• Rejtett cukrok nyomában

        Szerző:
        WEBBeteg

        A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több cukrot rejtegetnek, mint azt ránézésre gondolnánk.

        A WHO ajánlása szerint a napi kalória bevitel csupán 5 százalékát ajánlatos cukorból fedezni. De mivel 2000 kalóriás étrendre vetítve az 5 százalékos határ kb. 26 gramm cukrot jelent, amit a mindennapi táplálkozás során nagyon könnyű túllépni, a 10 százalékos határérték jóval reálisabb.

        Ám hiába igyekszünk betartani a cukorfogyasztásra vonatkozó ajánlást, ha sok olyan ételben is rengeteg a cukor, melyeket ránézésre nem tartunk veszélyes cukorforrásnak. Segítségül ezekből az úgynevezett „rejtett cukrot” tartalmazó ételekből válogattunk néhányat.

        Mazsola

        1 csészényi kb. 98 gr cukrot tartalmaz -  Az aszalás eredményeként a szárított gyümölcs grammonként jóval több cukrot tartalmaz, mint a friss. Természetesen, a mazsolában lévő cukor zöme természetes, tehát nem ártalmas. Ám óvatosnak kell lennünk, mert az aszalás során a gyümölcs fanyarrá válhat, amit a gyártók cukor hozzáadásával próbálnak ellensúlyozni. Mivel az összetevők listáján nem különböztetik meg a hozzáadott és természetes cukrokat, a fogyasztók nem mindig tudják, hogy valójában mennyi cukrot fogyasztanak. A hozzáadott cukorral a gyártók olyannyira felturbózzák a cukortartalmat, hogy egy csészényi mazsolában több a cukor, mint egy adag cukorkával nyakon öntött fagylaltban.

        Hirdetések

        Kínai ételek

        1 adag narancsos csirke kb. 88 gr cukor - A narancsos, az édes-savanyú csirke és hasonló kínai ételek a jellegzetes ízüket adó szirupos szószok miatt valójában rengeteg cukrot tartalmaznak. Egy adag narancsos csirke a WHO ajánlás háromszorosát tartalmazza, tehát több cukor van benne, mint egy csokis shake-ben.

        Káposztasaláta

        1 csészényi káposztasaláta kb. 26gr cukor - A vendégcsalogató káposztasaláta ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egyes pékségek forró meleg fahéjas tekercse (26gr).

        Olasz szószok

        Fél csésze paradicsomos hagymás fokhagymás szósz kb. 10 gr cukor - Azt gondolhatnánk, hogy a savanykás ízű, alapvetően paradicsomból készült szósz a cukor szempontjából teljesen ártalmatlan, ami igaz is, ha a szószt otthon, hagyományos olasz recept szerint készítjük. A készen vásárolt bolti szószokban azonban rengeteg a cukor. Csupán egy kisebb adagban 4 édes kekszhez hasonló mennyiség van.

        Paradicsomleves

        Fél csésze kondenzált paradicsomleves kb. 10 gr cukor - Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kerül cukor a paradicsomlevesbe. Nos, csupán azért, mert a gyártók hozzáadott cukorral kompenzálják a paradicsom savanyú ízét. No persze, az is kérdés, miért gondolják azt, hogy aki paradicsomlevest vásárol, nem szereti a paradicsom ízét, hanem inkább cukros levet kíván. Akárhogy is van, egy adag konzerv paradicsom levesben kb. ugyanannyi cukor van, mint 3 csésze forró csokiban.

        Joghurt

        Vaníliás joghurt 10 gr cukor - A joghurtban akad némi természetes cukor a laktózból, de az alacsony zsírtartalmú joghurtok ízét a figyelmes gyártók cukorral igyekeznek teltebbé tenni. (Nesze neked egészséges étkezés!) A reggeli gyümölcsjoghurtban annyi cukor lehet, mint ötharapásnyi csokis-cukros kekszben.

        Fagyasztott pizza

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Egy szelet fagyasztott sajtos pizza kb. 7 gr cukor - A pizzáknak hála a nyugati világ lakói egészen biztosan hozzájutnak a „napi betevő” cukormennyiséghez. És ne tévesszenek meg bennünket a fellengzősen „organikus” pizzának minősített termékek sem, melyek összetevői közt cukor helyett méz szerepel. A méz ugyanis szintén hozzáadott cukor. A sajtos pizza egy szeletében több cukor rejlik, mint egy graham kekszben.

        Ketchup

        Egy evőkanálnyi ketchup kb. 4 gr cukor - Természetesen 4 gramm nem hangzik soknak, de gondoljunk arra, hogy ez a 4 gramm csupán egy kis evőkanálnyi mennyiségben van. Mivel a gyártók valamilyen oknál fogva kényszert éreznek, hogy a paradicsom alapú szószokban cukorral fedjék el a paradicsom valódi ízét, a ketchup vagy akár a barbecue szósz igazi cukorbomba lehet. Egy fagylalttölcsérben gyakorlatilag kevesebb cukor van, mint ezekből a szószokból egy evőkanálnyiban.

        (DRportal - Forrás: time.com)

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Az orrfolyás kiváltói

        Cs. K., fordító

        Az orrfolyásnak 8 gyakori oka is létezik, és nem mindegyik korlátozódik a télre.

        Az ideális vérnyomás

        WEBBeteg - G. A.

        Min változtat az amerikai ajánlás? - Prof. Dr. Páll Dénessel beszélgettünk.

        Rákos betegek táplálkozása - Mit...

        A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a...

        Élet csontritkulással - Tanácsok a...

        Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken...

        A táplálkozás és a genetika...

        Milyen tulajdonságokat kaptunk a szüleinktől, felmenőinktől? Mit fogunk átadni utódainknak másod- és harmadiziglen? Ki miért marad...

        Májgyulladásos betegek táplálkozása

        A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a...

        Dializált betegek étrendje

        Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-...

        A lábujjkörmök helyes ápolása

        A fájdalom és gyulladás megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy ismerjük a helyes körömnyírás szabályait, lépéseit. A szakszerűtlen...

        Hiánybetegségek és tüneteik

        Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód...

        A mandulagyulladás kialakulásának okai...

        Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA