• Indul a hazai gyümölcs- és zöldségszezon! Kell-e tartanunk a növényvédő szerektől?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet hozni. Az Európai Unió területén csak olyan termék kerülhet a polcokra, amely megfelel a minőségi szabványoknak. Mire kell figyelni a vásárláskor?

        A növényvédő szerek vagy más néven peszticidek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyek segítségével - főként permetezéssel - a károsítók (pl. rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények) elpusztíthatóak. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ezeknek a szereknek egy része erősen mérgező anyag. Vannak közöttük olyanok, amelyek a helytelenül végzett növényvédelmi munkák, így például permetezés, illetve a szer címkéjén feltüntetett adagolás, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő be nem tartása, belélegzés, szándékos vagy véletlen lenyelés esetén - mennyiségtől függően - azonnali mérgezést okozhatnak.

        A mérgezés kockázata mindig függ a növényvédőszer-maradék mértékétől, az elfogyasztott mennyiségtől és a testtömegtől.

        Az ÁNTSZ információja szerint a tavalyi szezonban, augusztusig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 halálos volt. Megdöbbentő, hogy a mérgezések fele a 14 év alatti korosztálynál történik, mert mosatlanul esznek a permetezett fa alatti eperből, belekóstolnak a még éretlen barackba, vagy beleisznak az el nem zárt permetlébe.

        Hirdetések

        Különösen figyelni kell a gyümölcsfák vagy a szőlő permetezésekor, amely egy hosszabb folyamat, tavasszal indul és még a betakarítás előtti utolsó hetekben is szükségessé válhat. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (é.v.i) és munkaegészségügyi várakozási időre (m.v.i.), valamint a munkavédelemre vonatkozó tájékoztatást minden permetszer csomagolása tartalmazza, ezeket használat előtt gondosan el kell olvasni és be kell tartani.

        Amennyiben a növényvédő szereket az előírásoknak megfelelően használjuk, a velük kezelt élelmiszerek fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot - tájékoztatta a WEBBeteg.hu portált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

        A hazai és uniós szabályozásoknak köszönhetően kevés esetben találkoznak az ellenőrök kifogásolt minőségű európai primőrökkel. A rostán leginkább azok az import termékek akadnak fenn, amelyek az unión kívülről érkeznek a magyar piacokra. Ezek között megtalálható török mandarin és szamóca, marokkói paprika, Dél-afrikai narancs vagy indiai szőlő.

        Elsősegély mérgezésnél

        Mivel nem tudhatjuk, hogy az elfogyasztott/beadott/belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

         

        Szermaradék a növényen

        A növényvédőszer-maradékok a különböző szerek, illetve bomlástermékeik kis mennyiségei, amelyek a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak. Egy felmérés szerint a magyar fogyasztók leginkább a vegyszermaradékoktól tartanak, kevésbé attól, hogy szennyeződés kerül az almára vagy az eperre.

        "Amennyiben maradék anyagot csupán határérték alatti mennyiségben mutattak ki az élelmiszerből, fogyasztása biztosan nem jelent kockázatot. Ez a határérték az egészségügyi kockázat legkisebb mértékénél is alacsonyabban van megállapítva" - írja válaszában a Nébih.

        Amit tehetnek a háziasszonyok: minden gyümölcsöt és zöldséget meg kell mosni! Bizonyos szermaradékok ugyanis mosással, hámozással teljesen eltávolíthatóak. Például a réz- és a kéntartalmú szerek a növény lemosásával gyakorlatilag teljesen eltávolíthatóak.

        Mi a helyzet a bioval?

        A bio (ökológiai termesztésű) élelmiszerek termesztésének különleges szabályai vannak. Itt is alkalmazhatnak bizonyos szereket, azonban a növényvédőszerek köre korlátozott. Az ökológiai gazdálkodásokban például réz- és kénkészítményeket használhatnak.

