Hazudott az agydaganatáról, súlyos büntetést kapott

Index
megjelent:

Az egykor népszerű blogger, Belle Gibson pár év alatt 420 ezer ausztrál dollárt keresett azzal, hogy azt hazudta, egészséges étkezéssel és az ájurvédikus gyógyászat segítségével gyógyult ki agydaganatából. A lebukása után a bíróság most 410 ezer ausztrál dolláros bírsággal sújtotta, ami azt jelenti, hogy szinte minden bevételétől megfosztották - olvasható az Indexen.

A 25 éves Gibson több millió követőt szerzett csodás gyógyulásának történetével, szakácskönyvet írt és saját appot üzemeltetett. Azt állította, hogy ha a glutént, a finomított cukrot, valamint a feldolgozott élelmiszereket kiveszik az emberek az étrendjükből, akkor ők is meggyógyulhatnak a daganatos betegségeikből.

Visszaélt az emberek jóhiszeműségével

Az egészséges életmódról tartott haknijai elég jól hoztak a konyhára, de aztán 2015-ben először azzal bukott le, hogy ígéretével ellentétben nem adományozott több ezer ausztrál dollárt daganatos betegségekkel kapcsolatos jótékony célokra. Majd egy évvel később a Women Weekly egyik újságírója annyira sarokba szorította, hogy azt is elárulta, soha nem volt agydaganata.

Gibson ellen az ausztrál fogyasztóvédelmi hatóságok indítottak pert. Az ítélet szerint a blogger visszaélt az emberek jóhiszeműségével. A 410 ezer ausztrál dolláros bírság egy részét azok a szervezetek kapják, akiknek a nő eredetileg segítséget ígért.

(Index)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.