• Hólapátolás: hogyan védje a hátát és a szívét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mivel az ország jelentős részét még mindig hó borítja, és további havazás is várható, sokakat érint a kérdés, hogyan lapátoljunk havat helyesen? Talán nem is tudta, de minden évben rengeteg váll-és hátsérülést okoz a helytelen hólapátolás.

    A hideg idő, a csúszós felület, a kimerítő fizikai munka mind veszélyt jelent a hólapátolókra, különösen, ha nincsenek az efféle mozgáshoz hozzászokva. A hólapátolás az egyik legintenzívebb testmozgás, mivel az összes fő izomcsoportot megmozgatja. Azonban ha betart bizonyos óvintézkedéseket, sérülés nélkül úszhatja meg a hátralevő telet.

    Hirdetések

    Hátfájás

    Hólapátolás után leggyakrabban alsó háttáji fájdalommal fordulnak orvoshoz. Ennek oka, hogy az itt található izom túlfeszül, mely hasonló a görcsös állapothoz, és nagyon fájdalmas. Másik gyakori sérülés a porckorong sérv, mely során a csigolyák között lévő egyik kis porckorong a helyéről eltávolodik, és nyomja az ideget. Amennyiben a hólapátolás utáni hátfájás a lábakba is kisugárzik, valószínűleg porckorong sérvvel vagy leválással kell számolnia.
    Ráadásul a hó alatti jégréteg még súlyosabb sérüléseket okozhat, komoly törésekkel.

    Szívinfarktus

     A porckorongsérv tünetei
    A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc hajlékonyságát.
    A porckorongsérv >>

    Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy a nagyobb havazások után 22 százalékkal nő a szívbetegségekhez köthető halálesetek száma, melyben nagy szerepe van a hólapátolásnak is. A hideg idő és a megerőltető munka együttese nem tesz jót a szívbetegeknek.

     

    A  hólapátolás egyszerre hasonlít az aerobichoz és a súlyemeléshez, mely megemeli a vérnyomást. Ilyenkor a szív megterhelése nagyon gyorsan következik be, ami különösen veszélyes, ha nem vagyunk hozzászokva. Ehhez még hozzá kell számítanunk, hogy a hidegben az artériák és vénák összehúzódnak, így a relatív vérellátás pont akkor csökken, mikor nagyobb munkára akarjuk a szívet bírni. Ráadásul a hidegben mozgás során termelődő hormonok lerakódásokat okozhatnak, mely szívinfarktushoz vezethet.

    Az időzítés is fontos. Egy felmérés szerint a legtöbben a reggeli órákban lapátolják a havat, mikor amúgy is nagyobb a szívinfarktus kockázata.

    A hólapátolásnál ajánlatos az alábbi szabályok betartása:

    -    Maradjon formában. Akik egész évben fittek és mozognak, kevésbé vannak kitéve a hólapátolás veszélyeinek.
    -   

    Ikon Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Készüljön fel a munkára, melegítse be az izmait még a lakásban.
    -    Ne akarjon egyszerre végezni a nagy mennyiségű hóval! Egyszerre csak annyit lapátoljon, amennyit még nem érez megerőltetőnek. Ha nincs hozzászokva a fizikai munkához, vagy hátproblémái voltak már korábban is, akkor 5-10 perc munka után pihenjen 10 percet, és csak aztán folytassa ismét a lapátolást.
    -    Gyakorolja a helyes technikát! A hólapátot inkább tolja, mint emelje. Ha pedig mindenképpen emelnie kell, azt inkább térdből és ne hátból csinálja. Ne csavarja közben a derekát! A porckorongok így sérülnek a legkönnyebben!
    -    Válasszon ergonomikus hólapátot, mely tehermentesíti a derekat. A meghajlított lapátnyél jobb tartást biztosít, nem kell olyannyira lehajolnia.
    -    Mindig megfelelően öltözzön fel! A hidegben az izmok merevebbek, és sérülékenyebbek.
    -    Viseljen hótaposót, melynek nem csúszik a talpa. Ha a lába megcsúszik, az egész egyensúlyát elveszti!
    -    Mielőtt hólapátolásba kezd, és Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége van, vagy túlsúlyos (ezek mind növelik a szívbetegségek kockázatát), beszéljen orvosával. Ne feledje, hogy időnként biztonságosabb ezt a munkát átadni a fiára, lányára, vagy egy szomszédos kamasznak, akinek jól jön egy kis pénz.

    (WEBBeteg - CS. K.; Forrás: health.com)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Derékfájás, hátfájás - Harcoljon a krónikus gerincfájdalom ellen

    A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban. Nemzetközi statisztikák szerint a felnőtt lakosság kb. 90 százaléka életében legalább egyszer szenved nyak-, hát- vagy derékfájástól.

    Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

    Mit tehet dereka és háta egészségének megőrzéséért?

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA