Nemzetközi beavatkozás a Zika-vírus ellen

FAO
megjelent:

A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) főigazgatója a nemzetközi összefogás részeként az emberi biztonság és az élelmezési láncok védelmét tartja elsődlegesnek.

Az ENSZ égisze alatt, élén az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), elkezdődött a koordinált válasz előkészítése a Zika-vírus kapcsán érintett országok kitettségének csökkentésére és a továbbterjedés megállítására.

Emberi és környezeti szempontok

„A FAO rendelkezésre bocsátja erőforrásait és tudását ennek az egyre súlyosbodó vészhelyzetnek a kezeléséhez” - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. „A Zika-vírus az emberre jellemzően az Aedes szúnyog csípése révén terjed, ezért lépéseket kell tennünk, hogy megfékezzük az érintett területeken fellelhető szúnyogpopulációk további növekedését. A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ szervezet, támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő, de mégis célzott intézkedésekhez” - hangsúlyozta.

Növényvédő szerek alkalmazása

„Valószínű, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnő a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében, miközben a pangó vizek, vagyis a Zika-vírust is terjesztő szúnyogok szaporodási helyének megszűntetése egy hatásosabb és egyszerűbb megoldást jelentene. Az ott élőknek figyelmébe kell ajánlani, hogy rendszeresen ürítsék és megfelelően tisztítsák a haszonállatok ivóedényeit.”
„Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereinket ne veszélyeztessük ezzel. A WHO-val együttműködésben ajánlásokat dolgoztunk ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról. Segíthet a korai előrejelzés és az időbeni felkészülés, mint történt a rift-völgyi láz esetében. Többek között az időjárási minták nyomon követése révén, a FAO képes lehet elemezni az Aedes szúnyogok mozgását, és akár előre is jelezni előfordulási helyüket.”
Tények a Zika-vírusról
  • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
  • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
  • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
  • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
  • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
  • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
  • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
  • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
  • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

BővebbenA legfontosabb kérdések a Zika-vírusról >>

Hosszabb távon megoldást jelentő módszerek

A növényvédő szerek csak egy, de nem az egyetlen megoldást jelenthetik a Zika-vírus terjedésének megállításához. Egy lehetséges hosszabb távú megoldást a Steril Rovar Technológia (SIT) jelentheti, amit a FAO a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (IAEA) közösen fejlesztett ki. Ez lényegében egy születésszabályozó módszer: ionizáló sugárzással sterilizálnak nagy mennyiségben tenyésztett kártevő rovarokat - ilyen a gyümölcslégy vagy a Cece légy -, amelyeket aztán a kártevők által fertőzött területen engednek ki.
Sikeres kísérletek történtek már a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen (pl. a Zika, a Chikungunya- vagy a Dengue-láz hordozói), és jelenleg is folynak ilyen, jó eredményekkel kecsegtető programok.
A FAO szakemberei, akik a helyszínen, a helyi közösségekkel és emberekkel együtt dolgoznak már évek, évtizedek óta, jelenthetik a kapcsot a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések eljuttatásában. Fennáll a veszély, hogy az áldozatok száma a helyzet fokozódásával jelentősen nő, épp ezért tartják fontosnak az összefogást és a helyzet ellenőrzését.
(FAO)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.