• Nemzetközi beavatkozás a Zika-vírus ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) főigazgatója a nemzetközi összefogás részeként az emberi biztonság és az élelmezési láncok védelmét tartja elsődlegesnek.

    Az ENSZ égisze alatt, élén az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), elkezdődött a koordinált válasz előkészítése a Zika-vírus kapcsán érintett országok kitettségének csökkentésére és a továbbterjedés megállítására.
    Hirdetések

    Emberi és környezeti szempontok

    „A FAO rendelkezésre bocsátja erőforrásait és tudását ennek az egyre súlyosbodó vészhelyzetnek a kezeléséhez” - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. „A Zika-vírus az emberre jellemzően az Aedes szúnyog csípése révén terjed, ezért lépéseket kell tennünk, hogy megfékezzük az érintett területeken fellelhető szúnyogpopulációk további növekedését. A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ szervezet, támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő, de mégis célzott intézkedésekhez” - hangsúlyozta.

    Növényvédő szerek alkalmazása

    „Valószínű, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnő a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében, miközben a pangó vizek, vagyis a Zika-vírust is terjesztő szúnyogok szaporodási helyének megszűntetése egy hatásosabb és egyszerűbb megoldást jelentene. Az ott élőknek figyelmébe kell ajánlani, hogy rendszeresen ürítsék és megfelelően tisztítsák a haszonállatok ivóedényeit.”
     
    „Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereinket ne veszélyeztessük ezzel. A WHO-val együttműködésben ajánlásokat dolgoztunk ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról. Segíthet a korai előrejelzés és az időbeni felkészülés, mint történt a rift-völgyi láz esetében. Többek között az időjárási minták nyomon követése révén, a FAO képes lehet elemezni az Aedes szúnyogok mozgását, és akár előre is jelezni előfordulási helyüket.”
    Tények a Zika-vírusról
    • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
    • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
    • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
    • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
    • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
    • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
    • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
    • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
    • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

    BővebbenA legfontosabb kérdések a Zika-vírusról >>

    Hosszabb távon megoldást jelentő módszerek

    A növényvédő szerek csak egy, de nem az egyetlen megoldást jelenthetik a Zika-vírus terjedésének megállításához. Egy lehetséges hosszabb távú megoldást a Steril Rovar Technológia (SIT) jelentheti, amit a FAO a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (IAEA) közösen fejlesztett ki. Ez lényegében egy születésszabályozó módszer: ionizáló sugárzással sterilizálnak nagy mennyiségben tenyésztett kártevő rovarokat - ilyen a gyümölcslégy vagy a Cece légy -, amelyeket aztán a kártevők által fertőzött területen engednek ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     
    Sikeres kísérletek történtek már a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen (pl. a Zika, a Chikungunya- vagy a Dengue-láz hordozói), és jelenleg is folynak ilyen, jó eredményekkel kecsegtető programok.
     
    A FAO szakemberei, akik a helyszínen, a helyi közösségekkel és emberekkel együtt dolgoznak már évek, évtizedek óta, jelenthetik a kapcsot a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések eljuttatásában. Fennáll a veszély, hogy az áldozatok száma a helyzet fokozódásával jelentősen nő, épp ezért tartják fontosnak az összefogást és a helyzet ellenőrzését.
     
    (FAO)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    A kisfejűség (mikrokefália) okai...

    A mikrokefália egy olyan ritka neurológiai állapot, melyben a csecsemő feje lényegesen kisebb, mint a vele azonos korú és nemű gyerekeké. A...

    Minden, amit jelenleg a Zika-vírusról...

    Hogyan terjed? Aki átesett a fertőzésen, védett lesz? Pontosan melyik szúnyog terjeszti? Van ellene védőoltás? A WEBBeteg összeszedte az...

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    Kígyómarás - Mit tegyünk?

    Kígyómarás esetén az első és legfontosabb tennivaló, hogy próbálja megjegyezni a kígyó kinézetét, orvosa ugyanis később ez alapján...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
    Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások