• Az 5 legjobb téli sport és egészségügyi hatásai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem tudja elképzelni magát, amint nyaktörő sebességgel száguld le a sípályán, vagy síugró testtartásban repül a magasban? Sok más téli sport is létezik, mely nagyszerű testgyakorlásnak ígérkezik anélkül, hogy vakmerőnek kéne lennie.

    Ahelyett, hogy a kanapén ülve, chipset rágcsálva egész nap a TV-t nézné, talán itt az ideje, hogy aktívan kipróbáljon néhányat a téli sportok közül.

    "A téli sportok szépsége többek között abban rejlik, hogy bármely életkorban végezhetők,   kisgyermekkortól  idős korig" - mondta Dr. Stephen Olvey, a University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine klinikai idegsebészetének docense. Íme az öt legnépszerűbb téli sport és azok egészségügyi hatásai.

    Korcsolyázás

    A korcsolya a fitness minden elemét magába foglalja. Egy egész életen át lehet űzni, akár egyénileg, akár csoportosan. A korcsolyázás egy könnyen tanulható sport - hacsak nem akarja az ugrásokat is elsajátítani – mely erősíti a test alsó izmait.

    Az ugrások pedig építhetik a csonttömeget. A korcsolyázás emellett fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. A gyorskorcsolyázóknál  nagyobb hangsúlyt kapnak a combok,  akik emelik a partnerüket, erősebb felsőtesttel rendelkeznek, míg akik sok ugrást végeznek, azoknál a felsőtest kevésbé hangsúlyos.

    Hirdetések

    Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethet. Az új korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek.

    Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak. Sokan nem tudják ezt, és soha nem múló fájdalommal párosul náluk a korcsolyázás. Nincs olyan, hogy valakinek gyenge a bokája a korcsolyázáshoz: ilyenkor a cipő egyszerűen nem megfelelő.

    Sífutás 

      Tippek kezdőknek - Sífutás


    • Ne essen túlzásba! Legyen óvatos, mikor megtervezi, hogy mennyi ideig fog síelni.
    • Készítse fel izmai az elliptikus tréner előre történő használatával.
    • Vigyen magával folyadékok és energiaszeletet, főleg ha távoli területre készül.
    • Öltözzön rétegesen. Így nem fog fázni, és a mozgás is könnyebb lesz.
    • Gondoskodjon a biztonságról. Valaki mindig tudja, hogy hol lesz, és mikorra várható vissza. A kihűlés nagyon gyorsan bekövetkezik!

    „Az állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb sport, amit csak kipróbálhat” - mondja Olvey. Ráadásul több kalóriát éget el, mint szinte bármilyen egyéb sporttevékenység.

    A sífutás egy olyan aerob sport, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát.

    A sífutás által erősített izmok váltakoznak a síelés stílusától függően, de jellemzően a comb izmait (gluteus maximus és gastrocnemius) valamint a bicepszet és a tricepszet veszik igénybe.

    Ami a kalóriát illeti, egy 75 kilós személy akár 500-640 kalóriát is elégethet kb. egy óra sífutással, attól függően, hogy milyen erőfeszítéssel végzi azt.

    Sílesiklás

    A sífutással ellentétben a sílesiklás kevesebb energiát igényel, mivel a legtöbb sípályán a lesiklás nem vesz igénybe többet, mint két-három perc. A lesiklópályán használt izomcsoportok elsődlegesen a feszítő izmok, mint a hátsó combizom, a négyfejű combizom, a vádli, csípő és a láb izmai. Kisebb mértékben a hasi izmok és a karizmok is igénybe vannak véve.

    A sílesiklás egy olyan sport, ami javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, gyorsaságot, és erősíti a lábakat. A havon történő síelés a vízisível ellentétben nem erőlteti meg a törzs hátsó izmait, az inakat. Sílesiklással óránként 360-570 kalóriát tud egy 75 kilós személy elégetni.

