6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Well pr
megjelent:

Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt.

Ez fokozottan nehéz helyzet, hiszen az ünnepek alatt a gyerek még jobban érzi az otthon és a család hiányát, sokkal jobban fáj a külvilágtól való elszigeteltség. Hogyan könnyítsük meg gyermekünk számára a kórházi tartózkodást? Hogyan feledtessük fájdalmukat, és hogyan próbáljuk megélni az ünnepeket a kórházi falak között? Ehhez ad most tippeket a K&H gyógyvarázs, amely mesedoktorok programja révén meseolvasásokkal igyekszik hozzájárulni a kis betegek gyógyulásához.

1. Ha szeretnénk egy kis ünnepi fényt vinni a kórházi létbe, nyugodtan beszéljünk a kórházi személyzettel. Biztosan nem fognak megharagudni néhány díszért, vagy karácsonyi matricáért. Így néhány perc alatt karácsonyi hangulatot varázsolhatunk a legszürkébb kórteremben is.

2. Az ünnepek környékén a gyermek kedvenc tárgyai és játékai mellett vigyünk be a kórházba, valami kifejezetten karácsonyit is. Legyen az egy hógömb, betlehemes dísz, karácsonyi képeslap vagy plüss rénszarvas – a lényeg, hogy érezze, itt is karácsony van, itt sem marad ki semmiből.

3. Használjuk ki, hogy az ünnepek közeledtével a többi rokon is jobban ráér, és vonjuk be őket is a kórházi felügyeletbe, hogy tehermentesítsék a szülőket. A gyerek is jobban viseli a kórházi létet, ha változik a „szórakoztató személyzet”.

4. Vigyük el a karácsonyfa alól az új játékokat, könyveket is, hogy a kicsi ne érezze magát elszakítva az új kincsektől. Egy karácsonyi színező, betlehemes kirakó mind-mind segíthetnek az idő kellemes eltöltésében, és a karácsonyi hangulat megteremtésében.

5. Használjuk ki, hogy a téli szünetben a többi gyerek is ráér. A legjobb barátokat, osztálytársakat vigyük be 1-1 órára a kórházba. Így nemcsak izgalmasabban telik az idő, de a beteg is kevésbé érzi magát elszigetelve a külvilágtól.

Még több helyen gyógyítanak a mesedoktorok

Az önkéntesek így már az ország 42 gyermekosztályára mehetnek személyesen mesét olvasni, míg az interneten átküldött mesevideókat már 30 intézményben nézhetik meg a beteg gyerekek a számítógépeken.

Bár a sor végére hagytuk, de jelentősége felbecsülhetetlen. Mi más lehetne, mint a mese! A mesék varázserővel hatnak a kis betegek testére, lelkére.

A betegágyon fekvő gyermekek sokkal inkább képesek beleélni magukat a történetekbe, jobban azonosulnak a szereplőkkel. A betegség számukra nem más, mint a mesebeli akadály, amit le kell győzniük. A főhős mintáján felbuzdulva pedig törhetik buksijukat, milyen harcokat kell megvívniuk és milyen próbákat kell kiállniuk, hogy ők is legyőzzék az ellenséget. Így könnyebben elviselhetővé válnak a kórházi lét kellemetlenségei.

Az ünnepek környékén nyugodtan vegyük elő a klasszikus karácsonyi meséket, és repítsük el a kis betegeket a mesék karácsonyi birodalmába!

(Well PR)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.