Ismerje meg a debreceni patikarobotot

szerző: Gorzsás Anita, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A városban egyedülálló az a tócóskerti gyógyszertár, ahol robotkarok segítik, gyorsítják az ott dolgozók munkáját. A Tócós Patika cégvezetőjével, Bagosi Erikkel beszélgettünk.

Mióta található meg a patikában a robot?

2018. augusztus 6-án kezdődött magának a robotnak a telepítése és augusztus 13-án már abszolút a gép segítette a munkánkat. Ezen idő alatt elkészült a gép szerkezetnek a helyszínen való építése, az egész rendszer beállítása és az akkori készlet betöltése a gépbe.

Hogyan segíti a gyógyszerészek munkáját? Hogyan működik?

A gyógyszertárban folyó munkák egymással szoros összefüggésben vannak. A megrendelt és beérkezett árut át kell venni (tényleg megjött-e minden, ami a számlán szerepel) és ezeket a helyükre kell pakolni. Korábban vonalkódos leolvasással átvettük az árut, de ezután még mindig válogatni kellett és a helyükre tenni a dobozokat. A jelenlegi automatizált rendszerben a beérkezett árut a robot egy beöntő nyílásába kell helyezni. Innen futószalagos rendszeren keresztül eljut egy szívókarhoz az áru, ami egyenként négy kamera látószögébe helyezi a dobozokat. Vonalkód beolvasással megtörténik a beazonosítás és az online számlából a rendszer megkapja az adott doboz lejáratát. Innen egy másik futószalagra kerülnek a dobozok, a robotkarok elpakolják a gyógyszereket. Így az áruátvétel és annak elpakolása, mint teher leesett a vállunkról.

Robottechnológia a Tócós Patikában

Az éppen aktuális lejáratokat figyelembe veszi és követi a rendszer, így az is kizárt, hogy lejárt készítmény kerüljön kiadásra. A leltározást gyakorlatilag egy gombnyomással el lehet végezni, hiszen a robotba csak a robot pakol be is és ki is, így az ott található készlet napra kész és pontos.

Valóban egyedülálló az országban? Miért éppen az Önök patikájában található meg?

Az a konstrukció, ami nálunk lett telepítve igen, egyedülálló, elsőként a mi gyógyszertárunkba került telepítésre a BD Rowa Vmax 160-as modell, két robot karral, teljes automata betároló rendszerrel. Ilyen típusú gép van az országban, inkább Budapesten és környékén, valamint a nyugati országrészben, de nem két karral, illetve nem a teljes automata betároló rendszerrel. A teljes automata betároló rendszer még két másik patikában található az országban.

Miért épp nálunk? Egy ilyen rendszer bevezetése nem kis fejtörést okoz. A telepítés helyének a kialakítása, statikai engedély megléte és számtalan olyan aspektusa van, ami sok munkával jár. Talán a legfontosabb: a haladó szellemiség megléte, hiszen ez a rendszer alapjaiban reformálja meg a gyógyszertári munkavégzést. Fejlődni és változni tudni és merni kell, anélkül egy ilyen rendszert se lehet bevezetni.

Patikarobot segíti a gyógyszerészeket

A páciensek szemszögéből miért hasznos a robot?

Az én meglátásom szerint az emberi természetünknek alapvető része, hogy nem szeretünk várni, betegként meg főleg. Nehéz sorrendbe állítani a hasznokat, de az tény, hogy így rövidül a sorban állás ideje és ezzel egyidejűleg sokkal több idő jut egy beteg kiszolgálására. Hiszen míg korábban a legtöbb idő azzal telt, hogy az átnyújtott vényeken szereplő gyógyszereket össze kellett szedni különböző helyekről, addig jelenleg csak be kell ütni a vényeket és a robot a kezünk alá adja, gyakorlatilag másodpercek alatt a vényen szereplő gyógyszereket vagy adott esetben a vény nélkül kérteket.

Így a hozzánk betérők azzal találkoznak, hogy amíg a gép dolgozik, addig az őt kiszolgáló szakember végig vele marad és akár a terápiát, akár más kérdéseket alaposabban meg tudnak beszélni. Kijelenthető, hogy ennek a rendszernek a használatával nincs tévedési/hibázási lehetőség. A beteg azt kapja, ami a vényen van. Sajnos sok esetben két doboz csak annyiban különbözik, hogy az egyiken „10 mg” a másikon „20 mg” hatáserősség van feltűntetve, de a doboz egyéb paraméterei tökéltesen megegyeznek. Így korábban, hogy a hiba bármilyen esélyét kizárjuk, az ennyire hasonló dobozokat egymástól kellő távolságra, akár nem is ugyanabba a fiókba tettük. Viszont mivel nem tudunk mindent megjegyezni, hogy hová került és ezekben az esetekben az „abc” rendet is nehéz tartani, így sokszor kellett keresgetni, ami sok időt el tudott venni.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.