• Hirtelen enyhül a napokban az időjárás - Hogy reagálhat a szervezetünk?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sokunk már jó előre megérzi az időváltozást. A melegfront közeledtét – az arra érzékenyeknél – általában egy-két nappal vagy néhány órával az időjárás-változás beköszöntése előtt ingerültség, fáradtságérzet, pulzus- és vérnyomás-emelkedés jelezheti, míg az ellenkező időjárási frontnak nem a közeledése, hanem a jelenléte váltja ki a kellemetlen, esetleg kínzó testi és pszichés panaszokat.

    Kinél borúra derű, kinél derűre ború?

    A hőmérséklet, a légnyomás és a levegő páratartalmának gyors változása, ingadozása felerősítheti a keringési problémákat, az anyagcsere, illetve a hormonháztartás zavarait, a reumatikus fájdalmakat, az arra hajlamosaknál vezető tünet lehet a fejfájás, illetve a hangulatingadozások jelentkezése is.

    Hirdetések

    Frontérzékenység

    A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani. Frontérzékenység>>

    Míg a melegfrontra érzékenyek a meleg idő közeledte előtt egy-két órával már a testükben, az idegeikben érzik a változást (feszültek lesznek, a szívük erősebben ver, a légzésük felgyorsul, a fejük megfájdul), addig az alacsony légköri nyomástól és a hőmérséklet esésétől, tehát a hideg idő közeledtétől szenvedők fáradékonnyá, aluszékonnyá válnak, vérnyomásuk „leesik”, koncentrációs képességük csökken, mozgásszervi problémáik felerősödhetnek, a görcskészségük nőhet, allergiás panaszaik pedig súlyosbodhatnak.

    A frontérzékeny ember nem meteopata, nem hipochonder

    Az időjárási frontátvonulásokra különösen a legyengült immunrendszerű idősek, lábadozó betegek, a krónikus betegségben szenvedők szervezete „felel” szélsőséges testi és pszichés tünetekkel. A hirtelen bekövetkező időjárás-változások azért terhelik meg különösen a szervezetet, mert ilyenkor a levegő hőmérsékletén, páratartalmán, a légnyomáson kívül annak oxigéntartalma is változik, ez pedig a szervezet oxigénellátottságát is befolyásolja. Egyes esetekben nehézlégzéshez, „befulladáshoz”, vagy akár szívműködési zavarokhoz vezethet.

    A kismamák frontérzékenysége

    Minél érzékenyebb valaki a frontátvonulásokra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhessége a számítottnál rövidebb ideig fog tartani
    Kismamák frontérzékenysége >>

    A hidegfront melegfrontba való átmenete hajlamosít például a vérzékenységre, vérnyomás- és vércukorszint-emelkedésre, míg a melegfrontot követő, hirtelen hőmérséklet-csökkenéskor fokozódhat a görcskészség, felerősödhetnek az allergiás tünetek, asztmás rohamok, ízületi fájdalmak.

    Ma már tudományosan alátámasztott tény, hogy a hirtelen frontbetörésekkor megnő a balesetek, a (kora)szülések száma, valamint a sebészeti beavatkozások után több műtéti szövődménnyel kell számolni.
    Legtöbbünk különösen az évszakfordulókra jellemző hőmérséklet-ingadozásokat szenvedi meg, amikor naponta, kétnaponta akár 10 °C-nyi mínusz- vagy plusz-eltérést is el kell viselnünk, ráadásul ezekben az időszakokban a magas és alacsony légköri változások is fokozottan igénybe veszik szervezetünk alkalmazkodóképességét.

    Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
    Az időjárás és a frontok>>

    Mit tehetünk?

    Az orvos-meteorológusok egyre többször figyelmeztetnek arra, hogy a frontérzékenység káros hatásainak kivédésében milyen fontos: ismerjük-e saját szervezetünk időjárási szélsőségekre adott válaszreakcióit (ez például a krónikus betegeknél kiemelt jelentőségű lehet, hiszen a frontos időszakokban indokolttá válhat a megszokott gyógyszer adagolásának megváltoztatása, azaz a dózis csökkentése vagy növelése).

    Amennyiben tudjuk magunkról, milyen időjárási frontra vagyunk érzékenyek, a házi- vagy kezelőorvosunkkal érdemes megbeszélnünk, hogyan mérsékelhetjük annak kellemetlen hatásait, vagyis hogyan mehetünk elébe krónikus – pl. szív- és érrendszeri, cukor-, vese és egyéb – betegségeink súlyosbodásának, tüneteik felerősödésének.

    Az orvos-meteorológusok szerint az időjárás változásait nehezen tűrők (például az idősek), vagy akiket ezek a hőmérsékleti és légköri ingadozások a megszokott életvitelükben, munkavégzésükben is zavarnak, kérjék ki háziorvosuk tanácsát, hiszen e kellemetlenségek gyógyhatású készítményekkel, mozgással, megfelelő táplálkozással ma már mérsékelhetők.

    Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

    Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk és legalacsonyabb az egészségre káros hatások kockázata. Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos.
    Csecsemők fürdetése lehetőleg 23-24 °C-os helyiségben történjen. Az éjszakai komfortot ne a fűtés teljesítményének növelésével, hanem a hálóruha és a takaró megfelelő választásával teremtsük meg. A túl meleg levegőjű hálószoba rontja az alvás minőségét: nehezebb az elalvás, az alvás felületesebb lesz, a mikroébredések és az éjszakai felriadások száma is megnövekszik.
    Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban>>

    Mi is az a klímastressz?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tudósok százai keresik az összefüggést a globális klímaváltozás és egy sor civilizációs betegség (pl. az allergiás, asztmás betegek számának növekedése) között. 

    A klímakutatók véleménye sem egységes. Akadnak, akik szerint a globális felmelegedésként emlegetett globális klímaváltozás egyáltalán nem új, nem kirívó meteorológiai jelenség, és nem is kell tőle tartani, mivel a Föld eddigi története során már többször lezajlottak a mostanihoz hasonló változások.

    A teljes cikket az otvenentul.hu weboldalán tudja elolvasni>>

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Georgina
    Háziorvost megkérdezni, röhej, egyáltalán nem érdelkli semmi, csak felír valamit, telefonál, és várja, hogy kimenjek. Tőleakármi is lehet velem. Csak azt kezeli, ha magas a vérnyomás, vagy náthás vagyok akkor kiír. Több betegség nem létezik még tanácsadás szinten sem.

    Írta: Sushi
    Igen az esetek nagyrészben ez a válasz, hogy együtt kell élni vele...Sokra megyünk ezzel...Szart sem érnek a háziorvosok. Csak a markukat tartják! Mindenre az a válasz, ha halvány lila gőzük sincs ahhoz, hogy mi is a bajod, hogy á idegi alapon van! És ezzel elintézettnek tekintik. A páciens meg dögöljön meg, a lényeg, hogy a TB-t fizesse!

    Írta: Pjotr
    Ez a rész a cikkek végén: "kérjék ki háziorvosuk tanácsát" mindig nagyon tetszik, clusteres fejfáfásra (többször kértem háziorvosomat - találjunk ki valamit) mivel stresszre, frontra érzékeny vagyok: - "együtt kell vele élni".Hát ez volt az én háziorvosom tanácsa, kikértem, megkaptam, kösz!Egyéb ötlet?