        Minőség és egészség

        A minőség részét képezi az is, hogy a termékek megfelelő beltartalmi értékekkel rendelkezzenek. A szabványok előírják, hogy a forgalmazott zöldségek és gyümölcsök megfelelően fejlettek és értettek legyenek (egyes termékek esetében a szabvány az érettség meghatározásához mérhető számokat - Brix-fok - ír elő). A szabványnak megfelelő, jó minőségű termék biztosan tartalmazza a szükséges vitaminokat, ásványi sókat és egyéb, az emberi szervezetnek fontos tápanyagokat - tájékoztat a Nébih.

        Ezért fontos, hogy a hatóság szigorúan ellenőrizze ezeknek a szabványoknak a betartását, így biztosítva, hogy mi, fogyasztók megfelelő minőségű termékhez jussunk. Ha valami nem megfelelő, annak forgalmazását megtiltja, szükség esetén meg is semmisítheti a hatóság.

        Csak egy példa: 15 tonna, több mint négy millió forint értékű kivit vontak ki a forgalomból Budapesten még az év elején, mert nem feleltek meg a minőségi előírásoknak, illetve vizsgálatok alá vonták a terméket, hogy kiderüljön a növényvédőszer-maradékok mennyisége.

        Viaszbevonatú gyümölcsök - Mit mond a toxikológus és a dietetikus?

        A gyümölcsök csomagolásán vagy magán a terméken is fel kell tüntetni, hogy mivel kezelték az adott terméket. Van azonban, amikor nem egyértelmű a jelölés.

        Amennyiben nem kőolajszármazék a viasz, hanem pl. méhviasz, nem ártalmas, sőt hasznos, mert a bélcsatornában rostként viselkedik. A kőolaj eredetű viasz azért lehet káros, mert legtöbbször nem lehet tökéletesen megtisztítani, maradnak benne egészségre ártalmas maradékok - mondja dr. Németi Balázs, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa.

        A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék (citrom, narancs) héját a kiszáradás és a romlás ellen általában mesterséges viasszal látják el, így meg kell jól gondolni, hogy a süteménybe reszeljünk-e citromhéjat. De van más megoldás! Gombaölő szerrel biztosan nem kezeltek a biotermékek, illetve az aszalt és kandírozott gyümölcsök, gyümölcshéjak, így ételkészítésnél ezeket célszerűbb használni. Érdemes arra is figyelnünk, hogy a cukrozott szárított gyümölcsök használatával ételünk cukortartalma megnőhet, így mértékkel adagoljuk ezeket - tanácsolja Györki Niké dietetikus.

         

        (WEBBeteg - T. A., újságíró)

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Kiégés szindróma

        Dr. Balogh Katalin

        Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

        Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

        Ezek a gombamérgezés tünetei

        Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

        Ezt a bébiételt hívja vissza az Univer

        Az Univer Product Zrt. az okozott kellemetlenségért fogyasztói szíves elnézését kéri.

        Afrikai sertéspestis: emberre nem veszélyes, de körültekintően kell eljárniuk az állattartóknak!

        Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, csak a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg - így semmilyen kockázatot nem jelent az ember egészségére, ha például elhullott vaddisznóba botlana az erdőben. A Nébih hangsúlyozza: ahogyan a fertőzött állatokkal érintkezés, a fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent ránk veszélyt.

        Egészséges a mediterrán táplálkozás

        A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3-zsírsav-tartalma miatt kedvező a szervezet számára.

        Daganatmegelőző táplálkozás és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontossága

        Az emésztőrendszeri daganatok kialakulását legtöbbször a rostszegény táplálkozás okozza. Ezért nagyon fontos, hogy a napi táplálék legalább fele növényi eredetű legyen. Elegendő zöldség-, gyümölcsfogyasztással megelőzhető a vastagbéldaganat. Emellett nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen az időben diagnosztizált daganatok legtöbbször tünetmentesen orvosolhatók.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA