• "Mire jogosít az 50 százalékos végleges rokkantság megállapítása?" - A jogász válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Öt éve 50 százalékos végleges rokkantságot állapítottak meg nálam. Munkahelymegszűnés miatt élni szeretnék az ebből adódó jogaimmal. Kérem szíves válaszát mire jogosít ez az 50 százalékos munkaképességcsökkenés 2009-ben?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    Rokkantsági járadékra nem jogosult (25. év alatt és 80%-os rokkantság a törvényi feltétele), azonban úgy gondolom, hogy rokkantsági nyugdíjra az alábbi feltételek együttes fennállása esetén jogosult:

      Változik a gyógyászati segdeszközök támogatási rendszere


    Az átalakítás két lépcsőben, 2009 augusztusban, továbbá 2010. január 1-jétől kerül sor. Jövőre a mostaninál érezhetően jobb minőségű gyógyászati segédeszköz-ellátásra kerül sor.
    Részletek>>

    1)      egészségkárosodása a) 79 százalékot meghaladó mértékű vagy

           b) 50-79 százalékos mértékű, de rehabilitációja nem javasolt és

    2) az életkorára előírt szolgálati idővel rendelkezik és

    3) az egészségkárosodása következtében

                a) kereső tevékenységet nem folytat, vagy

                b) keresete, jövedelme 30%-kal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző 4 naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál és

    4) táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.

    Mikortól él a rokkantsági nyugdíjra való jogosltság?

    A rokkantsági nyugdíjra a jogosultság azzal a nappal nyílik meg, amelytől a rokkantság a rehabilitációs szakértői szerv véleménye szerint fennáll.

    Hirdetések

      Gyógyászati segédeszközök


    Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit.
    Gyógyászati segédeszközök>>
    Ha a rehabilitációs szakértői szerv a megrokkanás időpontjáról nem nyilatkozott, a megrokkanás időpontjának az igénybejelentés napját kell tekinteni.

    Ha az igénylőnek az (1) bekezdésben megjelölt napig nincs meg a jogosultsághoz szükséges szolgálati ideje, a rokkantsági nyugdíjra jogosultság a szükséges szolgálati idő megszerzését követő nappal nyílik meg.

     Ha az igénylő a jogosultság napján munkaviszonyban áll, rokkantsági nyugdíjra a jogosultság azon a napon nyílik meg, amelytől

    a) munkaviszonyban már nem áll, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül, vagy

    b) munkát rendszeresen nem végez, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül, vagy

    c) lényegesen kisebb keresetet biztosító munkakörben dolgozik.

    Ön az 50%-os rokkantsággal a III. rokkantcsoportba tartozik. (III. rokkantcsoportba az tartozik, akinek egészségkárosodása 50-79 százalék közötti).

       A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő


   • 22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
   • 22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
   • 25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
   • 30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
   • 35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
   • 45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
   • 55 éves életkor betöltésétől 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.
   • A rokkantsági nyugdíj mértéke

    A rokkantsági nyugdíj mértéke a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ.

      Változtak a táppénz szabályai: mit érdemes feltétlenül tudni?


    10 százalékkal csökken a különböző jogcímeken járó táppénz mértéke, így például a 15 napos betegszabadság után a tb már csak a kereset 60 százalékát fizeti.
    Változtak a táppénz szabályai: mit érdemes feltétlenül tudni?>>

    A rokkantsági nyugdíj összege nem lehet kevesebb a rokkantsági csoportok sorrendjében a havi átlagkereset harminckét és fél, negyvenkettő és fél, illetőleg negyvenhét és fél százalékánál. A rokkantsági nyugdíj összege az ennek alapját képező havi átlagkeresetnél több nem lehet.

    A rokkantsági nyugdíj mértéke huszonöt évet meghaladó szolgálati idő után a III. rokkantsági csoportban az öregségi nyugdíj mértékével azonos.

    A rokkantsági nyugdíj összege a II. rokkantsági csoportban a havi átlagkereset öt, az I. rokkantsági csoportban pedig tíz százalékával több, mint a III. rokkantsági csoportban.

    A rokkantsági nyugdíj legkisebb összege a januári nyugdíjemelés mértékének megfelelően évenként egyszer, január 1-jétől emelkedik.

    Hogyan lehet kérvényezni a rokkantsági nyugdíjat?

      A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól


    Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, ám a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya.
    A táppénz és felmondás>>
    A rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjra vonatkozó igényt a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell előterjeszteni a rehabilitációs járadék, illetve a rokkantsági nyugdíj igénylésére rendszeresített nyomtatványon, vagy elektronikus úton.

    Az egészségkárosodás mértékét, a szakmai munkaképességet és a rehabilitálhatóságot külön rehabilitációs szakértői szerv (bizottság) állapítja meg.

    Az ellátás megállapításáról az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozattal intézkedik, a járadékot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

    Mivel Ön a III. rokkantsági csoportba tartozik, ezért ha talál új munkahelyet, akkor dolgozhat a nyugdíj mellett.

    Erre vonatkozóan a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján megtalálja a legújabb rendelkezéseket.

    (WEBBeteg/ Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Rehabilitáció: a legfontosabb tudnivalók!

    Leszázalékolás, rokkantnyugdíj. Ezek a kifejezések jóformán már csak a köznyelvben léteznek. Néhány éve már olyan fogalmakkal találkozhatunk, mint megváltozott munkaképesség, komplex minősítés, rehabilitációs szolgáltatás és ellátás. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

    Milyen szempontokat vesznek figyelembe a megváltozott munkaképesség megállapításánál?

    Korábban a munkanélküliség helyett rokkantságot állapítottak meg minden olyan munkanélkülinél, akinek valamilyen krónikus betegségről orvosi papírja volt. Ezen változtatott egy 2012-es miniszteri rendelet.

    Rehabilitáció - Mire számíthatnak a felülvizsgálaton?

    Az új komplex minősítő felülvizsgálatokat 2013 végéig kell elvégezni a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fővárosi és megyei kirendeltségén. A 2012. január 1-jétől bevezetett rendszerben az egészségi állapot mértékét és nem a munkaképesség-csökkenést vagy az egészségkárosodás mértékét vizsgálják. Csak azok jogosultak ellátásra, akiknek az egészségi állapota 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű.

    Rokkantsági felülvizsgálat - sürget az idő a nyilatkozatra

    57. évnél fiatalabb és hármas kategóriájú rokkantnyugdíjasnak számít? Szeretne továbbra is ellátásban részesülni, de még nem nyilatkozott? Önnek szólnak a következő hasznos információk.

    Rákbetegek - Leszázalékolás, rokkantnyugdíj, munka?

    Nemcsak egészségük megrendülésével, korábbi anyagi helyzetük hanyatlásával is gyakran szembe kell nézniük a rákbetegeknek. Az addig ellátott munkakör sokszor nem összeegyeztethető az onkológiai kezelésekkel, ezért betegszabadság, táppénz, majd nem egy esetben leszázalékolás, rokkantnyugdíj vár a betegekre.

    "Infarktus után elküldik a férjem! Tehetünk valamit?" - A jogász válaszol

    "A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak már rá. Mit tehetünk?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA