AIDS: A fejlődés ellenére nincs vége a harcnak

Unicef.hu
megjelent:

Mind a HIV/AIDS megelőzésébe, mind pedig a kezelésbe fektetett hosszú távú befektetések, úgy tűnik, kezdenek megtérülni.

A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése azt mutatja, hogy az AIDS ellenes kampányok 15 százalékos csökkenést hoztak az új fertőzések terén az utóbbi 10 évben, valamint 22 százalék csökkenést az AIDS-el kapcsolatos halálozás terén az elmúlt 5 évben. A gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek!

December 1. az AIDS világnapja!

A világnak 10 évébe telt, hogy eljusson idáig - mondta Gottfried Hirnschall, a WHO HIV osztályának igazgatója. Közel állunk ahhoz, hogy legyőzzük a kórt, de ez csak akkor sikerülhet, ha megtartjuk és felgyorsítjuk a folyamatot a következő, minimum 10 évben.

A gazdasági megszorítások idején különösen fontos lesz, hogy gyorsan alkalmazzunk új tudományokat, technológiákat, valamint módszereket, melyek növelik a HIV programok hatékonyságát az országokban.

A jelentés az elért eredményekről

  • A HIV szűréshez való jobb hozzáférés eredményeként 2005-ben még csak a Kelet-és Dél-Afrikában élő terhes nők 14 százaléka, míg 2010-ben már 61 százalékuk kapott szűrést és HIV tanácsadást.
  • A WHO, az UNAIDS és az UNICEF 2015-ig szeretné elérni, hogy ne szülessen HIV-fertőzött gyermek, azaz megakadályozni, hogy a HIV-fertőzött nők megfertőzzék születendő gyermeküket. 2010-ben az érintett várandós nők közel a fele (48 százaléka) kapott hatékony gyógyszereket, hogy meggátolják a vírus anyáról gyermekre történő átterjedését.

HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is.
Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei?

  • 2010-ben 2,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon. Jelenleg 34 millió HIV-fertőzött él a Földön. Az AIDS okozta halálozás aránya 2005 óta fokozatosan csökkent: 2,2 millióról 1,8-ra. A csökkenést részben a fertőzés terjedésének lassulása, részben pedig az antiretrovirális kezelés szélesebb körű alkalmazása okozza. Az antiretrovirális kezelés (ART), mely nem csak a fertőzött emberek egészségét és jólétét javítja , hanem a fertőzés további terjedését is megállítja, már 6,65 millió ember számára érhető el az alacsony- és közepes nemzeti jövedelmű országok közül. Ez 47 százaléka azoknak, akik rászorulnak.
  • Minél egészségesebb egy ember, annál jobban teljesít pénzügyileg. A jelentés kimondja, hogy a HIV-vel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatásokba történő befektetés akár 3 milliárd USA dollár nyereséget hozhat 2020-ig, többet mint az ART programokba történő befektetések összessége.
  • Több mint a fele azoknak, akik antiretrovirális kezelésre szorulnak az alacsony- és közepes jövedelmű országokban még mindig nem jut hozzá a szolgáltatáshoz. Sokuk azt sem tudja, hogy egyáltalán HIV-pozitívak.

Aggasztóan magas a HIV-fertőzöttek aránya a rizikócsoportokban: a szexmunkások, a homoszexuálisok és az intravénás droghasználók között. A tanzániai Dar es Salaamban például a szexmunkások 32 százaléka, Szentpéterváron az intravénás droghasználók 57 százaléka HIV-fertőzött.

Világszerte a HIV-el élő 15-24 évesek jelentős többsége nő. Ez az arány a Szub-szaharai Afrikában még magasabb, ahol a lányok és fiatal nők a fertőzött fiatalok 71 százalékát teszik ki. Lényegében a prevenciós stratégiák őket nem érik el.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Hogyan zajlik a HIV-szűrés?

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában a HIV fertőzöttek több mint 60 százaléka intravénás droghasználó.

"A gyerekek ellátása terén már korántsem ilyen jók az eredmények"

Annak ellenére, hogy a jobb szolgáltatásoknak köszönhetően 350.000 esetben sikerült megakadályozni az anyák gyermekre történő HIV átvitelét, 3,4 millió gyerek él HIV-el, közülük sokan semmiféle kezelésben nem részesülnek. 2010-ben 4-ből mindössze 1 gyerek kapott kezelést az alacsony és közép jövedelmű országokban, míg ugyanez az arány felnőttek esetében 2-ből 1.

Míg jelentős eredményeket értünk el a felnőttek kezelését, megóvását és segítését illetően, meg kell jegyezzük, hogy a gyerekek ellátása terén már korántsem ilyen jók az eredmények - mondta Leila Pakkala, az UNICEF genfi regionális irodájának igazgatója.

Esélyegyenlőségen alapuló átgondolt akciótervekkel és stratégiákkal biztosra kell vennünk, hogy globális erőfeszítéseink a gyerekek számára is ugyanolyan jól működnek, mint a felnőttek számára.

A jelentés szerint Nyugat- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerikában 2004 óta stabil a helyzet, az új fertőzések nagy része az USA-ban történt. Kelet-Európa és Közép-Ázsia azonban erőteljes növekedést mutat a HIV fertőzések terén. Az elmúlt évtizedben az új fertőzések száma 250 százalékkal nőtt. Ennek 90 százaléka két országban jelentkezik: Oroszországban és Ukrajnában. A régióban az antiretrovirális kezelésekhez való hozzáférése nagyon alacsony, mindössze 23 százalék.

(unicef.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.