• Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Ahhoz hogy a tablettakimaradás hatásait megértsük, tisztáznunk kell a hormonális fogamzásgátló tabletták működési mechanizmusát. A fogamzásgátló módszerek ezen típusa minden esetben a peteérés gátlásán alapul, tehát a menstruációs ciklus során egy úgynevezett negatív visszacsatolás révén meggátolja a petefészekben a domináns tüsző kiválasztódását, majd érését és ily módon abból az érett petesejt kiszabadulását, mely a spermiumokkal találkozhat és megtermékenyülhet. Ehhez a gátláshoz elengedhetetlen a folyamatos, állandó szinten tartott, a gátláshoz még éppen elegendő hormonszint biztosítása. Ez oly módon tartható fenn, ha a tablettát mindig ugyanabban az időpontban vesszük be.

    Hirdetések

    Praktikus ezt valamilyen napi rutinhoz kötni, de ma már a mobiltelefonok világában mindenki beállíthatja telefonját is emlékeztető gyanánt. A napjainkban alkalmazott fogamzásgátló tabletták szinte mindegyike olyan alacsony hormontartalmú, hogy már egy tabletta hiánya is komoly problémákat okozhat a hormonszintekben. Ez a hiány azonban nem mindegy, hogy a ciklus mely szakaszában következik be. A legveszélyesebb ilyen tekintetben a ciklus első fele.

    Ha a ciklus első felében marad ki a tabletta

    Ezen időszakban ugyanis a tablettaszedést pár nap (leggyakrabban egy hét) szünet után folytatjuk, azonban könnyen belátható hogy ez a pár nap szünet teljes hormonmentességet jelent, ami bizonyítottan elegendő még ahhoz, hogy peteérés ne következzen be. Ez azonban ha megnyúlik, tehát egy-két vagy netalán még több nappal később kezdjük el szedni a következő levél tablettát, a hormonszint már csak későn fog megemelkedni. Ennek következményeként a domináns tüsző érése a hormonális gátlás hiányában már megkezdődött, és ez a folyamat a késői gátlás miatt már akár végbe is mehet, tehát érett petesejt szabadulhat ki abból. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben ekkor más módon nem védett szexuális aktus zajlik, a petesejtet semmi nem fogja védeni attól, hogy megtermékenyüljön. Ezért a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, természetesen ha eszünkbe jut, hogy a tablettát elfelejtettük bevenni, valamilyen egyéb, nem hormonális módszer kiegészítő alkalmazása. Ha nem voltunk ennyire szemfülesek, és csak az aktust követően vesszük észre, hogy már több mint két tablettával vagyunk lemaradva, akkor pedig a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében sürgősségi fogamzásgátlás indokolt.

    Ha a ciklus második felében marad ki a tabletta

    Valamivel másabb a helyzet, ha a ciklus második felében, tehát az utolsó hét tabletta során felejtjük el a tablettát, ugyanis ekkor már jóval kisebb az esélye a tüszőrérésnek. Ha az adott levélből az utolsó 3-4 tabletta maradt ki, akkor ezek pótlása nem szükséges, nyugodtan elkezdhető a következő levél, természetesen nem több mint hét nap szünettel. Egyetlen tabletta késői bevétele ciklustól függetlenül még nem jelent veszélyt, ha 12 órán belül pótoljuk.

    Tablettaszedés egyéb okból

    Fontos megemlíteni azt a csoportot, akik a tablettát elsősorban nem annak fogamzásgátló hatása miatt, hanem csak valamilyen egyéb, kedvező hatása miatt alkalmazzák. Esetükben, ha nem történik szexuális aktus, és biztosan nem is fog a ciklus során, akkor minden további következmény nélkül kimaradhat néhány tabletta, hiszen az egyéb kedvező ún. non-kontraceptív hatások kialakulásához hosszab idő szükséges, tehát nem kell tartanunk ezek megszűnésétől.

    Legfontosabb a rendszeresség!

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Összegezve elmondható, hogy a tablettaszedés egyik legfontosabb aranyszabálya a rendszeresség. Tehát az, aki biztosan tudja hogy nem képes még a modern technikai vívmányok ellenére sem a rendszeres tablettaszedésre, az inkább válasszon valamilyen más fogamzásgátló módszert. A feledékenyek fogamzásgátló módszerként alkalmazhatnak valamilyen barrier módszert, ám ezeket sokan körülményességük miatt nem szeretik. Akik mégis a hormonális módszerek nyújtotta biztonságra vágynak, tökéletes megoldást jelenthet a hüvelygyűrű alkalmazása, mely csupán havi egyszeri odafigyelést igényel és kedvező hormontartalma miatt kiváló cikluskontrollt is biztosít.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.