• Nem az eltérő alvás miatt gyakoribb a bölcsőhalál a kisfiúknál

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szakemberek már régóta tudják, hogy a hirtelen csecsemőhalál (SIDS = Sudden Infant Death Syndrome ) gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Egy új tanulmány viszont megcáfolja, hogy ennek oka a nemek eltérő alvási-ébredési jellemzői.

    A tudósok most rájöttek, hogy a fiú csecsemőket valójában sokkal könnyebb felébreszteni, mint a kislányokat.

    Hirdetések

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    „Mivel a fiú újszülötteknél gyakoribb a bölcsőhalál előfordulása, mint a lányoknál, azt várnánk, hogy a kisfiúkat sokkal nehezebb felébreszteni, mint a lányokat" - mondta el Rosemary S.C. Horne, az Ausztrál Nemzeti Orvostudományi Kutatások Tanácsának sajtótájékoztatóján.

    „Kutatásunk során azonban a fiatalabb, kettő-négyhetes korú újszülötteknél éppen ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, és mi is elcsodálkoztunk azon, hogy a csecsemők kettő-három hónapos korára eltűnt a különbség a fiúk és kislányok között. Ez az a kor ugyanis, amikor a legnagyobb a bölcsőhalál kockázata”- magyarázta Horne.

    A bölcsőhalál okai és megelőzése


    A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.
    A bölcsőhalál okai és megelőzése>>

    A bölcsőhalálban elhunyt csecsemők mintegy 60 százaléka fiú. A kutatás során az ausztrál kutatócsapat 50 egészséges csecsemőt vizsgált. Orrlyukukba levegőt fújtak, így próbálták felébreszteni őket. A kettő - négyhetes korú újszülötteknél azt figyelték meg, hogy a kisfiúk sokkal kisebb erejű fújástól felébredtek, mint a kislányok. Ez a különbség viszont lecsökkent a csecsemők két-háromhónapos korára, amikor a bölcsőhalál kockázata a legmagasabb.

    „Ha nagyon nehezen tudjuk felébreszteni a csecsemőt, az növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát” - figyelmeztet Dr. Horne, aki egyben a melbourni Monash Egyetem Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.

    Fontos, hogy hanyatt feküdjön a baba

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mivel magyarázható akkor ez a 60/40 százalékos halálozási arány? Horne és csapata szerint a szülők a nyugtalanabb fiú csecsemőket gyakran fektetik hasra, ettől remélve, hogy megnyugszanak. A hason alvás pedig megnöveli a bölcsőhalál kockázatát.

     „Tanulmányunk hangsúlyozza, hogy a hirtelen csecsemőhalál nem jósolható meg előre, viszont fontos, hogy a szülők ismerjék a kockázati tényezőket: lehetőleg hanyatt fektessük a babát, vigyázzunk, hogy az ágynemű ne kerüljön a fejére, és óvjuk a cigarettafüsttől, mind születése előtt és után” – tette hozzá Dr. Horne.

    A tanulmány a Sleep folyóirat augusztus 1-i számában jelent meg.

     

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    A bölcsőhalál okai és megelőzése

    A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.

    Felfekvés megelőzése, kezelése

    A felfekvés (latinul decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

    Nagy port kavart az egynapos szülészet híre - Utánajártunk az érintettek véleményének!

    Amennyiben a kormány jóváhagyja a szaktárca tervezetét, a jövőben a kismamákat a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházak. Habár a jogalkotók szerint a kismamák szabadon dönthetnek arról, hogy élnek-e a szülés utáni gyors hazatérés lehetőségével, a kórházaknak valószínűleg érdekében áll majd az újdonsült anyukák és egynapos csecsemőik hazatérése, mivel ezzel jelentős összeget - kétnapi szolgáltatási költséget - spórolhatnak meg.

    Az ágynyugalom nem jó a terhesség alatt

    Sokan úgy vélik, hogy a várandós asszony és a megszülető baba számára a lehető legnagyobb biztonságot jelenti a maximális ágynyugalom és így a koraszülés is megelőzhető. Ez tévhit és sajnos, néha az ellenkezője igaz - írják a Biological Research for Nursing szakfolyóirat különszámában.

    Megdöbbentő számadatok az anyai halálozásról

    A világon évente több mint 500 ezer nő hal meg terhesség vagy szülés következtében. Ez derül ki a Washington Post egy közelmúltban megjelent cikkéből, melyben az UNICEF anyai halálozásról szóló, egész világra kiterjedő tanulmányának eredményeit ismertették.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA