• Rejtett cukrok nyomában

        Szerző:
        WEBBeteg

        A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több cukrot rejtegetnek, mint azt ránézésre gondolnánk.

        A WHO ajánlása szerint a napi kalória bevitel csupán 5 százalékát ajánlatos cukorból fedezni. De mivel 2000 kalóriás étrendre vetítve az 5 százalékos határ kb. 26 gramm cukrot jelent, amit a mindennapi táplálkozás során nagyon könnyű túllépni, a 10 százalékos határérték jóval reálisabb.

        Ám hiába igyekszünk betartani a cukorfogyasztásra vonatkozó ajánlást, ha sok olyan ételben is rengeteg a cukor, melyeket ránézésre nem tartunk veszélyes cukorforrásnak. Segítségül ezekből az úgynevezett „rejtett cukrot” tartalmazó ételekből válogattunk néhányat.

        Mazsola

        1 csészényi kb. 98 gr cukrot tartalmaz -  Az aszalás eredményeként a szárított gyümölcs grammonként jóval több cukrot tartalmaz, mint a friss. Természetesen, a mazsolában lévő cukor zöme természetes, tehát nem ártalmas. Ám óvatosnak kell lennünk, mert az aszalás során a gyümölcs fanyarrá válhat, amit a gyártók cukor hozzáadásával próbálnak ellensúlyozni. Mivel az összetevők listáján nem különböztetik meg a hozzáadott és természetes cukrokat, a fogyasztók nem mindig tudják, hogy valójában mennyi cukrot fogyasztanak. A hozzáadott cukorral a gyártók olyannyira felturbózzák a cukortartalmat, hogy egy csészényi mazsolában több a cukor, mint egy adag cukorkával nyakon öntött fagylaltban.

        Hirdetések

        Kínai ételek

        1 adag narancsos csirke kb. 88 gr cukor - A narancsos, az édes-savanyú csirke és hasonló kínai ételek a jellegzetes ízüket adó szirupos szószok miatt valójában rengeteg cukrot tartalmaznak. Egy adag narancsos csirke a WHO ajánlás háromszorosát tartalmazza, tehát több cukor van benne, mint egy csokis shake-ben.

        Káposztasaláta

        1 csészényi káposztasaláta kb. 26gr cukor - A vendégcsalogató káposztasaláta ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egyes pékségek forró meleg fahéjas tekercse (26gr).

        Olasz szószok

        Fél csésze paradicsomos hagymás fokhagymás szósz kb. 10 gr cukor - Azt gondolhatnánk, hogy a savanykás ízű, alapvetően paradicsomból készült szósz a cukor szempontjából teljesen ártalmatlan, ami igaz is, ha a szószt otthon, hagyományos olasz recept szerint készítjük. A készen vásárolt bolti szószokban azonban rengeteg a cukor. Csupán egy kisebb adagban 4 édes kekszhez hasonló mennyiség van.

        Paradicsomleves

        Fél csésze kondenzált paradicsomleves kb. 10 gr cukor - Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kerül cukor a paradicsomlevesbe. Nos, csupán azért, mert a gyártók hozzáadott cukorral kompenzálják a paradicsom savanyú ízét. No persze, az is kérdés, miért gondolják azt, hogy aki paradicsomlevest vásárol, nem szereti a paradicsom ízét, hanem inkább cukros levet kíván. Akárhogy is van, egy adag konzerv paradicsom levesben kb. ugyanannyi cukor van, mint 3 csésze forró csokiban.

        Joghurt

        Vaníliás joghurt 10 gr cukor - A joghurtban akad némi természetes cukor a laktózból, de az alacsony zsírtartalmú joghurtok ízét a figyelmes gyártók cukorral igyekeznek teltebbé tenni. (Nesze neked egészséges étkezés!) A reggeli gyümölcsjoghurtban annyi cukor lehet, mint ötharapásnyi csokis-cukros kekszben.

        Fagyasztott pizza

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Egy szelet fagyasztott sajtos pizza kb. 7 gr cukor - A pizzáknak hála a nyugati világ lakói egészen biztosan hozzájutnak a „napi betevő” cukormennyiséghez. És ne tévesszenek meg bennünket a fellengzősen „organikus” pizzának minősített termékek sem, melyek összetevői közt cukor helyett méz szerepel. A méz ugyanis szintén hozzáadott cukor. A sajtos pizza egy szeletében több cukor rejlik, mint egy graham kekszben.

        Ketchup

        Egy evőkanálnyi ketchup kb. 4 gr cukor - Természetesen 4 gramm nem hangzik soknak, de gondoljunk arra, hogy ez a 4 gramm csupán egy kis evőkanálnyi mennyiségben van. Mivel a gyártók valamilyen oknál fogva kényszert éreznek, hogy a paradicsom alapú szószokban cukorral fedjék el a paradicsom valódi ízét, a ketchup vagy akár a barbecue szósz igazi cukorbomba lehet. Egy fagylalttölcsérben gyakorlatilag kevesebb cukor van, mint ezekből a szószokból egy evőkanálnyiban.

        (DRportal)

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Hányinger és hányás

        Emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség állhat a hátterében.

        Allergia - Eredményesebb kezelés

        Mit érdemes tudni a legújabb vizsgálati módszerről, a komponens alapú diagnosztikai eljárásról (CRD)?

        Üres sella szindróma

        Sok esetben nem okoz tüneteket, így általában nem is fedezik fel. Tünetek a betegség másodlagos formájában jelentkeznek inkább.

        Diéta és az édesítőszer

        Az édes ízről ma már nem kell lemondani, hiszen számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására.

      •  





        Hozzászólások (0)