Orvosi bravúr: dinnye nagyságú daganatot távolítottak el egy kisfiú arcából

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Második esélyt kapott az életre egy iraki kisfiú, miután brit sebészek egy hatalmas és nagyon veszélyes daganatot távolítottak el az arcából.

A három éves gyerek arcából és nyakáról egy dinnye nagyságú daganatot távolítottak el három műtét segítségével, melyek közül az egyik kilenc órás volt.

Az operáció előtt a hatalmas tumor olyan agresszíven növekedett, hogy megbénította a kisfiú arcidegeit. A gyerek állapota olyan súlyos volt, hogy néhány hónap múlva meghalt volna.

Graham Smith, a kisfiú orvosa a műtét előtt meglátogatta a gyereket Bagdadban, azonban úgy döntött, hogy az operáció elvégzése túl kockázatos lenne Irakban a háborúk miatt, és az iraki orvosok sem vállalták a műtétet. A gyerek Londonba szállítását egy pénzalap finanszírozta.

A műtét előtti vizsgálatok azt mutatták, hogy a tumor a kisfiú arccsontját ás állkapcsának nagy részét már teljesen „bekebelezte”.

Új esély

A daganat eltávolítását követően a 12 főből álló orvos csapat a kisfiú egyik bordáját és mellizmát használta fel arcának rekonstruálásához.

Mr. Smith azt mondta, hogy egy gyerek esetében a bordák még porcosak, így azok a gyerek fejlődése során növekednek. A kisfiú ezért most meglehetősen jó állapotban van, így ki tudja nyitni és be tudja csukni a száját.

Jóllehet, a jövőben még szükségessé válik néhány műtét elvégzése, de a brit orvosoknak hála a kisfiú kapott egy második esélyt az életre.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.