy jelentőségű a csecsemő testi-szellemi fejlődése szempontjából.

A has vizsgálata nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. A vizsgálat során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk.

Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható, mely telt gyomorral történik. Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének szűkülete, fali megvastagodása, melynek tünete a sugárhányás.

A csípők időben, lehetőleg 6 hetes korban történő ultrahangszűrése kimutatja a csípők fejletlenségét, vagy ficamát és szükségtelenné teszi a hagyományos röntgenvizsgálatot. A csípő dysplasia, illetve ficam korai diagnózisa gyors és műtét nélküli gyógyítást tesz lehetővé. A kezelés hatékonysága jól nyomon követhető ultrahangvizsgálattal. Az ortopéd szakorvosok is azt javasolják, hogy a babák ultrahang csípőszűrő vizsgálata hathetes kor körül történjen meg.

(Dr. Halász Katalin, radiológus szakorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.