• E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    A gyakorlati tapasztalatokról Dr. Takács Rita családorvost, valamint Dr. Bartha Zsuzsanna gyógyszerészt kérdeztük.

    A papíralapú recept jelenleg még minden hazai orvosi rendelőben használatos. Az e-recept rendszere nem terjed ki a vényen rendelhető gyógyszerek, gyógyászati eszközök, kezelések teljes körére. Elsőként a vényköteles, valamint vényen rendelhető gyógyszereket helyezik előtérbe az e-recept alkalmazása során. Következő lépésben a sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök is bekerülnek a betegnek felírható listára. Anyatejet, gyógyfürdőt, fogászati kezeléseket viszont a későbbiekben sem lehet elektronikus vényen rendelni – tudtuk meg Nagy Katalin társadalombiztosítási szakügyintézőtől.

    Az EESZT-ben az adatok rögzítésének, módosításának és hozzáférhetőségének szabályozása az egyik leglényegesebb feladat. A kezelőorvos és a gyógyszertári szakasszisztens az adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett a jogszabályi előírások betartásával férhet hozzá a rendszerben tárolt adatokhoz. A számítógépes rendszerben rögzített valamennyi eseményt (gyógyszerfelírást, foglalást, kiváltást, és ezek lekérdezését) rögzítik a hozzáférési naplóban, amit az érintett beteg is megtekinthet.

    Hirdetések

    Ahogyan a családorvos látja a változtatásokat

    Dr. Takács Rita 15 éve gyógyító orvosa a debreceni I. számú Felnőtt Családorvos Körzetének, emellett egyetemen oktató háziorvos.

    - E-recept: A gyakorlatban bonyolult ez a rendszer? Várták a családorvosok a bevezetését? Mit jelent a használata pontosan a napi betegforgalom idején?

    - Nem igazából kérdeztek meg bennünket, hogy szeretnénk-e, vagy hogy a már bevezetett e-recept jó-e. Nem vártuk ilyen formában, ahogy most működik, mivel csak a munkánkat növelték vele. A gondolat maga jó lett volna, de miután ugyanúgy papír alapú receptet is adni kell a betegnek, változatlanul be kell jönnie a receptért – egyelőre legalábbis.

    - A recepten foglaltak láthatóvá válnak az összes patikában? Miként kerül kapcsolatba a gyógyszerész a háziorvosi rendszerrel? S ha minden adatot látnak, nem sért-e ez személyiségi jogokat?

    - Nem látják a patikusok, csak a „felhőbe” feltett recepteket. Eddig is látta a papír alapú receptet, ugyanazok az információk vannak rajta. Jómagam úgy látom, a nehézség csak nagyobb lett nekik is, mert ha például egy gyógyszerből 15 darabos kiszerelés is van, és 10 darabos kiszerelés is, felírom a betegnek a 15 darabosat, de ha nem lehet kapni (amit háziorvosként nem tudhatok), akkor a patikus nem tudja kiadni a betegnek a tízdarabos kiszerelést helyette, mert nem az van a felhőbe feltett e-recepten. A betegnek vissza kell jönnie hozzám, nekem az előző receptet ki kell törölnöm a rendszerből, és a 10 darabos kiszerelésről szóló e-receptet kell feltennem a felhőbe. E-recept nélkül ez működött, kiadta a patikus a kisebb kiszerelést. Egyelőre tehát bonyolítás érzékelhető, de később talán ezek a tapasztalatok fogják javítani a rendszert.

    Így látja a rendszert egy gyógyszerész

    Dr. Bartha Zsuzsanna pályakezdő gyógyszerészként úgy véli, a patikusok számára sokkal jobb az e-recept, mert emberi hibákat lehet általa elkerülni. Ha például egy idős ember összekeveri a recepteket otthon, nem nézi meg a kiváltás dátumát, akkor a gyógyszerészek pontosan vissza tudják nézni a rendszerből, hogy mit és mikor írt ki az orvos, és az alapján nem kell újra hazamenni a jó receptért, vagy előlegbe kiadni a gyógyszert, mert a rendszerben minden adat megtalálható.

    Látják a korelőzményt is, ami titkos, természetesen.

