• Nemzetközi beavatkozás a Zika-vírus ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) főigazgatója a nemzetközi összefogás részeként az emberi biztonság és az élelmezési láncok védelmét tartja elsődlegesnek.

    Az ENSZ égisze alatt, élén az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), elkezdődött a koordinált válasz előkészítése a Zika-vírus kapcsán érintett országok kitettségének csökkentésére és a továbbterjedés megállítására.
    Hirdetések

    Emberi és környezeti szempontok

    „A FAO rendelkezésre bocsátja erőforrásait és tudását ennek az egyre súlyosbodó vészhelyzetnek a kezeléséhez” - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. „A Zika-vírus az emberre jellemzően az Aedes szúnyog csípése révén terjed, ezért lépéseket kell tennünk, hogy megfékezzük az érintett területeken fellelhető szúnyogpopulációk további növekedését. A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ szervezet, támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő, de mégis célzott intézkedésekhez” - hangsúlyozta.

    Növényvédő szerek alkalmazása

    „Valószínű, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnő a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében, miközben a pangó vizek, vagyis a Zika-vírust is terjesztő szúnyogok szaporodási helyének megszűntetése egy hatásosabb és egyszerűbb megoldást jelentene. Az ott élőknek figyelmébe kell ajánlani, hogy rendszeresen ürítsék és megfelelően tisztítsák a haszonállatok ivóedényeit.”
     
    „Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereinket ne veszélyeztessük ezzel. A WHO-val együttműködésben ajánlásokat dolgoztunk ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról. Segíthet a korai előrejelzés és az időbeni felkészülés, mint történt a rift-völgyi láz esetében. Többek között az időjárási minták nyomon követése révén, a FAO képes lehet elemezni az Aedes szúnyogok mozgását, és akár előre is jelezni előfordulási helyüket.”
    Tények a Zika-vírusról
    • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
    • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
    • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
    • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
    • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
    • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
    • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
    • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
    • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

    BővebbenA legfontosabb kérdések a Zika-vírusról >>

    Hosszabb távon megoldást jelentő módszerek

    A növényvédő szerek csak egy, de nem az egyetlen megoldást jelenthetik a Zika-vírus terjedésének megállításához. Egy lehetséges hosszabb távú megoldást a Steril Rovar Technológia (SIT) jelentheti, amit a FAO a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (IAEA) közösen fejlesztett ki. Ez lényegében egy születésszabályozó módszer: ionizáló sugárzással sterilizálnak nagy mennyiségben tenyésztett kártevő rovarokat - ilyen a gyümölcslégy vagy a Cece légy -, amelyeket aztán a kártevők által fertőzött területen engednek ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     
    Sikeres kísérletek történtek már a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen (pl. a Zika, a Chikungunya- vagy a Dengue-láz hordozói), és jelenleg is folynak ilyen, jó eredményekkel kecsegtető programok.
     
    A FAO szakemberei, akik a helyszínen, a helyi közösségekkel és emberekkel együtt dolgoznak már évek, évtizedek óta, jelenthetik a kapcsot a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések eljuttatásában. Fennáll a veszély, hogy az áldozatok száma a helyzet fokozódásával jelentősen nő, épp ezért tartják fontosnak az összefogást és a helyzet ellenőrzését.
     
    (FAO)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A vérzékenység okai

    Dr. Tomonkó Magdolna

    A vérzékenység a banális vérzésektől az életveszélyes betegségekig terjedhet.

    D-vitamin

    MOOT

    Mennyi D-vitaminra van szükségünk a legfrissebb hazai ajánlás szerint?

    Minden, amit jelenleg a Zika-vírusról tudni kell

    Hogyan terjed? Aki átesett a fertőzésen, védett lesz? Pontosan melyik szúnyog terjeszti? Van ellene védőoltás? A WEBBeteg összeszedte az...

    Súlyos szembetegségekkel állhat összefüggésben a

    Brazíliában több mikrokefáliával született csecsemőnél tapasztaltak látást fenyegető rendellenességeket is, amelyek feltételezhetően a...

    A kisfejűség (mikrokefália) okai, tünetei és kezelése

    A mikrokefália egy olyan ritka neurológiai állapot, melyben a csecsemő feje lényegesen kisebb, mint a vele azonos korú és nemű gyerekeké. A...

    Égési sebre tojás vagy tejföl? Soha!

    Egy vietnami tapasztalatokra hivatkozó körlevél szerint mit sem tehetünk jobbat, ha megégetjük magunkat, mintsem bedugjuk az érintett...

    Kórházi várólisták

    Összegyűjtöttük az ország kórházainak várólistáit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.