• Hogyan működik a mentőhelikopterben a defibrillátor?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hirtelen szívhalál gyakran a szívkamra remegésével, fibrillációjával kezdődik, ezután következik be a szívmegállás. Ezért élet-halál kérdése, hogy a fibrillációt áramütéssel megszüntető műszer, a defibrillátor mentőautóban vagy helikopterben is megbízhatóan működjön.

    A defibrillátorok áramütést végző része általában mindenütt jól működik, ha a készüléket bekapcsolják. Veszélyt csak az jelent, ha a műszer áramütést ad le, amikor arra nincsen szükség. Ennek megfelelően a defibrillátor bekapcsolás után is csak akkor lép működésbe, ha a szív valóban fibrillál.

    Újraélesztés lépésről-lépésre


    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy.
    Újraélesztés lépésről-lépésre>>

    Ha a halálos szívritmuszavart sikerült az áramütéssel megállítani, és a szív ismét saját ritmusában elindul, a defibrillátort semmiféle gomb megnyomásával nem lehet újra működésbe hozni.

    Újraélesztés közben a fekvő ember testére kapcsolt készülék hibátlanul fölismeri a fibrillációt, de kiderült, hogy a mentőautóban, gödrös úton rohanó kocsi rázkódását a műszerek egy része a szívritmus zavaraként értékeli, ez pedig veszélyes helyzetekhez vezethet.

    Hirdetések

    Hogy működik járművökön a defibrillátor?

    Hirtelen szívhalál


    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról >>

    A helikopterek további problémát jelentettek. Koreai kutatók háromféle defibrillátort vizsgáltak. Figyelték a műszer érzékenységét és azt, hogy milyen biztonsággal veszi észre a fibrillációt, illetve nem érzékeli-e a jármű működését tévesen a szívritmus zavaraként. Álló helikopterben sem a vizsgálati bábu, sem a kísérleti állatként tanulmányozott sertés, illetve a mozdulatlanul fekvő, önkéntes vizsgálati személy esetén sem tévedett a készülék. In Csol Park és munkacsoportja a mentőautókhoz képest kevesebb rezgést érzékelt a vizsgálati bábukon a repülő helikopter fedélzetén. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a levegőben a helikopter simábban mozog, mint a rögös úton rohanó mentőautó.

    A koreai kutatók hangsúlyozzák, hogy további mérésekre volna szükség nagyobb repülési magasságban és viharos időjárási viszonyok között is. Az eddigi adatok szerint a légi úton szállított betegek három-öt százalékában fordult elő útközben hirtelen szívhalál, és 18 százalékban volt szükség defibrillátor használatára. A kutatócsoport tanulmányát a Resuscitation közölte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    A nyári időszak beköszöntével sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Félezer oktatáson is túl - Idén is dübörög a TEVAgy a Hős! újraélesztéses kampány

    4 perc, 100 BPM és végtelen bátorság - ennyi az alap, hogy megmentsünk egy emberéletet. 2014 áprilisában indult útjára Magyarország úttörő újraélesztést oktató programja, a TEVAgy a Hős!, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán volt mentőtiszt vezetésével.

    Vigyázzunk egymásra decemberben is!

    Az év vége mindig felfokozott hangulatban telik. Rég elmúlt a nyár, megküzdöttünk az időjárás-változásokkal, túléltük az őszt és beléptünk a télbe, amikor is korán sötétedik, a fényeket csak a karácsonyi kivilágítás hozza.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.