    A kezdők kerüljék a túl magas csúcsokat, mert fennállhat a magassági betegség lehetősége, ezért a legjobb, ha fokozatosan szokik a magassághoz. A magassági betegség jelei közé tartozik az egész homlokra kiterjedő fejfájás, izomfájdalom, légszomj, és a racionális gondolkodóképesség hiánya.

    A fáradtság miatt a sérülések főként a nap későbbi szakaszában történnek, az úgynevezett  "csak egy utolsó körnél", és gyakran végződnek bokatöréssel.

    Győződjön meg róla, hogy elegendő folyadékot fogyaszt annak ellenére, hogy hideg van.

    Snowboardozás

      Snowboard tippek


    • A tudásának megfelelő terepet válasszon.
    • Hogy több kalóriát égessen, a meredekebb úton lépcsőzzön, de csak akkor, ha biztos abban, hogy bírni fogja.
    • Ügyeljen a megfelelő felszerelésre: viseljen sisakot, csukló- és a könyökvédőt.
    • Ne rohanjon fejjel a falnak! Ha kezdő, érdemes egy-két órát vennie ahelyett, hogy megpróbálna magától rájönni a helyes technikára.

     Snowboardozásnál a vádli izmok, a hátsó combizmok és négyfejű izom irányítják magát a snowboardot, míg a boka és a láb izmai az iránytartásért, a hasi izmok pedig az egyensúlyért felelősek. Ezzel a sporttal is körülbelül 480 kalóriát éget óránként.

    A legújabb tanulmányok szerint a szabadban gyakorolt sportolás csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot. Mindemellett javítják a kardiovaszkuláris állapotot, és jó zsírégető hatással bírnak. Azonban sose lépje át az energiájának és a képességeinek korlátait.

    Jégkorong

    Az emberek különböző személyiségűek - egyesek magányos harcosok, míg mások a csoportos tevékenységeket kedvelik. Ez utóbbiak számára a jégkorong lehet a tökéletes téli sport.
    Eltekintve attól, hogy a jéghoki bajtársiasságra nevel, az igénybevett izmok hasonlóak a más típusú korcsolyázáséhoz: a test alsó izmai az egyensúly fenntartásában, míg a felsőtest a hokiütő mozgatásában kap szerepet.

    A legtöbb játékos megközelítőleg egy - másfél percet tölt a jégen, majd két-négy percig pihen. Játék közben, a szívritmus akár több mint 190 is lehet, így a pihenő szakaszban történik a regenerálódás.

    Ha valakinek ismert szívbetegsége vagy magas vérnyomása van, feltétlenül viseljen pulzusmérőt a játék közben, hogy tudja, mikor kell lassítania vagy pihennie.  Feltétlenül ajánlott számukra az orvossal való egyeztetés a rendszeres jéghokizás megkezdése előtt.

    Ugyanúgy, mint a többi sportnál, itt is fontos, hogy igyon sokat, és bármilyen csábító is a meccs utáni sörözés, nem pótolja az elvesztett folyadékot, mivel az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet!

    (WEBBeteg - Cs.K., fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede férfi.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    Gyaloglás, kocogás, biciklizés télen:...

    Miért zárkózna el télen a szabadidős sportoktól? A mozgás télen is jót tesz, hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az...

    10 téli sport-tipp asztmásoknak

    A hideg levegő száraz. A száraz levegőn való testmozgás pedig bronchospasmust (EIB) okoz. Az asztmások körülbelül 70-90 százalékánál...

    Edzésterv síeléshez

    Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról...

    Felkészültség, védőfelszerelés és...

    A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a...

    Síelőknek, snowboardosoknak: Hogy...

    A síelés és a snowboardozás világszerte kedvelt téli sport. A téli sportsérülések elkerülése érdekében kellő gyakorlatra kell szert...

    Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik...

    A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és...

    Munkahelyi stressz - Megalázás és...

    Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni...

    A köszvényes rohamok megelőzése és...

    A már kialakult köszvényt nem lehet pusztán az életmód megváltoztatásával teljesen meggyógyítani, de a gyógyszeres kezelés mellett...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA