• Bőrbetegségek - Panaszok

   • Cikkek

    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2018-07-17 13:01
    Melanoma
    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    2018-08-11 11:25
    A napallergia megnevezést a köznyelvben több betegségre is használják, ezek közül cikkünkben a polimorf fénydermatózis tüneteinek megelőzéséről lesz szó. Viszketés, a bőr kivörösödése és fájdalom - ilyen kellemetlen következményekkel jár a tűző napon való tartózkodás azoknál, akik napallergiások. Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával azonban megelőzhetőek a panaszok!
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2018-08-07 18:21
    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.
    Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
    2018-08-06 17:25
    Fitofotodermatitisz akkor jelentkezik, ha bizonyos növényekből fényérzékenyítő anyag kerül a bőrre, ami napfénnyel érintkezve égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz. Külföldi szaklapokból válogatott tanulságos esetekkel hívjuk fel a figyelmet az ilyen esetek súlyosságára.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-08-01 18:28
    A verejtékmirigyek hőség hatására bekövetkező gyulladása is okozhat bőrkiütést, úgynevezett melegkiütést, amit szaknyelven miliariának neveznek. A melegkiütés akkor keletkezik, ha a verejtékmirigyek kivezető csövei elzáródnak.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr Csuth Ágnes, családorvos
    2018-07-05 16:15
    A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg.
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-07-05 14:45
    A herpeszes sebek apró, fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, melyek általában az ajkakon, ínyeken vagy a szájüregben fordulnak elő. A herpes simplex vírus (HSV-1) által okozott herpesz fertőző és bőr, nyálkahártya általi érintkezéssel, testnedvekkel, valamint azok által bizonyos tárgyak megosztásával (pl. evőeszköz, ajakbalzsam, törülköző, kozmetikai eszközök és étel) terjed, még abban az esetben is, ha a herpesz épp nem látható.
    Oxgen Medical - Dr. Kalas Diána, bőrgyógyász
    2018-06-21 14:45
    Ma Magyarországon a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés az egyik leggyakoribb: nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán.
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
    2018-06-21 09:41
    A hidradentitis suppurativa (HS, verejtékmirigy-gyulladás) olyan krónikus bőrbetegség, ami több testrészen is előfordulhat, de leginkább a hónaljban, az ágyéki és anális területeken okoz fájdalmas, hosszan fennálló bőrgyulladást.
    WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, általános sebész
    2018-06-08 17:25
    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!