    Hátránya, hogy nem jelölik a helyettesítő készítményeket, illetve, hogy nem minden orvos alkalmazza még az e-receptet, és így kisebb kuszaság alakul ki. Az új rendszernek mindenesetre a legjobban a patikusok örülnek, akkor is, ha még a papír alapú recept is forgalomban van, és mindkettőt rögzíteni, tárolni kell.

    Ki mit láthat az új rendszerben?

    Ki mit láthat az új rendszerben? A gyógyszereket kiadó szakasszisztens csak az aktív vényeket, a gyógyszerészek jelenleg ezek mellett az adott gyógyszertárban kiadott recepteket is láthatják. Az orvosok – a jogszabályban meghatározott módon – az általuk kezelt páciens gyógyszerelését is megtekinthetik, az önrendelkezés során megadott szabályok szerint. A gyógyszerészek az orvosokhoz hasonlóan megnézhetik a beteg teljes gyógyszerelését, a jogszabálynak megfelelően egy évre visszamenőleg.

    Recept felírásának és kiváltásának lehetőségei a jövőben

    Az e-egészségügyi rendszer bevezetésének fontos szempontja, hogy a jelenleg meglévő folyamatokban ne okozzanak a modernizálással bonyodalmat, így a jövőben is lehet majd papíralapon vényt rendelni, és a kézzel írott receptek is érvényesek maradnak. A papír alapon TAJ számmal felírt receptek kiváltáskor, a gyógyszertárban kerülnek be az EESZT rendszerbe, és válnak az eredetileg elektronikus úton rendelt receptekhez hasonlóan kereshetővé. Az orvosi rendelőkben, családorvosoknál az asszisztensek csak előkészíthetik a felírandó készítmények rendelését, az e-rendszerbe viszont csak az orvosok küldhetik a vényt.

    Hogyan készítették fel a rendszerre az orvosokat, patikusokat?

    Hogyan készítették fel a rendszerre az orvosokat, patikusokat? Az elmúlt évben már megkezdődött a háziorvosok, a gyógyszerészek, kórházi orvosok egy részének felkészítése, mely során 400 ezer recepttel vizsgáztatták a rendszert. Azt is tesztelték, hogy teljes mértékben megegyezik-e a papíralapú, illetve az orvos számítógépes rendszerében a páciens személyes oldalán, a „felhőben” található e - recept. Egyetlen hibát, eltérést sem találtak akkor. A tényleges e-recept érvényesítéséhez a kórházi vagy családorvosnak, gyógyszerésznek, gyógyszerkiadásra jogosult patikai szakasszisztensnek a későbbiekben e-személyi igazolványra lesz szükségük.

    Több családorvos a túlterheltségre, fáradtságra, kiégésre panaszkodik, nem titkolva azt sem, hogy a betegek bizonyos része egyetlen szabályozásra sincs tekintettel, amit az orvosok a gördülékenyebb, alaposabb hivatásgyakorlás miatt alakítottak ki. Meglátásuk szerint, mivel az alapvető, teljesen egyszerű kérést sem értik meg a páciensek egyes csoportja, tagjai, így elképzelhetetlen, hogy az e-recept alkalmazását el lehetne fogadtatni velük. Vagyis túlzottan bonyolult a rendszer összehangolása a szakrendelőkkel, a háziorvosokkal, a patikákkal, a felsőbb szervekkel, ami gyakorta akadályozza a családorvosok adminisztrációs munkáját, s szakmai rálátását egy-egy beteg diagnózisára. Ez azt jelenti, hogy a szakrendeléseken is agyonhajszolt orvosoknak, nincs idejük arra is figyelni, hogy a hozzájuk beutalt beteg ambuláns lapját, vizsgálati eredményét „átküldjék” abba a bizonyos „felhőbe”, ami a számítógépes rendszer segítségével juthatna el a leleteket áttekintő háziorvosokhoz. Másrészt, számos kórházban, klinikán egyáltalán nem állították üzembe a számítógépes kapcsolattartás, információáramlás technikai feltételeit.

    Olvasson tovább! E-recept és EESZT - Itt vannak a válaszok a leggyakoribb kérdésekre!

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró

    Szakértők: Dr. Takács Rita, családorvos, Dr. Bartha Zsuzsanna, gyógyszerész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ízületi fájdalmak gyötrik?

    WEBBeteg

    Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

    Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

    Hogyan válthatja ki családtagja gyógyszereit az e-recept bevezetése után?

    Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA